Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ако транспортът в Пловдив спре, кметът не трябва да управлява

Градският транспорт в Пловдив е схема с приемственост от 2016 година насам

Във времето на програма „Ден след ден“ е срещата на кмета на Пловдив Здравко Димитров с превозвачите след разкритията за източване на над 20 милиона лева публични средства от двама от тях с помощта на общински служители. 

Разследващите оповестиха повече детайли за случая, а към данните им добавяме съмненията на общинския съветник от ДСБ Йордан Иванов, който от дълго време публично протестира срещу отпусканите допълнителни средства на градския транспорт. Във Фейсбук профила си той води кампания срещу превозвачите, тяхната организация и начините на финансиране на транспорта в Пловдив.

Иванов каза, че не е изненадан от повдигнатите обвинения към общински служители и двама от големите превозвачи. 

"Нашият проблем е със занижен контрол, който осъществява община Пловдив, а не към превозвачите като юридически лица", каза Иванов. Той припомни, че на тази сесия, през септември 2021 г., на която се отпуснаха компенсации от 1 млн. лева, това се е случило без нито един счетоводен документ, доказващ загуби. 

Иванов допълни: "Тук говорим за приемственост на схеми, защото от 2016 до 2021 г. е приемственост, достойна за разследване. Става дума и за обосновани съмнения за нарочна липса на контрол от община Пловдив към превозвачите. Преди две години Здравко Димитров обеща на пловдивчани общинско предприятие, но няма такова, и слушаме това непрекъснато. Общинският съвет има начин да контролира превозвачите, след последната сесия, аз инициирах искане за всички документи от страна на превозвачите, тогава излезе много важна информация, след разкриването точно на тези документи, гръмна този скандал. Категорично трябва да се поеме политическа отговорност, само че разговорът е по-дълбок, защото това е схема от предния мандат."

"Здравко Димитров трябва да осободи поста, ако превозвачите спрат да возят утре, и да осободи всички нас от тежестта, че не може да управлява публичния ресурс на града", заяви Йордан Иванов. Той заключи: "За презовачите, нека не се лъжем, че може утре да имаме ново предприятие. Ако в рамките на тази година, създадем такова, то едва след две или три години ще може общината да усвои 100 млн. евро за екологичен транспорт."Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Николай Пловдивски уверено върви към патриаршеския пост

Eдин определен кръг в Св. Синод, представляван от пловдивския митрополит Николай диктува живота в църквата, смята журналистът и историкът Горан Благоев по повод избора на епископ Арсений за Сливенски митрополит. Той припомни, че само и само да стане Арсений, бяха касирани предните избори за Сливенска епархия, което прави изборът му предизвестен...

публикувано на 27.05.24 в 15:17
Проф. д-р Иван Желев Димитров

Арсений Сливенски засилва позициите на дядо Николай

Изборът на Арсений за Сливенски митрополит ще засили позициите на митрополит Николай. Това заяви в предаването "Точно днес" на Радио Пловдив богословът Иван Желев, бивш председател на Комисията по вероизповеданията. Според него може да се говори за разделение на два лагера в Българската православна църква, като разделението се ръководи от пловдивския..

публикувано на 27.05.24 в 11:08

НАТО да засили координацията за помощта към Украйна

Засилване на координацията за оказваната помощ към Украйна – и с въоръжение, и с техника, и с подготовка на личен състав - ще бъде една от важните цели за Алианса. Това каза бившият военен министър доц. Велизар Шаламанов в последния ден от Парламентарната асамблея на НАТО и преди  срещата във Вашингтон. Добави още, че НАТО ще..

публикувано на 27.05.24 в 10:48
Веси Кокалчева, българска учителка в Лондон

Носим България в сърцето и празника в душата

На 24 май говорим с педагога  Веси Кокалчева , преподавател с 45-годишен стаж. От 18 години тя живее в Лондон, работила е в две български неделни училища, сега е учител на свободна практика. Пред Радио Пловдив тя сопдели, че българите в британската столица ще отбележат празника на светите братя Кирил и Методий официлано тази събота и неделя, тъй..

публикувано на 24.05.24 в 18:32

Българите знаят ролята на своя език в световната култура

"Когато солунските братя се борят за нашата писменост, те са направили това, което много по-късно ние добавяме в химна им -  към огнения дух са добавили огнения меч. Огненият меч ние българите сме употребявали и продължаваме да употребяваме по един достоен начин – знаем какви автори, изпълнители и музиканти имат българите. Ние продължаваме..

публикувано на 24.05.24 в 16:39