Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

От 34 години съм в Мюнхен, а у нас още ме учат как се живее там

Юлия Станкова от 34 години живее в Мюнхен, била е учител по пиано. Вече е пенсионер, което й позволява да пътува повече като често се връща в родния й Пловдив. 

В момента си е у дома и следи с интерес дебата за въвеждането на зеления сертификат на закрито. Ядосва се на реплики, че тук с мерките се прекалява в сравнение с Германия и другите западни страни. „От 34 години съм в Мюнхен и като се върна тук българите винаги ми обясняват как се живее в Германия“, казва тя и признава, че се е отказала да спори по темата. За нея въвеждането на зеления сертификат у нас е дори закъсняло, защото в Германия изискването вече работи и се спазва. Контролът и правилото „имунизиран, излекуван, тестван“ действат, категорична е Юлия Станкова.

 „Навсякъде се влиза със зелен сертификат – библиотеки, ресторанти, концерти, спортни събития“, разказва тя. До 10 октомври хората, които не притежаваха сертификат бяха задължени да представят бърз тест, който до тази дата беше безплатен, но сега вече е платен и струва от 18 – 20 евро, допълва пловдивчанката.

Разказва още, че няма дистанционно обучение в училищата, а децата носят маски, докато стигнат до чина си. След началото на учебната година две седмици е трябвало да стоят и с маски в час, заради опасения, че след лятната ваканция може да се стигне до ръст на болните. В часовете по музика не се пее, хоровете са ограничени до няколко деца, за да не се създадат условия за разпространение на инфекцията. В момента около 30 процента от учениците над 12 години са ваксинирани, а възрастните хора в социалните домове получават бустерна зона.

Доволна е, че вчера в ресторант в центъра на Пловдив са й поискали зелен сертификат, за да обядват със съпруга й на открито. „Сервитьорът ми каза, че сме единствените, които сме доволни от сертификата, тъй като останалите клиенти го псували, когато им искал документ“, споделя Юлия.

Според нея контролът и глобите са дисциплинирали германците, докато тук, не само, че почти нямаше мерки, но няма и контрол. 250 евро е в Бавария глобата, ако нямаш маска или я носиш под носа си. „Това е сума, която е голяма за всеки, независимо къде живее“, казва още тя.

Лично  прави забележки на пловдивчани, които не носят правилно маски, но отговорът е от типа „ти ли ще ми кажеш“ или „айде глоби ме“. „Аз не искам да Ви глобявам, аз Ви моля да спазвате мерките“, отговаря пловдивчанката с германски паспорт. На предишните избори се скарала и на членовете на секционната комисия, които носели маските си под брадата, а те й се развикали. „Секретът се взима от носа, а не от брадата, защо ги пазите тези бради“, репликира Юлия.

Според нея причините в България да има недоверие към ваксините са две – липса на редовно правителство и медиите, които дълго време са популяризирали мнението на антиваксъри, включително и лекари. „Германските медии не си позволиха подобно поведение, въпреки че през социалните мрежи антиваксърите пропагандираха“. Споделя още, че през пролетта се е прибрала в Пловдив, за да се ваксинира, защото в Мюнхен е трябвало да чака с месеци, за да й дойде редът. 


Още от категорията

Външната политика не може да бъде партийна, а държавна

„През последните 10 г. трудно може да се говори за наличието на българска външна политика. Вместо да отива в Брюксел с позиция, българският външен министър се връщаше оттам с такава!“ Това е коментар отпреди близо месец на Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения. Тогава още не бяха изяснени..

публикувано на 07.12.21 в 17:29

В земеделието трябва да има предвидимост

"Важното сега  за нас е да има стабилно управление, без значение как ще се казва министърът и от коя партия ще бъде. Бъдещият министър на земеделието трябва да може да осигури предвидимост в работата на Министерството". Това  заяви председателят на Асоциацията на земеделските производители в България и бивш земеделски министър Венцислав Върбанов...

публикувано на 07.12.21 в 16:49
Ивайло Динев

Дойде време да застанем наравно с европейците

Доколко успешно ще е новото българско правителство? Как формулата за неговия състав ще се проектира в парламента и мнозинството там? По какви принципи се разпределят ресорите в кабинета? Има ли опасност  от партийна феодализация на отделните министерства? А на държавата? Отговорите търсим от политолога  Ивайло Динев , доктор по политически науки от..

публикувано на 07.12.21 в 15:18
Кузман Илиев

Повече чужди инвестиции очакваме от новия кабинет

Как се конструира кабинет от четири партии, и как да се наредят министерските кресла в него, така че да няма колизии още на старта. Или промените могат да се случват, въпреки опасенията след трите избора, тази година. Темите коментираме с Кузман Илиев , икономически и политически анализатор. Той акцентира над промените в Министерството на..

публикувано на 07.12.21 в 10:49

Покачването на цената на тока може да продъжи и след януари

„Покачването на тока е притеснително, защото това е един процес, който трябва да свърши в началото на следващта година, но очакванията ми са, че ще продължи и след това“, каза енергийният експерт Иван Хиновски в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив. Той коментира искането на бизнеса за помощи, свързани с цената на енергетиката като..

публикувано на 07.12.21 в 10:46
Подкасти от БНР