Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БЛС ще защити интересите на лекарите

Иван Маджаров
Снимка: БГНЕС


За втора поредна година в условия на пандемия и с въпросителни какви мерки да се предприемат и как да се ограничи ковид заразата,  Български лекарски съюз връчва ежегодните си награди "Лекар на годината" за принос в медицината.. 

Тази година е по-специална, защото се отбелязва 120 години от основаването на Съсловната организация и 31 години от възстановяването й. На първо място искам да поздравя всички колеги с днешния празник и да им пожелая здраве и много упоритост в практикуването на нашата свещена професия и в грижата за техните пациенти", каза  председателя на БЛС д-р Иван Маджаров в интервю за Радио Пловдив.  

Той допълни, че сред наградените на национално ниво в две от категориите има медици от Пловдив, и те ще бъдат обявени днес по обед.  

Според д-р Маджаров ситуацията в страната е много напрегната, а лекарите вече са много уморени.

Това което може да се каже е, че със сигурност не ние е по-леко от миналата година. Това което може да се каже общо като един синоним, обединяващ всички лекари, е умора. И не е умората само заради епидемията от ковид, умората е поради  физиологичните причини, че над 80% от  колегите са  над 50 годишна възраст, под 45 години са само 20%, което чисто физиологично и по природните закони няма как да не води до умора,  имайки предвид и спецификата на нашата работа. Тя е ежедневно натоварена и физически, и психологически с проблемите и тегобите на хората, които лекуваме. На фона на това мога да кажа, че продължаваме да срещаме едно формално и равнодушно отношение от страна на договорните партньори, каза д-р Маджаров, които коментира и прегорите с НЗОК за подписване на анекс към НРД.

Ще бъдем изправени пред необходимостта, ние като лекарски съюз, да защитим колегите си в тези разговори, в които и през вчерашния ден ни беше показано, че са формални и неглижират и предложенията, и усилията на съсловната организация, които в крайна сметка целят да осигурят едно спокойно битие, спокойна работа на лекарите от страната, допълни председателят на БЛС.

Той  подчерта, че предстоят важни разговори със здравната каса и МЗ не само по анекса, но и включат много други теми - една от тях е във връзка с методиката, която трябва да осигури всеки лев, гласуван от НС да стигне до различните специалисти. Председателят на съсловната организация изрази разочарованието си  от чиновническото поведение на партньорите в процеса на договаряне и допълни, че  в  "следващите дни ще има реакция от страна на БЛС".

Цялото интервю с д-р Маджаров както и коментар за необходимите мерки за овладяване на пандемията може да чуете в прикачения звуков файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазарджик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57