Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Боледуват тежко и с фатален край предимно неваксинираните

Началникът  на  Клиниката по анестезиология и интензивно лечение в УМБАЛ "Свети Георги" -  проф. Чавдар Стефанов в интервю за програма "Ден след ден" прогнозира, че ситуацията с разпространението на ковид в следващите дни ще се усложнява. 

Той съобщи, че в КАИЛ се лекуват 19 пациенти и все още има няколко свободни легла, но натискът се увеличава. 

"Очакваме през следващите дни и седмици да бъде още по-голям. Лично за нашата клиника този натиск продължава вече година и половина. Наистина целият екип на  клиниката на практика е на пределите на силите си. Правим всичко възможно да помагаме, но за съжаление не срещаме подобно желание в нормалните и обикновените хора, които биха могли да направят нещо минимално, за да помогнат това нещо да престане, а това е да се ваксинират, каза проф. Стефанов.

Според него в Пловдив и областта създадената организация  от Областния кризисен щаб е добра. 

Има сайт, където  в реално време се следи къде има  свободни места за интензивно болни, за терапевтично болни и нещата към момента са под контрол.

"Всичко е на ръба обаче. Това което се случва в цяла България, няма как да не случи и в Пловдив. И тогава за съжаление, тогава ние ще  бъдем поставени пред дилемата  да решаваме кой да живее и кой да умре. А това е най-неприятния избор, пред който може да бъде изправен един лекар", добави професорът.

Според него българският гражданин имаше дълго време  възможност да избира дали да се ваксинира или не, което  на практика означава дали да се разболее или да не се разболее.

" В болшинството от случаите той избра да се разболее. Така че не виждам какво недоволство може да  има в българските граждани. Трябваше да бъдем наясно, че това ще се случи в тази ситуация, допълни лекарят.

По думите му причината да се разболяват и ваксинирани хора е особеност на вируса. Самата ваксина създава имунитет. Но този имунитет  няма как да  покрие напълно вируса в неговото развитие. За разлика от самото заболяване този имунитет е  достатъчно добър да направи така, че  заболяването да протече сравнително леко, обясни проф. Стефанов.

"Досега сме имали само един случаи на починал пациент, който  беше ваксиниран, но за който е открито, че няма създаден имунитет - нито антитяло имунитет, нито клетъчен и точно преди да си направи бустерна доза почина. За съжаление беше и колега. На практика тези, които се разболяват тежко и умират са неваксинирани, допълни началникът на КАИЛ.

Според него, за съжаление, нежеланието на хората  да се ваксинират е признак на ниска култура и припомни, че и СЗО определи българите с ниска здравна култура

Проф. Стефанов е категоричен, че ваксинирани или не - ние трябва да ходим с маски и да се пазим. 

Цялото интервю може да чуете в прикачения звуков файл.

Още от категорията

Благотворително бягане за АГ отделението на МБАЛ "Свети Мина" в Пловдив

Благотворително бягане тази събота ще събира средства за АГ –отделението „Весела“ към общинската болница „Свети Мина“ в Пводив.  Старта ще бъде даден в 9.00 часа  едновременно в София (Южен и Западен парк), Морските градини на Варна и Бургас , Гребен канал Пловдив .  Кампанията се организара от „5kmrun“ и е под наслов „Дари времето си на..

обновено на 03.06.23 в 08:47

"Добро утро, ден!" с д-р Тотко Найденов

Уважаваният лекар, публицист и енциклопедист д-р Тотко Найденов е гост в рубриката ни „Добро утро, ден!“ тази седмица.  Той е роден в Ямбол, но най-хубавите си години прекарва в Пловдив, където учи медицина.  Работил е като ординатор в кардиологичното отделение и в „Спешна помощ“ бил е селски лекар. Освен медицина, завършва и журналистика и е главен..

обновено на 02.06.23 в 21:29

ПП прегъна ГЕРБ и правителство ще има

"Всичко показва, че ГЕРБ тотално се е предал и е готов да слуша диктата на ПП. При това положение шансовете да има редовни правителство се увеличаат многогкратно", прогнозира социологът Кольо Колев в интервю за Радио Пловдив. Според него след формирането на кабинета между първите две политически сили у нас следва опит за овладяване на държавната..

публикувано на 02.06.23 в 14:55
Светлин Тачев

Да има кабинет вече е личен интерес на двете формации

Първите две политически сили са постигнали съгласие за персоналния състав на кабинета с премиери на ротационен принцип Николай Денков и Мария Габриел. През първите 9 месеца начело ще е Денков, а Мария Габриел ще е вицепремиер и външен министър. По следите на преговорите за това как върви конструирането на кабинета на ротация между ПП-ДБ и ГЕРБ- СДС...

публикувано на 02.06.23 в 10:26

Денят на отворените врати в НАО "Рожен" е тази неделя

Дестинацията за разходка ще е с покана за Деня на отворените врати в Националната астрономическа обсерватория Рожен към Института по астрономия на БАН  на 4 юни.  Говорим в програма "Точно днес" с  доц. Никола Петров , директор на НАО "Рожен". Денят на отворените врати по традиция ще се проведе на християнския празник Петдесетница – 4 юни, от..

публикувано на 02.06.23 в 10:18