Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ковид тестовете за децата да се представят под формата на игра

„Тревогата на родителите се пренася върху децата ,те я усещат“, заяви детският психолог Радка Цонкова в ефира на Радио Пловдив. Тя говори по темата за щадящите ковид тестове и влиянието им върху детската психика.

„За да бъдат по-спокойни децата, тестовете могат да се направят под формата на детска игра или пликчетата, в които се тестуват да бъдат с картинки“, предложи психологът.

Според нея, ако родителите са спокойни и обяснят на децата си процеса по тестване срещу ковид в училище, те няма да изпитват ненужно тревожност.

„Децата са много адаптивни. Ако родителите им представя тази дейност под формата на ролева игра, те ще бъдат добре подготвени вкъщи  и по този начин ще намалим стреса за тях“, каза още Цонкова.

Психологът сравни ситуацията с тази в други страни като заяви, че в училищата навън се работи усилено с психолози и възпитатели, като допълни, че у нас това липсва.

„Още повече, че там класовете са по-малко. Децата са по 12 в клас и учителят има възможност да обърне повече внимание индивидуално на всяко едно от тях“, каза Цонкова.

„Най-мощният фактор е родителят! Ако ние сме спокойни, децата могат да преминат през всякакви трудности“, категорична бе Радка Цонкова.

Цялото интервю с Радка Цонкова чуйте в звуковия файл.

А защо дванадесетокласникът Саид Филфил, ученик от Математическа Гимназия "Акад. К. Попов" - гр. Пловдив се ваксинира и призова своите съученици и учители да направят същото слушайте в интервюто на Петя Плачкова.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Николай Пловдивски уверено върви към патриаршеския пост

Eдин определен кръг в Св. Синод, представляван от пловдивския митрополит Николай диктува живота в църквата, смята журналистът и историкът Горан Благоев по повод избора на епископ Арсений за Сливенски митрополит. Той припомни, че само и само да стане Арсений, бяха касирани предните избори за Сливенска епархия, което прави изборът му предизвестен...

публикувано на 27.05.24 в 15:17
Проф. д-р Иван Желев Димитров

Арсений Сливенски засилва позициите на дядо Николай

Изборът на Арсений за Сливенски митрополит ще засили позициите на митрополит Николай. Това заяви в предаването "Точно днес" на Радио Пловдив богословът Иван Желев, бивш председател на Комисията по вероизповеданията. Според него може да се говори за разделение на два лагера в Българската православна църква, като разделението се ръководи от пловдивския..

публикувано на 27.05.24 в 11:08

НАТО да засили координацията за помощта към Украйна

Засилване на координацията за оказваната помощ към Украйна – и с въоръжение, и с техника, и с подготовка на личен състав - ще бъде една от важните цели за Алианса. Това каза бившият военен министър доц. Велизар Шаламанов в последния ден от Парламентарната асамблея на НАТО и преди  срещата във Вашингтон. Добави още, че НАТО ще..

публикувано на 27.05.24 в 10:48
Веси Кокалчева, българска учителка в Лондон

Носим България в сърцето и празника в душата

На 24 май говорим с педагога  Веси Кокалчева , преподавател с 45-годишен стаж. От 18 години тя живее в Лондон, работила е в две български неделни училища, сега е учител на свободна практика. Пред Радио Пловдив тя сопдели, че българите в британската столица ще отбележат празника на светите братя Кирил и Методий официлано тази събота и неделя, тъй..

публикувано на 24.05.24 в 18:32

Българите знаят ролята на своя език в световната култура

"Когато солунските братя се борят за нашата писменост, те са направили това, което много по-късно ние добавяме в химна им -  към огнения дух са добавили огнения меч. Огненият меч ние българите сме употребявали и продължаваме да употребяваме по един достоен начин – знаем какви автори, изпълнители и музиканти имат българите. Ние продължаваме..

публикувано на 24.05.24 в 16:39