Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 500 ще са машините в Пловдив за вота на 14 ноември

| обновено на 04.11.21 в 12:54
3
Снимка: БНР

В Пловдив вече можем да проверим как ще се гласува машинно на 14 ноември. Демо машина е разположена в стая 104 в сградата на 16-та РИК Пловдив на ул  „Авксентий Велешки“ 20 и с нея всеки може да гласува пробно от 10 до 16 часа. През почивните дни при голям интерес е преминало първото демо гласуване, а хората най-често са задавали въпрос трябва ли да имат зелен сертигикат, за да упражнят  правото си на избор. Отговорът е НЕ на този етап, съобщи пред радио Пловдив председателят на 16 РИК Пловдив град Ивайло Василев

В деня на изборите Пловдив ще разполага с между 500 и 600 машини. Всяка секция ще е с по една, а в между 10 и 15 по-големи секции ще са разположени по две машини.

За броенето на контролните разписки в деня на вота Василев няма притеснения, тъй като в някои от секциите още на изборите през юни се е извършвало броене. И практиката на 16-та РИК показва:

"От всички преброени имахме 100% съвпадение. Нямаме никакво притеснение, че може да се създадат спекулации. Но, решението за броене на преференции за народни представители може да се помисли да отпадне. Аз съм абсолютно убеден, че изборният процес ще бъде удължен, защото сик-те ще имат попълване на протокол за резултатите, както и втори протокол за самите разписки, а след това и чернова с преференции."

В деня на вота минимум 20 полицаи ще следят за сигурността в панаирните палати, където в 7-ма палата ще е разположена РИК. Тази вечер ще стане ясен броя на подвижните секции. До 3 дни преди изборите карантинираните и болните ще могат да подават заявления за гласуване, като е създадена въможност те да се подават по електронен път, по телефон или намясто с пълномощник. 

Цялото интервю с Ивайло Василев може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Модерна инсталация на Римския стадион провокира пловдивчани

500 сребърни чували с неясно съдържание бяха струпани на Римския стадион. Гледката удиви минаващите покрай тях пловдивчани.  Инсталацията е на Севдалина Кочевска и е подготвяна за старта на Седмицата на съвременното изкуство, която се открива на 2-ри септември. Тя е част от Есенния салон на изкуството. "Инсталацията е вид надграждане на..

публикувано на 30.08.22 в 15:31

Пет мобилни секции за карантинираните в Пловдив

Пет подвижни секционни избирателни комисии за карантинирани и хора в изолация ще бъдат създадени в Пловдив. Това предлагат от Община Пловдив на базата на подадените до 10 ноември 63 заявления за гласуване от избиратели, съобщи в интервю за Радио Пловдив секретарят на Община Пловдив Ангелина Топчиева. Предложението вече е изпратено до 16-та..

публикувано на 11.11.21 в 13:48

Изборните бюлетини пристигнаха в Пазарджик

Бюлетините за изборите за президент и вицепрезидент и за народни представители на 14 ноември бяха доставени по обяд пред Областната администрация в Пазарджик. Общият им брой за двата избора в областта е 482 000. При засилена полицейска охрана те бяха транспортирани до Областна администрация Пазарджик и днес ще бъдат предадени по график на..

публикувано на 10.11.21 в 12:31

Хартиените бюлетини за вота в неделя пристигнаха в Пловдив

Със  засилена полицейска охрана в Областната администрация на Пловдив пристигнаха 1 205 000 хартиени бюлетини, предназначени за предстоящите избори за президент и вицепрезидент и за народни представители на 14 ноември. 617 000 бройки са предназначени за избирателните секции в 16 МИР Пловдив град, а 588 000 за МИР 17 Пловдив област...

публикувано на 08.11.21 в 13:58

ВАС отмени решението на ЦИК за броенето на разписките

Върховният административен съд отмени решението на Централната избирателна комисия в частта, в която е предвидено след броенето на контролните разписки данните да се вписват в протокол, неразделна част от протокола, отразяващ резултата от гласуването чрез машини, съобщиха от съда. Административно дело № 10928 от 2021 г. беше образувано по жалби на..

публикувано на 04.11.21 в 13:01