Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Количеството на антителата не може да е критерий за защита

„Решението за допускане възможността  за издаване на зелен сертификат за наличие на антитела е безкрайно комплексно,  от медицинска и от икономическа гледна точка. Като вирусолог обаче мога да кажа, че то  не е много добро, защото антитяловите отговори са много различни -  изключително разнообразна е човешката популация в антитялов отговор. Затова, въз основа на множеството направени изследвания в света, това не се приема като официален документ“, подчерта вирусологът доц. Любомира Николаева Гломб от НЦЗПБ.

Тя обаче заяви, че някои от страните са приели този сертификат за вътрешно ползване, за да се разхлабят наложените на хората ограничения и вероятно така компромисно ще постъпи и България.

Човешката популация в имунния си отговор е безкрайно хетерогенна. Колкото и да са рекламирани тестовете, че представят вируснеутрализиращата активност, това не е така. 

"Вируснеутрализираща активност означава доколко антителата неутрализират жизнеспособността на вируса и не му позволяват да влезе в живата клетка, а това се прави с много фина и трудоемка методика, само в определени за целта лаборатории и  със съответния персонал.  В България такава лаборатория няма, защото това е много скъпо нещо и се създава с научни цели".

Доц. Гломб бе категорична, че количеството на антителата не може да бъде критерий за защита.

„Ако можеше чрез количеството на антителата и с наличните тестове в търговската мрежа не само у нас, но и в света, да се гарантира  защита, щяха ли фирмите-производителки на ваксини да си дават парите за изключително тежките и изключително скъпи клинични проучвания за ефикасността на ваксината, въз основа на това, колко от ваксинираните и съответно – от неваксинираните са се разболели. Това не се прави, затова да не фаворизираме тези тестове“.

Доц. Гломб нарече „чудесна новина“ факта, че е нарастнал броят на желаещите да се ваксинират. Тя обаче посъветва хората да не се плашат от прочетеното в учебниците от преди 40 и повече години, че  ваксини по време на пандемия не се правят.

„Това не е така. Светът през това време се промени много, да не говорим за науката.. Една седмица нечетене по темата SARS COV2 и Ковид-19 те изхвърля от борда на информираните хора. Отдавна епидемиите се овладяват чрез имунизации“.

За тези две години на заразата са създадени тестове с  много добра специфичност и чувствителност, заяви още доц. Гломб.

Чуйте повече от звуковия файл:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ за поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33