Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И в тази кампания за края са запазени политическите бомби

„Решението на ВАС беше малко йезуитски направено. Те не се ангажираха с пряко отричане на възможността да се брои, а по ИК разписките от гласуването  трябва да бъдат сравнени с резултата от печатния вот и този – при регистрирането на този, който ползва машината. Има много спорове около машините и самият факт, че само преди ден гръмна поредният скандал с допълнително внесените машини, доказва, че този дебат предстои“. Това заяви журналистът Иван Тропанкев.

По думите му, машинно гласуване трябва да има, но то трябва да е организирано както в други цивилизовани страни. Пример за това е Белгия, където гласуващият с машина изчаква не отрязък, а бюлетината, която той е избрал. След като провери, че тя правилно е отбелязала вота му, той я пуска в урната.

Настоящата предизборна кампания не се отличава качествено от предишните. За края й са запазени политическите бомби.

„Една от тях вече се случи – „чувална бомбастика“, която е малко опасна. Неслучайно БНБ веднага реагира на аферата, същита с бели конци. Възниква въпросът къде са дремели службите, след като са извършвани такива бомбастични операции на теглене пари кеш или с превод над 30 000 лв, които веднага се фиксират и службите имат възможността своевременно да проведат разследване“.

Тропанкев отрече доминацията на Ковид темата да измести фокуса на партиите към други извън дневния ред на обществото.

„Хората се вълнуват много повече от темата за връщане на децата в училище, отколкото какво се случва на изборите. Проблемът трябва много бързо да бъде решен така, както въпросното тестване се извършва в други европейски страни и няма нищо опасно за децата. Прекалено много дебати се водят  и управляващите трябва да наредят с поетапен план за действия в кой ден и как децата да започнат да се връщат в училище“.

По думите на Иван Тропанкев, ГЕРБ дори и да участват в създаването на Правителство, техният лидер ще остане в сянка и то ще бъде  правителство на експерти. 

„Друг е въпрсът дали  и по какъв начин това правителство ще бъде създадено, защото от другата страна стоят тези партии, които цяло лято не можеха да се разберат помежду си. Единствените сигурни партии, които се държат добре в политическото пространство и са стабилни, това са ГЕРБ, БСП и ДПС и аз не бих се учудил, ако тези партии отново създадат Правителство". 

Интервюто чуйте от звуковия файл: 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Проблем е прилагането на законите за защита на природата

Защитените зони в Родопите са достатъчни, необходимо е обаче да се подобри тяхното управление. Една от наложителните мерки е да се забрани сечта във вековни гори.  Това заяви по повод днешния Международен ден на биологичното разнообразие  Стефан Аврамов , екстерт във Фондация „По – диви Родопи“.  Той посочи, че от десетилетия Източните Родопи..

публикувано на 22.05.24 в 10:22

Пуснаха телефон в помощ на хора с автоимунни заболявания

Пуснаха нова информационна телефонна линия, която е в помощ на пациентите с автоимунни заболявания.  На нея съвети и насоки ще дават хора с автоимунни заболявания, които са минали през трудния път на лечението.  В първите дни след пускането й тя се обслужва само от  Анета Драганова, председател на Асоциацията на пациентите с автоимунни заболявания..

публикувано на 22.05.24 в 07:33
Румен Борисов и Ураган в работна среда

Не вярвам, че днес хората нямат доброта в сърцата си

Днес в предаването "Вход свободен"  и на територията на редовната ни рубрика "За животните с любов" Ви срещнахме с един човек, който се радва на малките неща в живота, и дори и загубил зрението си, не губи надеждата да посреща всеки един нов ден с усмивка, с вяра и винаги със своя верен приятел... на четири лапи - Ураган! Румен Борисов е незрящ,..

публикувано на 21.05.24 в 17:23

Идеята в Иран е да се сплотят подкрепящите режима

За ситуацията в Близкия изток след смъртта на иранския президент Ибраим  Раиси и издадената заповед за ареста на лидерите на Израел и Хамас – интервю с професор Владимир Чуков. Арабистът подчерта, че всякакви хипотези бяха лансирани след смъртта на иранския президент Ибраим Раиси. „Много, много въпроси бяха зададени в социалните..

публикувано на 21.05.24 в 16:57

Жители на Хвойна се оплакват от шумов терор

Жители на село Хвойна изпратиха петиция до Общинския съвет в Чепеларе и до областния управител на Смолян , в която настояват да се промени Наредба № 1 за опазване на обществения ред, в частта й за нерегламентирания шум. Документът е подписан от 70 живущи в селото, където постоянно живеят около 320 души. Те се оплакват от непрестанен силен..

обновено на 21.05.24 в 14:52