Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анителата защитават до 6, а не 12 месеца след преболедуване

От днес  всички български граждани, които са преболедували COVID-19 и имат регистриран в Националната здравно-информационна система положителен резултат от направен антигенен тест, могат да изтеглят своя "зелен сертификат".

Такива сертификати могат да получат всички преболедували коронавирусната инфекция, установено с PCR или антигенен тест.

„Зелените сертификати не са нещо ново. За тях се говори отдавна. Това е мярка, която задължително трябва да бъде въведена във връзка със ситуацията, в която се намираме, която е наистина тревожна“, каза проф. д-р Йорданка Стоилова, преподавател в  катедра „Епидемиология и Медицина на бедствените ситуации“ в Медицинския университет в Пловдив и главен координатор на Експертния съвет по епидемиология в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив.

Тя призова "всеки да приеме своята отговорност“.

„Инфекциозните заболявания се отличават с масовост. Трябва да се грижиш за себе си, но и за околните. А това става като се следват съветите на експерти“, каза Стоилова.

„Имунитетът е най-силен, когато човек е преболедувал, а след това си е поставил и ваксина“, припомни професорът и допълни, че въпреки това е важно да продължим да следваме първоначалните мерки за дистанция, дезинфекция и носене на маски.

В пределите на страната ни давността на „зеления сертификат“  за преболедуване на Ковид-19, установен и регистриран с бърз антигенен тест е 12 месеца. Въпреки това, реалната защита и високите нива на антитела, които ни предпазват от повторно заразяване са до 6 месеца.

„На някой хора не им се слуша, но когато си в социума трябва да слушаш препоръките на експертите. Но най-простото нещо е да се спазват мерките. Това е!“, заяви професорът.

Според професор Стоилова ръстът на желаещите да се ваксинират в последните дни е породен от натиск да придобият зелен сертификат.

Обществото просто не иска да спазва мерките“, каза докторът, „младият човек иска да се веселее- добре, но здравната система как ще издържи?“, пита професорът риторично.

Тя завърши с препоръка към своите колеги.

„Нека колегите, които имат по-различно мнение от масата, да се въздържат!“, заяви проф. Стоилова.


Цялото интервю с проф. д-р Йорданка Стоилова слушайте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Кметът на общината Павел Михайлов и кметът на Брестовица Мария Манолова (вдясно)

Брестовица може и да има скоро чиста вода

Кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов е уверен, че проблемът със замърсената вода в село Брестовица може да се реши до месеци, след като ВиК изгради довеждащия водопровод до селото. Преди 2 дни от МРРБ съобщиха, че рехабилитацията на съоръжението може да стартира, след като Българският ВиК холдинг е отпуснал инвестиционен заем в размер на 2..

публикувано на 18.04.24 в 14:50

Касовата бележка от пазаруването е нашата застраховка

В подготовка на празничната трапеза разговор в аванс с д-р Андрей Велчев, председател на Сдружението за достъпна и качествена храна за гражданския контрол в търговската мрежа и рисковете пред потребителите при онлайн пазаруването на хранителни стоки.  Сдружението започна проверки в обекти от мрежата за търговия на дребно с хранителни стоки в..

публикувано на 18.04.24 в 10:31

Очаквам още едни извънредни избори до края на годината

„Възраждане“ и без БСП продължават своята линия на опозиционно поведение и видимо са започнали предизборната кампания. Това коментира в предаването „Точно днес“ политологът и преподавател в катедра „Политология“ в СУ „Св. Климент Охридски“ Ружа Смилова . За вота на недоверие към служебния кабинет „Не мога да допусна, че Корнелия..

публикувано на 18.04.24 в 10:28

Разчетеният геном на Орфеевото цвете ще помогне в много области

Учени от българския Център за върхови постижения в растителната системна биология и биотехнология - ЦРСББ, съвместно с изследователи от Потсдамски университет и Института по молекулярна физиология на растенията “Макс Планк” в Германия, успешно секвенираха генома на Haberlea rhodopensis - ендемичен за България вид “възкръсващо растение”,..

публикувано на 17.04.24 в 16:54

Не може да се иска вот на недоверие на служебен кабинет

Лидерът на БСП Корнелия Нинова призова президента Румен Радев да смени служебния премиер Димитър Главчев, ако не - БСП, "Възраждане" и ИТН ще внесат вот на недоверие към правителството на Главчев.  Възможно ли е да се иска вот на недоверие към служебно правителство, коментира преподавателят по конституционно право в СУ "Св. Климент Охридски"..

публикувано на 17.04.24 в 13:41