Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ваксината срещу COVID-19 не предпазва от сезонния грип

„Категорично през трите години, откакто работи националната програма за профилактиката на сезонния грип, обхвата на грипните ваксини е почти утроен“, каза д-р Валери Цеков от Българското сдружение по иновативна медицина.

Въпреки този ръст обхвата на грипните ваксини остава едва 6,5% сред целевите групи, а целта на Световната здравна организация (СЗО) е достигане на обхват от 75%.

За сравнение, обхвата на ваксините срещу Ковид у нас е достигнал почти 20%.

„И все пак сме много далеч от поставените цели и разумното поведение“, каза д-р Цеков за темповете на ваксинация срещу Ковид и срещу грип.

Той обясни, че в начален стадий на заразяване е възможно симптомите на грип да бъдат объркани с тези на Ковид, затова е добре да се вземат навременни мерки.

Добре е да се направи антигенен тест в първите дни на заболяването, за да се елиминират съмненията за COVID-19. Маската и изолацията също стават задължителни, дори и при заболяване от сезонен грип“, каза докторът.

Поради доминиращия коронавирус миналата есен е възможно изграденият имунитет срещу сезонния грип да е спаднал, обясни Цеков, затова той препоръчва хората с хронични заболявания и тези над 65 години да се ваксинират срещу грип.

"Но не очаквайте ваксината срещу Ковид да ви предпази от грип и обратното", уточни докторът. 

Цеков съветва още ваксините срещу грип и срещу Ковид да се оставят преди началото на зимния сезон, за да се избегне тежко преболедуване, като двете ваксини могат да се поставят една след друга с отстояние от 1 седмица.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Още от категорията

Клиниката по пулмология е пълна с ковид болни

"Клиниката по пулмология към УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив е пълна с болни от ковид, една част за съжаление са с доста тежко състояние". Това обяви в предаването "Точно днес" на Радио Пловдив началникът ѝ доц. д-р Владимир Ходжев . Той е председател на Българското дружество по белодробни болести. " Тази вълна засегна пациенти с..

обновено на 26.10.21 в 11:10
Борис Хаджийски

Музеите и галериите искат 30% по-висок стандарт за 2022 г.

Рязко намаляха посещенията в музеите с въвеждането на новите ограничителни мерки. Това обяви Борис Хаджийски , председател на Сдружението "Български музеи", в което влизат 124 музея и художествени галерии в страната, той е и директор на Регионален исторически музей – Пазарджик . "Най-голямото ми притеснение е, че с изискването..

обновено на 26.10.21 в 10:59

Преодоляване на последиците от COVID-19 в рибарските райони

Ковид кризата се отрази негативно и на сектора Рибарство заради ограниченията за движение в първите месеци на пандемията. Това бе отчетено на среща на Националната рибарска мрежа в Пловдив. Това редуцира договорите с доставчици, отрази се и на работата на заведенията. Припомняме, че през април 2020 година Съветът на ЕС направи промени в..

публикувано на 26.10.21 в 10:50

Пандемията най-слабо засегна сектора на строителството у нас

В програма "Точно днес" говорим за празника на строителите с  Пламен Иванов , председател на Камарата на строителите в Пловдив. За новите проекти, както и за модерните жилищни и бизнес комплекси в региона, за пътните строители с протести през октомври. "Ние сме от тези, които бяхме слабо засегнати от ковид кризата. Фаже тя имаше обратен ефект,..

публикувано на 26.10.21 в 09:37
Ресторантьорът Александър Драгийски

Много браншове ще пострадат от строгите мерки

Днешният ден е равносилен на гибел.  Почти нямаме клиенти . Хората в момента не са наясно къде и как могат да влязат.  Изискването за тест де факто допълнително оскъпява услугата ни.  Това заяви пред Радио Пловдив  Александър Драгийски , собственик на голямо заведение в пловдивския район „Северен".  Той припомни, че само 20% от хората са..

публикувано на 25.10.21 в 17:03