Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Списанието на българите в Унгария на 30 години

| обновено на 31.10.21 в 11:34

„Хемус“ е двуезично списание за обществен живот и култура, основано в Будапеща през 1991 година. Списанието е издание на българската общност в Унгария, но не е затворено в нея. В продължение на 30 години, то представя българската култура в нейните различни проявления – литература, изобразително изкуство, театър, музика и танц, история и обществени науки, чрез авторски текстове, разговори, интервюта и кръгли маси. През 2013 година, списание „Хемус“ получава учредената същата година награда на Фонд „13 века България“, за българска медия по света. 

През месец октомври, годишнината на списанието бе отбелязана със събития, в няколко големи града в България. В събитието в Пловдив, участваха още Габриела Хаджикостова, която през 1996 година, основава в Будапеща българската театрална формация „Малко театро“, както и музикантът и художник Николай Иванов ОМ. Част от събитието бяха и Красимира Кръстанова, декан на философско-историческия факултет на ПУ и Борис Минков от списание „Страница“, София.

„В началото на 90-те години в Унгария, се появявиха възможности, за националните малцинства да създадат свои печатни органи, да получат по-широка културна автономия. След това, тези права бяха затвърдени в специален закон. Нашето списание беше едно от първите, което беше създадено. При представянето на списанието в София, Пенка Ватова, която е изследовател на периодичния печат каза, че няма такова българско литературно списание в условията на свободен печат, което да е излизало толкова дълго време“, сподели за радио Пловдив, главният редактор на списанието от 2001-на година, Светла Кьосева. 

При гостуването на екипа на „Хемус“ в Пловдив, тя разказа повече за списанието, за българската общност в Унгария, за българското училище в Будапеща, което съществува над 100 години и за това, как оцелява то и културата в условията на пандемия, от гледна точка на реалността в Унгария. Интересуват ли се българите в Унгария, от обществения живот в България?

Светла Кьосева живее и работи в Будапеща. Завършва история и философия в СУ "Св. Климент Охридски". Освен, главен редактор на списание "Хемус", тя е и редактор на радиопредаване на български език в Унгарското радио. Превежда съвременна унгарска поезия и проза. В неин превод, в България, са излезли над 200 публикации и близо 40 самостоятелни книги.

Светла Кьосева, гостува в неделния „Шейкър“.

Чуйте повече, в прикачения файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В "Срещите" за Петър Берон и неговия "Рибен буквар"

[module="Media" entry="Audio" title="Предаването ''Срещите'' на 9 март" url="http://82.119.84.123/storage/Radio Plovdiv/2024/PREDAVANIA_2024/PUBLICISTIKA/Sreshti/SRESTITE_09,03,2024.mp3" download="false" class=""  Да си спомним за учения енциклопедис Петър Берон и неговия "Рибен буквар", който стана на 200 години.                             Гост на..

обновено на 19.07.24 в 18:37

Започна 45-тото археологическо лято на селищна могила Юнаците

В програма "Точно днес" разговор за селищна могила Юнаците . През това лято на знаковия обект в област Пазарджик археолозите продължават с нова серия проучвания. С ръководителя им доц. Камен Бояджиев , говорим за очакванията и за средствата, които ще са нужни там. Доц. Камен Бояджиев е археолог от НАИМ-БАН: Тази седмица започнахме археологическите..

публикувано на 19.07.24 в 10:14

"В света на музиката" идва в Пловдив на 23 юли

Започна лятното турне на маестро Веско Ешкенази, виртуозната акордеонистка Вероника Тодорова и оркестъра на Плевенската филхармония под диригентството на Георги Милтиядов. „В света на музиката” ще зарадва публиката в Пловдив на 23 юли, а през есента ще гостува в Добрич, Балчик и Варна. Проектът с красивото заглавие „В света на..

публикувано на 19.07.24 в 06:48

Галерия „Сигна“ със сборна лятна изложба на известни творци

Галерия „Сигна“ представя сборна лятна експозиция с творби на около 20 автора – живопис и малка пластика. Изложбата може да бъде разгледана до края на месец август. „Сборната изложба представя творби на автори, с които работи нашата галерия. Наблюдаваме във времето какво се търси и харесва от публиката. И подбираме и творбите, които да..

публикувано на 18.07.24 в 10:46

Кръстьо Лафазанов е кОмикадзе!

Открихме любимия на хиляди българи актьор Кръстьо Лафазанов в разгара на лятото насред германската провинция Баден- Вюртемберг, където договаря дати за своя стендъп концерт  "КОмикадзе на кръстЮпът".  Той любезно откликна на молбата ни за интервю и благодари за интереса  на пловдивчани към него. Доволен е от лятото, въпреки жегите и натрупаната..

публикувано на 17.07.24 в 16:55