Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хоспис на мястото на Белодробна болница предлага Община Пловдив

Възраждането на Белодробна болница в Пловдив и превръщането й в общински хоспис за палиативни грижи бе тема на проведената Кръгла маса, състояла се по инициатива на Община Пловдив и Българското дружество по продължителни грижи и палиативна медицина. 

„Създаването на общински център за продължителни и палиативни грижи с хоспис срещна одобрение от всички взели участие в кръглата маса като те се обединиха около идеята, че такъв хоспис е крайно необходим за пловдивчани, които имат нужда от постоянни „палиативни грижи“.“ Това заяви д-р Калин Калинов. Той поясни, че в града има дефицит на тази здравна услуга, а в същото време сградата на Белодробна болница, дарение от Димитър Кудоглу, пустее.

Палиативната грижа е област в здравеопазването, чрез която се оказва продължителна подкрепа на хората с хронични, прогресиращи или термални заболявания.

Според д-р Любима Деспотова-Толева все повече болни ще се нуждаят от постоянни хосписни грижи.

„83 % от тези случаи ще настъпят в страни с ниски и средни доходи, каквато е България“, заяви председателят на Българското дружество по продължителни грижи и палиативна медицина. Тя благодари на Община Пловдив, на кмета Здравко Димитров и на директора на Дирекция „Здравеопазване“ Калин Калинов за оказаната помощ и изрази увереност в бъдещия успех при реализацията на идеята за създаване на хоспис.

Участниците в кръглата маса посочиха и основните проблеми при подобно начинание – липсата на медицински специалисти, както и на призната медицинска специалност. Здравната каса пък няма клинична пътека, по която да заплаща хосписните грижи освен тези за онкоболните.

„Създаването на център на такова място ще даде шанс на пловдивчани да получат едно от най-високите качества на здравеопазване“, посочи общинският съветник и председател на комисията по здравеопазване към Общинския съвет д-р Веселка Христамян.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Двама полицаи пострадаха при размирици преди мача "Ботев" - "Локомотив"

Двама полицаи са пострадали при овладяване на размирици между агитките преди началото на футболната среща между "Ботев" и "Локомотив" в Пловдив, предаде БНТ. Запалянковците са хвърляли камъни, факли и бомбички. Бързата намеса на Жандармерията е предотвратила ексцесии между двете агитки. Заради футболната среща бяха обявени и  промени в движението по..

публикувано на 28.07.24 в 21:34

Арестуваха 30-годишен скитник за пожара на Гребната база

30-годишен мъж бе задържан за предизвикан пожар в района на Гребната база в Пловдив.  От полицията уточниха, че минути след 16 ч. вчера във Второ РУ е постъпила информация, че горят тревни площи и дървесна растителност до гребния канал. Огънят незабавно е локализиран и потушен от екип на пожарната.  Голям пожар лумна до Гребната база При..

обновено на 28.07.24 в 18:58

Пожар погълна 4 постройки и къща в Костандово

Пожар изпепели покривите на 2 къщи, както и 3 селскостопански постройки в град Костандово днес следобед. "Къщите са обитаеми, едната е двуетажна, а другата постройка е лятна кухня към едноетажна къща. Слава Богу, няма пострадали хора. Семействата, които живеят в къщите, ще бъдат настанени при роднини и близки", каза пред Радио Пловдив кметът на..

публикувано на 28.07.24 в 18:46

Медицински хеликоптер транспортира пострадал край Смолян колоездач

Медицински хеликоптер транспортира от Смолян до София пострадал колоездач.  Велосипедистът  е пострадал тежко по време на Пампорово Байк фест. Той е 44-годишен гръцки гражданин. Заради инцидента екипи на Аварийно спасяване и Планинската спасителна служба спешно бяха повикани на помощ, съобщиха от Аварийно спасяване във Фейсбук...

обновено на 28.07.24 в 17:54

Полицията с драконовски мерки за пловдивското дерби

Заради пловдивското дерби между "Ботев" и "Локомотив" полицията предприема редица сериозни мерки. Планирано е засилено присъствие на екипи на полицията и на жандармерията на територията на спортната зона и в града, като служителите имат ангажимент към цялостното обезпечаване на обществения ред и бърза реакция при получени сигнали за нарушения...

обновено на 28.07.24 в 17:37