Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Помощта на човек с COVID е като тази при пресичане

| обновено на 08.11.21 в 17:06
Димитър Йонов и семейството му
Снимка: личен архив

8 пъти дарилият кръвна плазма за лечение на хора с коронавирус пазарджиклия Димитър Йонов вече е с бустерна доза ваксина. Но това не го спира и  добавя в мисията си да помага в корона-кризата с фейсбук група. В нея публикува научни статии за ползата от ваксините и вярва, че така може да мотивира тези, които се притесняват да се имунизират все още.

36 годишният телекомуникационен инженер, за когото сме ви разказвали, че започва своята връзка с COVID-19 миналия ноември, преболедува вируса, изолиран от семейството с двете му деца. 40 дни по-късно вече е решил, че ще дари кръвна плазма, за да помогне в лечението на някого в нужда.

„Някои от хората бяха от Петрич – и двамата възрастни, мъж и жена, независими един от друг, не семейство. Имаше хора от София от болницата „Света Анна“. Имаше една жена, която от социалните мрежи призова за плазма за баща си – тя самата беше в Гърция и не можеше да помогне. Хората са благодарни, всички се възстановиха“ – разказва Димитър, сам баща на две деца.

На въпрос какво е чувството, което изпитва, когато помогне, отговаря: „Дали си дарил частица от себе си или  си помогнал на някого да пресече улицата – то е едно и също“.

Въпрос на възпитание и добри намерения, но и отговорност към обществото е ваксинирането срещу коронавирус –допълва 36 годишният инженер.

„Много се заговори за права и свободи. Но на първо място, за да си свободен, трябва да си отговорен към останалите. Защото това засяга целия свят и изглежда по-страшно от вайна. Затова хората трябва да се ваксинират и да повярват в науката.“

С тази мисъл Димитър Йонов се ваксинира и с бустерна доза ваксина. А сега вече развива и група във фейсбук в полза на кови-имунизациите.

„Групата се казва Ваксини COVID 19. За да може някой, който се колебае, да прочете изцяло медицинска информация, подкрепена с научни факти без дезинформация, за да може да вземе правилното за себе си решение – да опази здравето си.“  

Чуйте интервюто с Йонов в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17