Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ако транспортът в Пловдив спре, кметът не трябва да управлява

Градският транспорт в Пловдив е схема с приемственост от 2016 година насам

Във времето на програма „Ден след ден“ е срещата на кмета на Пловдив Здравко Димитров с превозвачите след разкритията за източване на над 20 милиона лева публични средства от двама от тях с помощта на общински служители. 

Разследващите оповестиха повече детайли за случая, а към данните им добавяме съмненията на общинския съветник от ДСБ Йордан Иванов, който от дълго време публично протестира срещу отпусканите допълнителни средства на градския транспорт. Във Фейсбук профила си той води кампания срещу превозвачите, тяхната организация и начините на финансиране на транспорта в Пловдив.

Иванов каза, че не е изненадан от повдигнатите обвинения към общински служители и двама от големите превозвачи. 

"Нашият проблем е със занижен контрол, който осъществява община Пловдив, а не към превозвачите като юридически лица", каза Иванов. Той припомни, че на тази сесия, през септември 2021 г., на която се отпуснаха компенсации от 1 млн. лева, това се е случило без нито един счетоводен документ, доказващ загуби. 

Иванов допълни: "Тук говорим за приемственост на схеми, защото от 2016 до 2021 г. е приемственост, достойна за разследване. Става дума и за обосновани съмнения за нарочна липса на контрол от община Пловдив към превозвачите. Преди две години Здравко Димитров обеща на пловдивчани общинско предприятие, но няма такова, и слушаме това непрекъснато. Общинският съвет има начин да контролира превозвачите, след последната сесия, аз инициирах искане за всички документи от страна на превозвачите, тогава излезе много важна информация, след разкриването точно на тези документи, гръмна този скандал. Категорично трябва да се поеме политическа отговорност, само че разговорът е по-дълбок, защото това е схема от предния мандат."

"Здравко Димитров трябва да осободи поста, ако превозвачите спрат да возят утре, и да осободи всички нас от тежестта, че не може да управлява публичния ресурс на града", заяви Йордан Иванов. Той заключи: "За презовачите, нека не се лъжем, че може утре да имаме ново предприятие. Ако в рамките на тази година, създадем такова, то едва след две или три години ще може общината да усвои 100 млн. евро за екологичен транспорт."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

обновено на 25.04.24 в 09:35

Търсят ваксини срещу коклюш при джипита и в аптеките

След тревожните новини за разпространението на коклюш в страната ни каква е ситуацията в Пловдив и има ли достатъчно ваксини срещу заболяването коментираха в програма "Ден след ден" председателят на Регионалната фармацевтична колегия Димитрия Стайкова и  общопрактикуващия лекар д-р Георги Цигаровски, председател на РК на БЛС. Според..

публикувано на 24.04.24 в 16:44

Петима кандидат-студенти ще се борят за 1 място в МУ-Пловдив

Кандидатстудентската кампания 2024 за Медицински университет-Пловдив е открита, текат първите изпити за чуждестранните кандидати. Готов е справочникът за всички български кандидат-студенти, за четирите факултета на университета и в Медицинския колеж. Днес се проведе Ден на отворените врати, в който участваха дванадесетокласници от Пловдив и Южна..

публикувано на 24.04.24 в 13:15
Евелина Славкова

"Тренд": ГЕРБ-СДС водят с близо 10% на ПП-ДБ

Близо 10% ще е разликата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори в полза на партията на Бойко Борисов. Това сочи последното изследване на социологическа агенция "Тренд", което е по поръчка на в. "24 часа" и "Нова броудкастинг груп". В изследването, което е проведено в периода 12-19 април, са участвали 1002 души. Изводът от проучването е,..

публикувано на 24.04.24 в 10:00