Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Всички политици са длъжници на българите в здравеопазването


На 9-ти и 10-ти октомври известни лекари – специалисти обсъждаха  проблемите на здравеопазването в Смолянска област на работна среща в Златоград.

Те направиха и безплатни медицински прегледи за населението в Неделино и Златоград.

Организатор на инициативата, която събра над 30 изтъкнати специалисти от различни области на медицината бе президентът на Югоизточния европейски медицински форум и клъстър на здравните региони доцент доктор Андрей Кехайов.

Според участниците в дискусията всички ангажирани институции трябва да вземат спешни мерки за преодоляване на здравната криза у нас, особено в малките населени места и райони, където липсва специализирана медицинска помощ.

Срещата в Златоград приключи с приемането на  документ с мерки, които трябва да бъдат предприети в здравния сектор. Той, обаче, ще бъде оповестен на 14-ти октомври.

 „Има дефинитивни проблеми, които ако не бъдат решени, някои хора ще бъдат забравени и от бога. Има райони, в които няма лекари – специалисти“, коментира пред Радио Пловдив Андрей Кехайов.

Според него в документа, който ще бъде оповестен утре, ще бъде отправена и препоръка за активизиране на ваксинацията срещу Ковид-19. Той даде за пример област Смолян, в която живеят 105 хиляди души, а имунизираните са само 15 процента. 

Кехайов посочи, че решенията в здравеопазването са отлагани с години и затова всички политици са длъжни на българския народ. 


Галерия

Още от категорията

Клиниката по пулмология е пълна с ковид болни

"Клиниката по пулмология към УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив е пълна с болни от ковид, една част за съжаление са с доста тежко състояние". Това обяви в предаването "Точно днес" на Радио Пловдив началникът ѝ доц. д-р Владимир Ходжев . Той е председател на Българското дружество по белодробни болести. " Тази вълна засегна пациенти с..

обновено на 26.10.21 в 11:10
Борис Хаджийски

Музеите и галериите искат 30% по-висок стандарт за 2022 г.

Рязко намаляха посещенията в музеите с въвеждането на новите ограничителни мерки. Това обяви Борис Хаджийски , председател на Сдружението "Български музеи", в което влизат 124 музея и художествени галерии в страната, той е и директор на Регионален исторически музей – Пазарджик . "Най-голямото ми притеснение е, че с изискването..

обновено на 26.10.21 в 10:59

Преодоляване на последиците от COVID-19 в рибарските райони

Ковид кризата се отрази негативно и на сектора Рибарство заради ограниченията за движение в първите месеци на пандемията. Това бе отчетено на среща на Националната рибарска мрежа в Пловдив. Това редуцира договорите с доставчици, отрази се и на работата на заведенията. Припомняме, че през април 2020 година Съветът на ЕС направи промени в..

публикувано на 26.10.21 в 10:50

Пандемията най-слабо засегна сектора на строителството у нас

В програма "Точно днес" говорим за празника на строителите с  Пламен Иванов , председател на Камарата на строителите в Пловдив. За новите проекти, както и за модерните жилищни и бизнес комплекси в региона, за пътните строители с протести през октомври. "Ние сме от тези, които бяхме слабо засегнати от ковид кризата. Фаже тя имаше обратен ефект,..

публикувано на 26.10.21 в 09:37
Ресторантьорът Александър Драгийски

Много браншове ще пострадат от строгите мерки

Днешният ден е равносилен на гибел.  Почти нямаме клиенти . Хората в момента не са наясно къде и как могат да влязат.  Изискването за тест де факто допълнително оскъпява услугата ни.  Това заяви пред Радио Пловдив  Александър Драгийски , собственик на голямо заведение в пловдивския район „Северен".  Той припомни, че само 20% от хората са..

публикувано на 25.10.21 в 17:03