Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лекари и персонал без зелен сертификат ще бъдат тествани

Заболеваемостта ще расте, не сме стигнали пика

Снимка: facebook.com


Работещите в болниците ще бъдат задължени, от 21 октомври, да предоставят „зелен сертификат“, за да упражняват дейността си. Това се казва в новата заповед за противоепидемичните мерки у нас на министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров. В интервю за програма "Ден след ден" управителят на общинската болница "Свети Мина" коментира новата мярка и ситуацията с разпространението на ковид в пловдивска област, която от днес е в тъмночервената зона.

Проф. Петров смята, че мярката е добра, но има нужда да се разшири кръга и достъпа на групите до "зеления сертификат". Той даде пример с преболедувалите преди повече от шест месеца, но все още с голям брой антитела. Според него в тези случаи срокът на документа трябва да е по-дълъг, а хората с антитела да имат достъп до сертификат.

Проф. Петров посочи, че в "Свети Мина" няма да имат проблем с персонала, защото повечето  са ваксинирани или са го преболедували.

" Няма как да спрем хората от работа или да ги задължим. Имаме ПСР лаборатория, правим и бързи антигенни тестове, така че колегите, които не искат да се ваксинират ще могат да се възползват, обясни проф. Петров. Те ще бъдат безплатни, но дотогава докато здравното заведение може да си го позволи.

Той съобщи, че в момента 80% от ковид леглата вече са заети  като има подмладяване на заболяването. Инфекцията протича с висока температура, общо неразположение, кашлица и понякога има белодробни усложнения . Много рядко има приети и ваксинирани болни, но те го прекарват сравнително леко.

 По думите му в областта заболеваемостта ще се повиши през следващите дни. 

"Мое лично наблюдение е, че пика не е достигнат. Наблюденията ми са на база на миналогодишните данни, от който тръгнахме и ескалирането на заболеваемостта след пускането на учениците, а тази година тръгнахме от много високи нива преди учебната година. Мисля, че предстои пика", каза управителят на общинското здравно заведение. 

Цялото интервю с проф. Петров може да чуете в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазарджик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57