Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Връзката между ваксинацията и икономическия растеж е пряка

"Много пряка е връзката между ваксинацията и икономическия растеж на една страна. Ще се върна назад, за да напомня стереотипа при социализма, че  ако искате нещо да не стане, говорете много за него или създайте комисия", заяви икономистът и преподавател в ПЕ „Паисий Хилендарски“ Светозар Гледачев.

„Хората казват, че щом нещо много се говори, то не е така, нещо не е както трябва. Тогава обикновеният човек не вярваше на държавата, защото всичко беше по телевизията и във вестниците „прекрасно“, а в магазините нямаше стока. И когато се казваше, че всичко в страната е добре и прекрасно, накрая то се срина,  очаквайте вдигане на цените или недоимъци“.

По думите на Гледачев, колкото повече се говори сега за ваксинацията, толкова повече хората не вярват на тези, които говорят. Мисленето от годините на социализма се е пренесло автоматично като стереотип и в наше време.

„Ако погледнете картата на света обаче, ще видите че страните, които са най-ваксинирани, са най-развити. Те са на север – Норвегия, Швеция,  Дания, Холандия, Франция, Германия към Централна и Източна Европа се появява пояс от хора, които не вярват във ваксинацията – това са бившите социалистически страни без изключение. Това е манталитет и начин на мислене. В развитите страни изобщо не си поставят такива въпроси, защото са приели, че управлението е за полза на обществото и на всички. Затова и икономиката им върви напред“.

Гледачев бе категоричен, че независимо че караме западни коли, сме останали в миналото и разсъждаваме по старите стандарти.

„На българина и на бившите социалистически страни трябваше да им бъде забранено да се ваксинират и те тогава щяха да търсят дори връзки, за да го направят“.

По думите на Гледачев, икономиката на Италия днес работи добре, защото хората масово отиват там да пазаруват, знаейки, че всички магазини са отворени и всички хора са ваксинирани. Икономиката им работи и италианците печелят. Същото се опитват да направят сега и гърците, които са близки до нашия манталитет, но когато икономиката определя бъдещето им,  хората ходят с маски и всички знаят, че там е безопасно.

„В развитите държави имат организирано съзнание. Вярвам, че средният българин е много по-интелигентен от средния европеец, но начинът на организация на българското общество пречи да догоним Европа“.

"Бъдете европейци в мисленето си, което означава ваксинирайте се, защото по този начин се грижите за спасяването на другия.  Когато един човек е здрав, той е щастлив, когато едно общество е здраво, то е богато. Ние в момента не сме нито богати, нито щастливи". 


Чуйте повече от звуковия файл: 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ за поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33