Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Артистите и културното възстановяване на Европа

Пандемията Ковид нанесе големи поражения върху почти всички сектори от обществения ни живот, но едни от тези, които първи и най-чувствително понасят пораженията, са работещите в сферата на изкуството и културата. Пандемията затвори концертни зали, театри, галерии, доведе до отмяна на представления, което създаде несигурност и за перспективите на желаещите да работят в сферата на творчеството. По думите на евродепутата и член на Комисията по култура и образование в ЕП Асим Адемов, „Хората на изкуството са изключително важни за обществото ни, защото помагат за укрепване на европейското културно многообразие и на ценностната ни система. Да си помислим за миг,  когато бяхме в локдаун и нямахме възможност да общуваме, как щяхме да се чувстваме без филмите, музиката, създадените творби от хората на изкуството“.

За съжаление обаче, много от тези хора останаха вследствие на пандемията с ограничени или с никакви доходи или достъп до социални обезщетения.

На състоялия се по темата миналия месец дебат в ЕП, евродепутатът Асим Адемов излезе с конкретно предложение: „..Настоях заедно с моите колеги, хората на изкуството да имат достъп до социални обезщетения, адекватна социална закрила, както и държавите-членки да включат културата в Националните си планове за възстановяване и устойчивост и да заделят поне 2% от бюджетния пакет на този механизъм за култура и образование. Смятам, че всички държави-членки, включително и България, са длъжни да подпомогнат този сектор, който се възстановява най-бавно от пандемията и да направят така, че нито един творец да не бъде изоставен“.

Независимо от сложните условия на времето обаче, творците успяват да прехвърлят границите на ограниченията, като продължават да създават качествени местни културни продукти, както и в партньорство с артисти от други страни. Основателят и директор на Пловдив Джаз Фест, който стартира на 31 октомври, Мирослава Кацарова, бе категорична, че на моменти условията за организацията му са изглеждали непосилни. „Изкуството е дух и спасение. Именно в такива гранични ситуации се появява необходимостта от божественото най-силно от всякога и в тази тежка криза за мен е чест да  се опитаме да потърсим спасението в духа и в хубавата музика не в онлайн концерти, а наживо“.

 Такава е и позицията на директора на международния Plovdiv GuitARTFestival Христо  Коликов, както и на живеещата в Женева от дълги години художничка Албена Михайлова, организирала поредното любопитно арт събитие в родния Пловдив.

Държавна опера – Пловдив и Драматичният театър осигуриха зелен коридор и 50% отстъпка от бърз тест срещу Ковид-19 преди всеки свой спектакъл. Това става, заради новите мерки срещу разпространението на болестта и изискването за зелен сертификат или отрицателен тест. И по думите на директора на театъра Кръстю Кръстев, „..проблемът с пандемията трябва да бъде решен най-напред лично и с отговорност към другите. Хората, които влязат в театъра, да изпитат наслада, че са на място, което е различно и представя чудеса.“


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ за поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33