Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трябва ни нов стандарт за палиативна медицина

„Палиативната медицина е практически непозната в нашата страна. Едно голямо проучване  в световен мащаб през годините показва, че броят на палиативните пациенти непрекъснато расте“.  Това заяви проф. д-р Любима Деспотова-Толева, председател на Българското дружество по продължителни грижи и палиативна медицина. Тя е лектор на Кръглата маса по инициатива на БДПГПМ и Община Пловдив  за създаването на Общински център за продължителни палиативни грижи с хоспис. 

По думите й, голяма част от тези пациенти не са онкологично болните. Сред тях попадат и сърдечно-съдовите и белодробните заболявания, алцхаймери, неврологични заболявания и още много други. В България структурите, обозначени като хоспис са крайно малко, те са предимно частни и за съжаление, част от тях не са регистрирани по Закона за лечебните заведения.

„Последното наблюдение върху палиативните грижи  във всички страни по света бе подчертано, че  България е в трета „Б“ група между страните със спорадично обезпечаване на палиативна помощ. През последните години нямаше воля да бъдат направени необходимите промени в общото и в здравното законодателството, не бяха обучени специалисти,  независимо от нашите усилия, които полагаме от 2003 г., не бе приет стандарт по палиативна медицина. Над 10 години две негови редакции отлежават в МЗ.“

Проф. Деспотова – Толева бе категорична, че за да има качествена палиативна грижа, трябва да има подходяща здравна политика, обучени кадри, осигурени медикаменти и всичко това да бъде приложено на практика адекватно.

Тя подчерта, че желанието на Община Пловдив да протегне ръка на идеята на Българското дружество по продължителни грижи и палиативна медицина чрез създаването на Общински център за продължителни палиативни грижи с хоспис е похвално, защото това би било практическото приложение на усилията на специалистите.

„Ние имаме готовност да осъвременим стандарта, можем да обучим квалифицирани кадри – лекари и медицински сестри и всякакви кадри с акцент палиативната медицина“.

Проф. Деспотова-Толева подчерта, че от особена важност е да бъде постигнато разбиране за необходимостта от палиативна грижа от страна на хората, които изработват тези политики и  на практика да се създаде един уникален образец за България – Общински център, в който да бъдат приложени най-новите стандарти и постижения на палиативната медицина.

"Премахването на страданието е основно човешко право, но затова е необходимо да бъдат обучени лекари – специалисти по палиативна медицина. Палиативната грижа е мултидисциплинарна грижа.

В рамките на един проект, който ние току що спечелихме в МУ – Пловдив по мое предложение бяха включени две докторски програми за научна специалност „Палиативна медицина“ и „Гериатрия“, които ще станат основата, за да бъде допълнително създадена и призната от МЗ и клиничната специалност по палиативна медицина. Това е нашата цел, която преследваме от 2003 г. досега“.


Цялото интервю – от звуковия файл: 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ за поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33