Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"По релсите" на Невена Митрополитска с премиера в Пловдив

Премиерата в Пловдив на романа „По релсите“ от Невена Митрополитска е тази вечер, от 18 часа във „Винтидж кафе", в Дома на културата „Борис Христов“. 

Романът ще бъде представен от редактора Красимир Лозанов и авторката. Художник на изданието е Люба Халева.

Събитието се организира с подкрепата на издателство „Жанет 45“. Невена Митрополитска пристигна от Канада, за премиерата на третия й роман. За него критиците казват, че е един вълнуващ, майсторски написан и много важен откъм социални послания художествен текст.

От издателството пишат за сюжета: Старица се взира в миналото си – в безгрижното си детство, в последвалите го жълти звезди, във влака за Треблинка, очакващ я на кюстендилската гара през 43-а, в зрелостта си в народната република и в старостта си в наши дни. Петнайсетгодишната ѝ внучка – емигрантка в Канада, се бори с предателството и самотата. 

Невена Митрополитска е родена през 1969 г. в София. Завършила е руска и английска филология в СУ „Св. Климент Охридски“, библиотекознание и информационни науки в Université de Montréal. Автор е и на романите „Анна и планината“ (2015 г.) и „Дарът“ (2019 г.), издадени също от Жанет 45.

От 2002 г. живее със семейството си в Монреал, Канада.

Красимир Лозанов каза пред Радио Пловдив, че според него всеки редактор мечтае да работи с голям автор, както и с голям, важен текст.

"Това беше в основата на моя избор и много се радвам, че тази работа се реализира в един чудесен краен резултат", допълни Лозанов. По думите му, като всеки голям роман и този трудно се вмества в една - единствена фраза, определяща какъв е. "Ние няма да бъдем справедливи, че това е само роман за Холокоста и за спасяване на българските евреи, защото това не е единствената му тема, защото може да се твърди, че това е и роман за психическия тормоз в училищата", каза Лозанов.

"За мен книгата е важна, защото показва, че когато българското общество се обедини около кауза, и прояви съответна толерантност, и настоятелност, то може да бъде успешно, и след това десетилетия да се гордее със себе си", заяви Лозанов.

Невена Митрополитска каза в интервюто: "За мен беше изненада, когато започнах да изследвам въпросите за спасяването на българските евреите, то разбрах, че те са били спасени, и това се дължи на случайността. Всички знаем, че влаковете са ги чакали, обаче си дадох сметка за всичко това, когато се зарових в дълбочината на историята. Те вече са били обречени от българската държава, плод на една случайност е, че точно в Кюстендил е станало възможно да се направи инициатива от евреите, и да сформират делегация, за да предотвратят депортацията."

Живка Танчева разговаря с редактора и с писателката, може да чуете повече от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

"Покажи ми Луната" и "Ексорсизмът" в кино "Орфей"

Две прожекции включва днешната програма от фестивала "Филмови нощи във Филипополис". В Лятно кино "Орфей" от 21.10 ч. ще бъде показана лентата "Покажи ми Луната" . Тя представя вълнуващо пътешествие на фона на историческото кацане на НАСА на Луната с мисията на „Аполо 11“. С участието на колоритното дуо Скарлет Йохансон и Чанинг Тейтъм..

публикувано на 13.07.24 в 09:24

Христо Нанев за новата си книга в "Срещи" тази събота

Какво е Атлантида, загадка, реалност...  Защо повече от 2000 години я търсят? Какви са били аталантите?  Разказва Христо Нанев, чиято втора книга за Атлантида скоро ще е на книжния пазар.  Бъдете с радио Пловдив и предаването "Срещи" в събота, след новините в 9 часа.

обновено на 13.07.24 в 08:13

"Централна емисия" - новата стихосбирка на Йорданка Белева

„Централна емисия“ се казва новата стихосбирка на Йорданка Белева , с която авторката отново се завръща към поезията.  Изданието е с печата на „Жанет 45“, а художественото оформление е на Иво Рафаилов. Според поета Йордан Велчев това е една книга, в която смъртта и отсъствията не отнемат, а добавят в живота ни.

публикувано на 12.07.24 в 08:31

Премиера на "Ромео и Жулиета" на Античния театър

Премиера на балета „ Ромео и Жулиета “ от Прокофиев представят Балетът и Оркестърът на Опера Пловдив  в програмата на OPERA OPEN на Античния театър в Пловдив. Постановката е на изтъкнатия световен хореограф  Валентина Турку – ръководител на Балета на театър Марибор, Словения. Тя е автор на хореографията на над 130 балета, оперни и..

публикувано на 12.07.24 в 07:27

Фрагмент от античен надпис откриха археолозите в Пловдив

При провеждане на археологическо наблюдение на строителни дейности в рамките на града, археолозите на РАМ - Пловдив откриха фрагмент от античен надпис.   Макар надписът да е само частично запазен, той допълва с нова и интересна информация историята на Пловдив.  Обектът е на ул. "Митрополит Панарет" 17, в близост до Понеделник пазара, където..

публикувано на 11.07.24 в 13:31