Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четирима получиха шанс за живот след донорска ситуация в Пловдив

| обновено на 28.10.21 в 14:18
Чернодоробна трансплантация
Снимка: ВМА София

На 25 октомври 2021 година, 24-годишна жена от област Пловдив, е идентифицирана с мозъчна смърт в УМБАЛ „Свети Георги“ Пловдив. Близките на жената, независимо от нейната загуба, проявяват милосърдие и решават да дарят органите й. С този благороден акт те спасяват други четири живота, въпреки тежката загуба на близък човек.

На 26 октомври в МБАЛ „Лозенец“ са извършени две бъбречни трансплантации на жени на 39 г. и на 25 г. Посредством сплит чернодробна трансплантация е дарен втори шанс за живот още на 7-месечно бебе отново в МБАЛ „Лозенец“ и  на 27-годишна жена във Военномедицинска академия София.

Способността на черния дроб да се самовъзстановява позволява на специалистите да го разделят на две части и по този начин да бъдат трансплантирани двама реципиенти. В конкретния случай – млада жена във ВМА и бебе в болница „Лозенец”, обясни проф. Никола Владов, началник на Клиника по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология на ВМА.

Към момента, пациентите се възстановяват под наблюдението на лекарски екипи.

Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ с подкрепата и съдействието на Министерство на здравеопазването, което организира и координира цялостната донорска ситуация, изказа благодарност на всички медицински екипи, участвали в донорската ситуация – този на д-р Константин Чифлигаров, УМБАЛ „Свети Георги“; на ЦСМП – Пловдив, на лекарските екипи, осъществили трансплантациите в МБАЛ „Лозенец“ и ВМА – София. От агенцията изразиха и искрени съболезнования към близките на починалата, които със своя хуманен жест дариха живот на три жени и едно седеммесечно бебе.

В края на септември при друга донорска ситуация в УМБАЛ "Свети Георги" други четирима българи получиха при шанс за живот. Донорът беше  28-годишен мъж от Пловдив, изпаднал в мозъчна смърт. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Деца се обучават в лятна полицейска академия в Пловдив

Започва лятна полицейска академия за спорт и превенция в Пловдив. Тя ще бъде открита днес в двора на Комплекс за социални услуги „Олга Скобелева“. Детската академия е кампания, насочена към формиране на полезни знания и навици у подрастващите за безопасно поведение и справяне с различни житейски ситуации. Инициативата се осъществява в рамките на..

публикувано на 16.07.24 в 08:59

Изтеглят пожарните екипи от Средногорието

Напълно спокойна е обстановката в Средна гора при селата Иван Вазово, Михилци до Хисаря. През нощта не се е разгаряло ните едно огнище от пожарите, обхванали района през последните няколко дни.  Затова  започва изтегляне на екипите на пожарната , но на място за наблюдение остават доброволци от селата. Това съобщи пред Радио Пловдив главен..

обновено на 16.07.24 в 08:46

В Пловдив празникът на Св. Марина започва с литийно шествие тази вечер

Литийно шествие по повод храмовия празник на митрополитския храм „Света Марина“ в Пловдив ще тръгне тази вечер от катедралния храм „Успение Богородично“.  И тази година то ще бъде предвождано от копието на чудотворната икона на Света Богоридица Божигробска.  В шествието ще се включат свещеници от епархията и архиереи от Българската..

обновено на 16.07.24 в 08:46
Денят на ашурето в Пловдив през 2023 г.

„Ден на ашурето“ пред Джумая джамия събира религиозните общности

За поредна година различни религиозни общности ще честват „Денят на ашурето“ пред Джумая джамия в Пловдив от 11,30 ч. Домакин на проявата е Районното мюфтийство с подкрепата на общината.  Жителите и гостите на града ще могат да опитат безплатно от вкусния десерт.  Поздрав към присъстващите ще поднесе групата за турски народни танци „Ачелия“ към..

обновено на 16.07.24 в 08:46

Дим от запалени отпадъци в Шекер махала стресна пловдивчани

Сигнал за пожар в "Шекер махала" в Пловдив е получен малко след 21,20 ч. тази вечер, съобщиха от пловдивската пожарна. Огънят е тръгнал от запалена купчина отпадъци, но впоследствие се е разраснал. Димът от пожара е станал видим от различни крайща на града и хората са се притеснили, но опасност няма. На място са три екипа огнеборци, които гасят пожара,..

обновено на 15.07.24 в 22:23