Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без ваксинация локдаунът няма да е само един

"Моделите, които още на 14 септември направих официално,  показаха, че след 15 октомври и до края на месеца ще имаме сериозни проблеми. Това потвърдих и на 29 септември и вероятно прогнозата ми беше отчетена, защото бяха взети локални, превантивни мерки или т.н. гъвкав локдаун и веднага бяха карантинирани над 200 паралелки. А от вчера 4% от паралелките в училище са карантинирани.Така бяха предварени възможностите за разпространение на заразата"  заяви математикът от БАН проф. Огнян Кунчев.

По думите му,  фактите за разпространението на пандемията доказват ползата от математическите модели. "Те казва, че ако не се прави нищо, тогава ще се случи голямата катастрофа, която засега е избегната с мерките на МОН".

"Ако карантинираните паралелки са около 800 и в тях има по 25 ученика - това са  около 20 000 ученика, които можеха да заразяват родителите си, ако продължаваха да ходят на училище. Това бе избегнато с ограничаването на заразата."

По думите му, "здравето ни е като чувал с дупки, които са заразите, през които то изтича - получават се от  училище, в обществения транспорт и т.н. и всяка една от тези дупки трябва да бъде затягана, за да бъде спазен общественият интерес по солидарен начин. Сега преди всичко в училищата се правят тези ограничения,  но трябват и други. Няма друг начин".

Проф. Кунчев бе категоричен, че ако  мерките продължават да не се спазват, ще има не само един пик до края на октомври, но пиковете ще бъдат много повече. Ще има ограничение на интензивните легла, които в страната са около 700. Заетите до този момент са около 500 и се очаква  натискът върху здравната система да бъде много тежък.

"Имаме 9 000 легла за хоспитализация и повече, но с тези темпове на разпространение на заразата, системата няма да издържи."

Според проф. Кунчев, сега се движим в съотвествие с най-песимистичната прогноза за броя на ваксинираните - дори оптимистичната му прогноза е била за около 20 000 дневно, но при тези темпове на ваксинация - по 5-6 хиляди на ден, е трудно да се каже докога бихме останали в хватките на пандемията.

"Дори в Бангладеш, където хората нямат пари за ваксини,  вече има над 30% ваксинирано население. А там специално отработваха  варианти как да се ограничават, да носят маски, като са бедни и няма възможност за масово ваксиниране". 

Проф.  Кумчев изрази предположение, че при сегашните  ниски степени на ваксинация и висока смертност  през следващите месец - два отново ще се наложи да бъде въведен локдаун.

"Няма ваксинации и няма на какво да разчитаме".

Интервюто - от звуковия файл: 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ за поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33