Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спират плановия прием в болниците и присъственото обучение в Карлово

Спиране на плановия прием  и плановите операции в болниците в Пловдив и областта заради покачването на заболеваемостта и увеличаването на натиска към болниците предлага РЗИ. Това съобщи директорът на инспекцията д-р Сийка Димчева след проведения Областен оперативен щаб и уточни, че още днес ще бъде подготвена заповед, която ще се съгласува с главния държавен здравен инспектор и най-вероятно от следващата седмица ще влезе в сила. 

„Това ще ни позволи да освободим ресурс от медици и персонал  за ковид - отделенията, уточни д-р Димчева. Заповедта няма да важи за онкологията ,хемодиализата, родилната помощ. Няма да се спират профилактичните прегледи, женските и детските консултации, но ще бъде направена препоръка към извънболничната помощ за осигуряване на времеви зони –за деца и бременни, за да не се смесват потоците и да се намали максимално риска от заразяване. 

В момента 75% от леглата за ковид в болниците в Пловдивска област са заети, като следващите дни има възможност за разкриване на допълнителни легла.

Директорите на болници алармираха за проблема с недостига на кислород. Те увериха, че са на ръба и количества едва ще им стигнат за събота и неделя. Те настояха износът да се спре още днес, включително и за промишлени нужди. Областният управител и председател на щаба Ангел Стоев пое ангажимент да изпрати спешно писмо в тази връзка до Министерството на здравеопазването.

На заседанието на ООЩ присъстваха и председателите на 16 и 17 РИК. Бе обсъдена идеята да се предложи на ЦИК и Министерството на здравеопазването да се направи часови график за приемане на изборните протоколи, вечерта след вота, с цел да се избегне струпването на хора в продължение на часове в затворено помещение. 

Обучението на членовете на СИК ще е онлайн и ще бъде подпомогнато от Областна администрация – Пловдив.

Областният управител съобщи, че ситуацията с коронавирусната инфекция е сериозна. Към днешна дата са разкрити 1083 легла. Към момента са свободни 261. Свободните легла за интензивно лечение са 23. Със заповед на д-р Димчева леглата ще се увеличават поетапно, съобразно необходимостта.   

От РУО Пловдив съобщиха след заседанието на Щаба, че от 2 ноември  учениците в община Карлово преминават изцяло на онлайн форма на обучение, а децата от община Брезово се връщат присъствено в класните стаи.

Директорът на Регионалното управление на образованието-Пловдив Антоанета Кръстанова посочи, че ситуацията се следи както и  ежедневните справки на РЗИ относно заболеваемостта в Пловдив и региона. Тя уточни, че все още се чакат указания от МОН за тестовете на учениците от първи до четвърти клас.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

На 7 юли Църквата почита Св. Неделя

Българската православна църква отбелязва деня на Света Неделя и Втората неделя след Петдесетница – на Всички български светии.   Те били християни от различни народности: едни били от местните племена, обитавали сегашната българска земя още преди идването на славяните и прабългарите, други просто пребивали тук, като войници или пленници, но носели в..

публикувано на 07.07.24 в 07:22

Катастрофа затрудни трафика по пътя Пловдив - Пазарджик, пострадал е водач

Повече от 3 часа движението по  пътя Пловдив - Пазарджик, в платното за Пазарджик, бе затруднено заради катастрофа между 2 коли. Тежко пострадал е водачът на един от автомобилите.  Инцидентът е станал след разклона за село Мало Конаре, съобщават очевидци на катастрофата. Говорителят на пазарджишката полиция Мирослав Стоянов уточни, че..

обновено на 06.07.24 в 17:32

Засилват мерките против пожари в депата за битови отпадъци

Заради периода с високи дневни температури пловдивската екоинспекция е изпратила писмени предписания на кметовете на Пловдив, Асеновград и Карлово за засилване на противопожарните мерки в регионалните депа за битови отпадъци.   В писмото си до общинските администрации  директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите Ивайло..

публикувано на 06.07.24 в 14:08

Пак инцидент с паркирани коли в пловдивския район "Южен"

Рано тази сутрин, около 5:30 часа, неизвестен шофьор е нанесъл щети по 3 паркирани автомобила на ул. "Пере Тошев", съобщават пловдивчани в социалните мрежи.  По непотвърдена информация до блъскането на коли се е стигнало след дрифт. "Някъде към 05:30 се чуха спирачки и удар", пише член на групата. "Да, тъкмо бях зад блока и се вдигна яка..

публикувано на 06.07.24 в 10:23

Специален ретро влак пътува от Септември до Велинград и Цветино

Специален влак с ретро вагони ще пътува всяка събота и неделя през месец юли по маршрут от гара Септември до гара Велинград и Цветино, както и в обратното направление. Туристическият влак ще тръгне за първи път днес, когато е празникът на Велинград и ще пътува всяка събота и неделя във връзка с провеждането на 51-вите Велинградски празници на..

обновено на 06.07.24 в 08:20