Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поставиха ни на колене, ваксинираме се, за да работим!

Снежана Шокова
Снимка: Facebook - Личен архив

Трябва да затворим бизнеса и да оставим работниците без работа, без заплата, без препитание. Нещата се случиха много бързо и не ни дадоха време да реагираме и да приведем работните места в съответствие със заповедта на здравния министър. 

Това заяви пред Радио Пловдив Снежана Шокова, собственик на семеен хотел и ски училище. Тя бе една от участничките в протеста на бранша в Чепеларе. 

На митинг на площад „Олимпийски" в родопския град се събраха хотелиери и ресторантьори, които настояха за промяна на мерките, свързани със зеления сертификат. 

Поставиха ни на колене, категорична е Шокова. Тя посочи, че правителството си е измило ръцете като разрешава на бранша да работи, но при почти невъзможни условия.

Според нея още през лятото е трябвало да започне разяснителна кампания и хората да бъдат убедени, че ваксинацията е най - правилното решение. Не биваше да се стига до сегашната ситуация и натиск върху здравната система, за които се знаеше, че ще се случат, убедена е жителката на Чепеларе. 

Ваксинирането и личният избор 

Снежана смята, че различните дискусии и различните мнения са причина хората да са объркани и да не знаят какво да изберат.

Хората се ваксинират, за да могат да работят, а не защото вярват, че това е най - правилният и най - добрият начин за тях!

Това е лошото, че ние го правим под натиск, правим го под страх, а не сме убедени в това!

Тестовете

Това е временно решение, защото тестовете не са безплатни, отбеляза Снежана Шокова. Тя припомни, че един тест струва 12 лева и попита риторично: „Кажете кой може да си позволи през ден на плаща 12 лева, за да отиде на работа?"

Персоналът и зимният сезон

Браншът страдаше от недостиг на квалифициран персонал още преди пандемията. А сега много трудно се намира дори неквалифициран персонал.

Лошото е, че и този персонал, който имаме, ще го изгубим с тези задължителни мерки. Защото ние не можем да принудим работниците си да се ваксинират, а някои от тях имат придружаващи заболявания и не искат да се ваксинират.

Абсолютно не можем да правим никакви планове за зимния сезон, категорична е собственичката на хотел и ски училище.

Тя отбеляза, че ваксинираното население у нас е 20 - 25%. Как да разчитаме на туристи, които могат да ни посетят с редовни сертификати?

В Чепеларе хотелите са насочени предимно към българските туристи. Чужденците са само малка част от туристите, обясни Шокова. По думите й, в Европа са ваксинирани над 60 % от хората и тогава е оправдано да се въведат зелени сертификати. А у нас не е така.

От Сдружението на хотелиерите, ресторантьорите и търговците в Чепеларе са категорични, че ако исканията им не бъдат удовлетворени ще се включат в националния протест на бранша.

Интервюто на Емил Костов със Снежана Шокова е в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Александър Маринов

Всички партии са наясно, че скоро идват нови избори

Политическата ситуация у нас анализираме в програма "Точно днес" с проф. Александър Маринов.  Политологът смята, че днес политиците ни не разбират ясно своите собствени проблеми, с което усложняват живота на всички хора.  "Политиката трябва да се променя, независими от желанието ни. Не бива да бъркаме разумното и смело движение напред, с някакви..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18