Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Николай Илчевски представя две нови книги в "Тракарт"

Тази вечер в Културен център „Тракарт“ в Пловдив писателят и бивш журналист Николай Илчевски ще представи последните си две книги. „Кукумяв“ и „Следа от самодива“ се появяват по едно и също време. След 10-те му сборника досега  - от „10 приказки, които разтърсиха света“ през 1992 година до „Записки от сeлската кръчма“ през 2020-а – новите му книги са истински експеримент с късия разказ, признава самият той:

„Започнах да съставям един сборник от много къси разкази и после ми се видя много интересно да разбера докъде може да бъде свит един разказ и кой го определя като разказ – размерът или съдържанието“.

Така, в търсене на отговор, Илчевски стига до разкази от 1-2 изречения. Тях събира в „Следа от самодива“, а „по-дългите“ къси разкази – от по 14-15 изречения - оформят „Кукумяв“.

И в двете: „Темата е оная красота, в която ние газим през нея, без да виждаме малките рибки“ – споделя авторът.

А посланието на последните си два сборника определя така: „Първо, животът е пълен с красиви неща, ние нямаме право да бъдем песимисти и нямаме право да се оплакваме от нищо. Другото ми послание е, че българският език е един от най-богатите. Въпросът е в употребата.“

Още за най-късите къси разкази и богатия български език може да чуете в интервюто с Николай Илчевски в звуковия файл.

Още от категорията

"Животът е по-силен" – призовава зографът Диан Костов

Една уникална идея в поредната година с пандемия от Ковид-19, анонсираме я със зографа  Диан Костов. Той разказва за иконата "Света Богородица- Закрилница" и детските портерти, с покана към младите родители да се включат в проекта " Животът е по-силен ". Всички, които са станали родители, баби и дядовци, са поканени да се включат. Снимките на..

публикувано на 26.10.21 в 10:06

Теодора Дончева-Теч с изложба в Галерия "Лабиринт"

Теодора Дончева – Теч представя  живописната си изложба  „Синкоп“  в галерия „Лабиринт“.  За работата си върху картините в експозицията тя споделя „Обикновено за мен линията е това, което определя изображението, но тук тя само приглася. Пускам някой концерт и оставям музиката да ме води“. Настоящата изложба  е първата й самостоятелна, в..

обновено на 26.10.21 в 09:57

Студенти от Клуба по туризъм в УХТ с "поетично пътешествие"

Виртуално „Поетично пътешествие“ организират студентите от Клуба по туризъм в Университета по хранителни технологии днес. Поводът е наближаващия Ден на народните будители.  Заради усложняващата се ковид-ситуация, събитието ще се проведе от 11 часа онлайн в платформа , в която желаещите могат да наблюдават   любителски изпълнения наемблематични..

публикувано на 26.10.21 в 06:51

Премиера на "Списък на всички страхотни неща"

Сцена в Jazz-a се завръща за новия си сезон, с един моноспектакъл за страхотните неща в живота. За нещата, за които си струва да се живее! Тази вечер от 19ч ще се говори за  изгубения понякога път, за тъгата разказана през смях, за трудните моменти, които преодоляваме с помощ от ближните.  Част от „Сцена в джаза“ Пловдив, "Списък на всички..

публикувано на 25.10.21 в 13:32

Преге - предаване за света на книгите, 23 - 29 октомври

В предаването за книги на Радио Пловдив на 2 3.10. 2021г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Иван Тургенев. Пролетни води. Ася. 268 стр., ок. 4А, Паритет, 2021. Исак Башевис Сингър. Робът. 316 стр., ок. 4А,  MyBook, 2021. Колийн Макълоу. Тим. 252 стр., ок. 3А, Бард, 2021. Александър..

публикувано на 25.10.21 в 12:21