Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сахат тепе става още по-красиво място

Доброволци, граждани, НПО организации, служители на големи компании и местната администрация се обединяват, за да направят Данов хълм /Сахат тепе/, по-приятно и по-чисто място. Всички те ще се включат в поредната серия от дейности, от плана за  облагородяване на пловдивското тепе, след като през изминалите месеци бяха направени няколко мащабни акции, в района. Инициатори на инициативата са  Район “Централен” - Община Пловдив , ОП “Градини и паркове” и сдружение БГ „Бъди активен“.

Акцията e част от дългосрочната програма „Място България“ и ще се проведе на 20-ти октомври, от 10 часа. Всеки, който желае, може да се включи. Сборният пукт е на площадката, на върха на Дановия хълм.

Облагородяването на хълма, от който се открива най-красивата гледка към Пловдив, стартира в края на миналата година и се развива на различни етапи– почистване на пространството от отпадъци, възстановяване на напоителните системи, план за възстановяване на озеленяването, отваряне на пътеки и стълби. Дейностите бяха провокирани от събитието “Разходката на Джейн”. Граждани живеещи в района, набелязаха проблемните зони на хълма, които бяха взети под внимание от страна на Район “Централен” и планирани за поетапни действия.

През месец май, беше и първата мащабна акция по облагородяване, в която взеха участие над 120 човека, граждани, администрация и доброволци. Изчистени и измазани бяха част от водоскоците до часовниковата кула, които не функционират от 30 години. Доброволците отвориха  пътеки и стълби, и премахнаха  част от инвазивната растителност. Почистени бяха отпадъци в недостъпни зони, което стана възможно благодарение на спелеолози, които се спуснаха с въжета, по улеите на хълма.

За втората мащабна акция на 20-ти октомври, разказва Румяна Киризиева, от екипа на Сдружение „БГ Бъди активен“.

Чуйте още, в прикачения файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

„Алтер его” - ще ви хвърлим в джаза с усмивка!

„Алтер его“ вече влезе в лятната схема на излъчване. Тази събота избрахме за вас нещо по-така – истински калейдоскоп от хумор, гости и джаз! Накратко: ще ви тонизираме с ретро-усмивки отпреди 110 години като разиграем анекдоти на Борю Зевзека от вестник „Барабан“, публикувани през 1914 г. Ще си спомним и за сатирика Георги Свежин с няколко..

обновено на 27.07.24 в 16:28

Пловдивчанинът Кристиан Василев ще гребе в 6-а серия в събота

Станаха известни съперниците на Кристиан Василев в предварителната серии на скиф на олимпийските игри в Париж. Най-добрият български гребец ще стартира утре, 27 юли, в 11,00 часа, българско време, в предварителна серия номер 6, в шести коридор. С Кристиан Василев ще гребат Бендегуз Молнар (Унгария), Свери Нилсен (Дания), Хин Чун Чип (Хонконг) и Хавиер..

публикувано на 26.07.24 в 18:01

Миланова и Карабашева продължават кариерите си в Румъния

Петкратната шампионка на Марица Александра Миланова и Галина Карабашева подсилват румънски тим. От новия сезон двете волейболистки ще играят за Корона Брашов, който през 2023/2024 приключи на седмата позиция. Така Миланова и Карабашева стават съотборнички с друга бивша маричанка - националката Мирела Шахпазова, която удължи договора си с тима...

публикувано на 26.07.24 в 17:58

Равенството на половете е отличителен белег на Париж - 2024

Олимпиада 2024 е знакът, с който денят 26 юли ще се запише за историята. Париж събира световния спортен и политически елит, припомнят се послания, изчисляват се шансове за победи и за рекорди, припомнят се символи отпреди векове и се четат днес. Доц. д-р  Боряна Ангелова- Игова е доктор по философия,културолог и преподавател по „Философия на спорта“ в..

публикувано на 26.07.24 в 11:47

"Ботев" запази шансове да продължи след 1:2 в Атина

"Ботев" (Пловдив) си тръгна минимално поражение с 1:2 при гостуването си на гръцкия "Панатинайкос" в първа среща от втория квалификационен кръг на турнира Лига Европа. Александър Йеремейеф и Тасос Бакасетас от дузпа бяха точни за гръцкия гранд през първата част, но в 70-ата минута смяната Ален Корошец върна един гол за "канарчетата". Реферът Давид..

публикувано на 25.07.24 в 23:17