Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма учен, който да каже, че ваксините са опасни

"И най-некадърното, и най-даровитото Правителство сега не би могло да постигне по-добър резултат в борбата с коронавируса при условията, в които се намираме. Смъртните случаи са факт и е възможното всички да бъдат в резултат на Ковид, а други - приписани на болестта, но каквото и да са отчели болниците, числото е стряскащо", заяви доц. Христо Хинков - директор на Националния център за обществено здраве и анализи.

Той подчерта, че  по ниво на смъртността страната ни е постигнала печални рекорди. 

"Ако имаме натоварване на Спешната помощ за това, че хората са се разболели от Ковид, това се отразява и на останалите болни, които не могат да получат добро медицинско обслужване за други болести".

Доц. Хинков допусна, че е възможно да има съображения да се отлага обявяването на пълен локдаун, заради изборите, но заяви категорично, че съображенията за наложените мерки са изключително медицински, а не - политически.

"Медицински факт е, че хората трябва да се имунизират, както казва Остап Бендер".

Той подчерта, че ако приемем и другата теза, че ваксини не са необходими, тогава трябва да подложим на съмнение направеното от целия Западен свят. "Не изключвам, че при ваксините се преплитат и търговски, и икономически интереси, но те са абсолютно необходими в сегашната ситуация". 

Доц. Хинков заяви още, че в кратката характеристика на ваксините се дава разяснение, че те са излезли от периода на кратко проучване и сега продължава етапът на продължителното им проучване с широк диапазон от пациенти. Затова се налага да се подписва информирано съгласие.  За някои от ваксините този срок дори е изтекъл. 

Разпространението на пандемията в целия свят е толкова стряскащо, че се налага тези продукти да бъдат въведени в по-кратки срокове. Старите ваксини от задължителния календар отдавна е доказано, че са безопасни и за тях не е необходимо подписване на информирано съгласие. 

 "Сега обаче трябва да се види колко от починаите са ваксинирани. Категоричен съм, че ваксината не може да предизвика смърт или че може да бъде опасна". 

На въпрос защо много лекари правят отказ от ваксинация, той подчерта, че не съществува сериозен учен, който да заяви, че ваксини не трябва да се поставят.

" Част от лекарите са преболедували и затова смят, че имат естествено създаден имунитет, което не ги принуждава да си правят ваксина. Въпросът е обаче дали естественият имунитет е по-траен от придобития чрез ваксини. А  учителите, които не желаят да се ваксинират, обричат децата на стоене вкъщи и ще допринесат за създаването на едно ранимо поколение, което няма да може да се справя с трудностите".

Той подчерта и един парадокс. Ако хората наистина са  толкова уплашени за здравето си, колкото отчитат някои статистически данни, то тогава биха взели мерки за него. "Или тези данни не са верни, или има нещо, което не може да намери разумно обяснение, подчерта още доц. Христо Хинков.

Чуйте повече от звуковия файл: 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12