Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Програмата за общинските имоти на Пловдив остана без подкрепа

Три гласа не достигнаха на Пловдивския ОбС за утвърждаването  на Годишната програма за разпореждане с общински имоти. Вносител на предложението бе кметът Здравко Димитров, който предложи в нея да бъдат включени плувния комплекс „Балона“  и тенис кортовете, отдадени на „Академик“ и „Локомотив“, след като за тях има заявен интерес от инвеститори. „За“ гласуваха едва 23 съветници, като групите на ДБ и ГЕРБ  се въздържаха, а БСП бяха против.
 

Преди гласуването съветникът Владимир Кисьов оттегли предложението за продажбата на пет имота на ул. “Варна” и “Лев Толстой”, с аргумент, че иска да отхвърли всякакви съмнения за близост с потенциален инвеститор.

„Община Пловдив трябва да търси механизма, с който да запазва общинските имоти и те да й носят доходност, а не да се прибягва до нови заеми. Имотите трябва да са посочени на страницата на Общината, за да има прозрачност за гражданите. Общината губи от това, че разпродава своята собственост“, подчерта от ДБ д-р Веселка Христамян.

Общината  трябва да изработи публичен регистър за своята собственост и да работи, в съответствие с приета от нея Стратегия за разпореждане с имуществото, заяви съветникът Слави Георгиев.

Кметът Здравко Димитров бе категоричен, че всички търгове за продажба на имоти трябва да се осъществяват с тайно наддаване, тъй като достигнатите цени чрез процедурата са в пъти повече, отколкото при явното.

В отговор на реплика, че в началото на мандата си е обещал да не се прибягва до продажба на собственост, той обясни че след Ковид-кризата  се налага Общината да прибегне до разпоредителни сделки за продажба, тъй като парите са отчуждителните процедури са недостатъчни.


Още от категорията

Хотелиери и ресторантьори излизат на протест в четвъртък

Представителите на туристическия и ресторантьорския бизнес в Пазарджишка област излизат на протест в четвъртък.  Те настояват за пълен локдаун  и финансова компенсация.  В четвъртък протести се организират и в останалите градове в страната, каза председателят на хотелиерите и ресторантьорите във Велинград и Западни Родопи Златко Златанов:..

публикувано на 26.10.21 в 11:38
МБАЛ

Мъж оцеля след полет от 9-ия етаж на смолянската болница

40-годишен мъж скочи от тераса на 9-ия етаж на смолянската болница и оцеля. Тази сутрин, малко преди 9 часа в Районното полицейско управление е подаден сигнал за инцидента.  Пристигналият на мястото полицейски екип установил самоличността на пострадалия мъж от родопското село Буйново, пациент на лечебното заведение. Според първоначални данни, при..

публикувано на 26.10.21 в 11:27
с. Баните, община Баните

В Смолян 28% ръст на ковид-заболелите за седмица

За седмицата 18–24 октомври болните от КОВИД-19 в Смолянска област нарастват с 28%, така 14-дневната заболеваемост стигна 391,6 на 100-хиляди души, съобщават от РЗИ – Смолян.  За сравнение средната заболеваемост за страната е  691,6 на 100 000 души. В Смолянска област 14-дневната смъртност е 26,5 на 100 хиляди - повече от средната за страната,..

публикувано на 26.10.21 в 11:14

Антирекорд с 5863 нови ковид-случаи и 243 починали у нас

Новите случаи 538 са новите случаи на коронавирус в Пловдив и областта за последните 24 часа, сочи Единният информационен портал до полунощ. В Пазарджик и Смолян са съответно - 99 и 48.  Те са част от рекордния брой 5863-ма новоустановени с COVID 19 за едно денонощие, които са 11,3% от всички тествани. По данни на портала,  86.58% от..

обновено на 26.10.21 в 11:10

Пазарджик е на прага на тъмночервената Covid зона

Пазарджик е пред тъмночервената Covid зона. Част от болниците в областта увеличават легловата база.  Отчита се нов скок на заболеваемостта в областта за последните 24 часа, каза директорът на РЗИ д-р Хюля Шериф. Тя посочи, че заболеваемостта е 413 на 100 хил. души, като най-много заразени има в градовете Пазарджик и Панагюрище. Ситуацията  в..

обновено на 26.10.21 в 11:10