Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трябва да въведем Европейския план за борба с рака

МЗ и експертите се обединиха в съвместна работа по въвеждането на Европейския план за борба с рака.

Това съобщи в програма "Точно днес" Евгения Александрова, председател на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания, и коментира  нуждата от партньорство между експерти, пациенти и законодатели за интеграцията на Националния антираков план в България. 

Според нея това е нещо, което досега не е случвало и се залагат много надежди. 

По отношение на анираковия план ние  от 10 години правим усилия той да се случи, но за съжаление това е политическо решение и ние не може да  вземем такова без разбиране за важността на този план за България от страна на политиците и законодателите. Февруари 2021 Европа прие План за борба с ръка, осъзнавайки абсолютно всички заплахи тежести което това заболяване нанася на държавите, на икономите, на хората в частност. 

Този план е изграден на 4 основи, което означава, че Европа се обединява около най-добрите практики в това да предпазва - първият стълб е да се въведат профилактични  скринингови програми. Вторият е свързан с поддържане с ефективността на лечението, път на иновациите, които успяват все по-добре да овладеят различните степени на заболяването. Третият е свързан с дигитализацията и модернизацията, с което по-лесно се стига до пациента. Последният стълб е изключително важен и е фокусиран върху промени, които ще повишат качеството на живот на болните от рак. Това е белег на нещо съществено и аз много се надявам хората да го разбират.

Една идея по-напред сме в това  да подчиним рака. Хората доказаха с удължения си живот, че имат тази възможност, че медицината  може   това да го постигне. И те търсят път обратно към нормалния си живот.

Планът е перфектен, той е най-доброто, което цялата европейска експертиза може да създаде, а за България е добра възможност да  адаптира  здравните си политики към този план.

Няма нужда да създаваме собствени проекти на тази тема. Достатъчно е да следваме и да спазваме този.  Освен всичко друго ЕК е предвидила финансов ресурс, за подпомагане на държави, които не са на нивото на този план. 

България трябва да се присъедини към Европейския план за борба с рака, чрез който страната ни има уникалната възможност да преодолее липсите и недостатъците в своята онкологична помощ, да създаде работещи програми за скрининг и да постави на европейско ниво диагностиката и лечението на злокачествените заболявания у нас. 

Добрата новина е, че Антираковия план на България е заложен в Плана за развитие, което е белег на узряване на нашите политици. Това е момента, в който те доказаха, че този проблем стои за решаване и че те не могат и не  биха искали да го игнорират вече. Стана ясно, че вече няма място за говорене. На правата сме, в която трябва да действаме.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазарджик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57