Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българо-китайски център за обучение в Аграрния университет в Пловдив

| обновено на 15.10.21 в 10:36

Официално откриване на Българо-китайски център за обучение ще се проведе днес в Аграрния университет – Пловдив. 

LuBanWorkshop е съвместен българо-китайски проект, чиято цел е поощряване на сътрудничеството между университетите и бизнеса в областта на земеделието между Китай и страните от Централна и Източна Европа.

Проявата е в рамките на инициативата „Един пояс, един път“ за активизиране на международния обмен и откриване и насърчаване на таланти. 

Изградена е съвременна база за професионално и практическо обучение, разработени са учебни програми с иновативно съдържание, осигурена е учебна литература. 

Откриването ще се проведе синхронно в България и Китай чрез директна онлайн връзка.  

Поканени са проф.  Христо Бозуков – министър на земеделието, проф. Николай Денков – министър на образованието и науката, Н. Пр. г-н Дун Сяодзюн – Посланик на КНР в София, кметът Здравко Димитров. Тук ще бъдат и представители  на Китайската търговска камара в България.

Ректорът на Аграрен университет проф. д-р Христина Янчева подчерта, че китайците се интересуват от екологично отглеждане на ябълки, като има финансиран проект в тази насока.

Момчил Станишев – директор на Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа разказа, че има добри примери в област Пловдив. Зоните са две, едната е в Първомай, другата е в АУ-Пловдив. 

Отделени са нови 200 декара за демонстрационна зона в университета, и отделно - 17 000 декара край Първомай. Съществува работещ проект за отглеждане на шафран и шафранови луковици.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Градушка падна в Първомай и близките села

Градушка, продължила 15-20 минути, падна над първомайските села Караджалово, Градина и Крушево.  Бурята е започнала с внезапен пороен дъжд, който към 15 часа е преминал в градушка. Ледените зърна са били с големина около 1 см. Според кмета на Караджалово има нанесени щети, но посевите не са унищожени напълно. Оценка би могла да се направи..

публикувано на 25.04.24 в 16:49

Обвиниха Капитана, блъснал пиян с джипа си жена, и за средна телесна повреда

Районната прокуратура в Пловдив привлече като обвиняем 41-годишния Иван Райчинов - Капитана, който пиян блъсна с джипа си жена, за средна телесна повреда.  Инцидентът станал на 20 април, на ул. „Лев Толстой“, където при маневра на заден ход на джипа си „Форд“ рокерът блъснал 51 годишната жена, като й счупил прешлен. При проверка с..

публикувано на 25.04.24 в 16:40

Върнаха в природата защитени птици след съдебно разпореждане

Експерти на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив и СНЦ „Зелени Балкани“ пуснаха на свобода птици от защитени видове след влязло в сила определение на Окръжен съд - Пловдив. За освобождаването им те избраха като подходящ района на Спасителния център за диви животни в Стара Загора. Дивите птици бяха спасени при специализирана..

публикувано на 25.04.24 в 15:38

Подпочвени води "погълнаха" кола в центъра на Пловдив

Кола пропадна на паркинг на сграда на ул. „Хан Аспарух“ в пловдивския район „Централен“. Задните гуми на „Мерцедеса“ са хлътнали до шасито на колата. След подаден сигнал до районната администрация на място се е отзовал екип на „Паркиране и репатриране“. С помощни средства те са успели да вдигнат колата от мястото на пропадане и да я преместят на 5..

публикувано на 25.04.24 в 14:51

Жорж Трак е новият председател на Пловдивския граждански клуб

Скулпторът Георги Иванов-Жорж Трак е избран за председател на Пловдивския Граждански клуб. Той поема поста от Рашко Радомиров, който ще продължи да подпомага дейността на сдружението като член на Управителния съвет на организацията.  „Благодаря за гласуваното доверие и вярвам, че заедно ще продължим да надграждаме и обогатяваме дейността на клуба,..

публикувано на 25.04.24 в 14:02