Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обявена е по-голяма поръчка за повече на брой тестове за децата

Надяваме се това да стане възможно най-бързо, защото е много важно децата да учат присъствено

| обновено на 09.11.21 в 16:56

Защо Пловдив и още 14 области не получиха щадящите тестове, които ще позволят на децата от 1-ви до 4-ти клас да се върнат в училище и кога това може да се случи - питаме заместник-министъра на образованието Мария Гайдарова.

Гайдарова каза: "Знаем всички, че от Министерството на здравеопазването са сключили договорите за доставка на 400 000 теста и предварително знаехме, че до 8-ми ноември ще ги получим в село Лозен до София, и ние имахме организация за разпределяне с РУО до всички области. Първо предоставихме на по-далечните области, за да се използват първите 180 000 броя от тестовете. Така останаха на практика без тестове - Пловдив, Русе, Хасково Стара Загора, Плевен, Ловеч, София - област и др. За тези области, все още няма доставка на 200 000 теста, и ние можем да организираме доставката на това, което получим от МЗ", подчерта Гайдарова. Тя потвърди, че няма официална информация за точната дата на доставка на всички тестове. 

Кога ще се получат тестовете за 15-те области: Обявена е нова поръчка , която е по-голяма от първоначалната. Изготвихме и писмо до РУО в областите, където нямат тестове, в него посочваме актуалната информация за момента, но и че трябва да бъдат уведомени родителите поне два дни по-рано. 

Процентите на съгласие на родителите: Нормално е да има различни проценти в различните области, защото за кратко време проведохме информационната кампания, както и отчитаме, че имаше и медийна дезинформация. Ние актуализирахме насоките, даваме разяснения и ще проведем навсякъде тестовете за връщане в училище. Важно е родителите да са спокойни, и да дават информирано съгласие. 

"20 минути е обучението в ОРЕС, а в присъственото обучение повече минути, до 35-40 минути", посочи още Гайдарава. Тя коментира за Пловдив данните за 60%, като очаква да се увеличава и този процент. За Смолян  - 73% е декларираното съгласие, за Пазарджик -  53% съгласие на родителите.

"За протестите в община Раковски, ситуацията е такава, че имаме висок процент на заболеваемост, и няма как да пуснем децата без тестове там", посочи Мария Гайдарова. По думите й първи приоритет на МОН е безопасната среда в училище. 

"Ако резултатите от тестовете на децата са положителни, то тестовете се прибират в картонена кутия, която ще се съхранява в специално помещение в училищата", посочи още заместник-министърът на образованието и науката. Тя прогнозира, че големите ученици ще се върнат в клас, в момента, в който има достатъчно тестове в базата в село Лозен.Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Жители на Хвойна се оплакват от шумов терор

Жители на село Хвойна изпратиха петиция до Общинския съвет в Чепеларе и до областния управител на Смолян , в която настояват да се промени Наредба № 1 за опазване на обществения ред, в частта й за нерегламентирания шум. Документът е подписан от 70 живущи в селото, където постоянно живеят около 320 души. Те се оплакват от непрестанен силен..

обновено на 21.05.24 в 14:52

Остаряването е въпрос и на ценностна система

Най-мащабното изследване на български език за последните 20 години по темата за остаряването ще бъде представено днес. Това е книгата на психиатъра д-р Владимир Симов "Остаряването. Психологични, психиатрични и нервнокогнитивни  аспекти", която разглежда промените в поведението с възрастта, някои специфични характерологични изменения, деликатни..

публикувано на 21.05.24 в 10:50

Декарбонизацията е най- голямото предизвикателство пред света

Възможна ли е промишленост c нулеви нетни емисии и ĸaĸ дa бъдe пocтигнaтa? Това е въпросът в подкаста "Европа: Ново поколение" на тема "Отрасли с нулеви емисии и биотехнологии", отправен към експерти в областта на енергетиката и бизнеса. Те обръщат внимание, че преходът на индустрията към нулеви емисии е свързан с радикални промени в производството,..

публикувано на 21.05.24 в 10:23

Кампания събира средства за операция на 22-годишния Георги

Зов за благотворителност в подкрепа на 22-годишния Георги Маринов, претърпял тежка катастрофа край Хисаря, в резултат на което момчето е парализирано от гърдите надолу. Благотворителната кампания за събиране на средства за операция, която стартира миналия месец, продължава, а сред основните организатори на дарителската инициатива под надслов..

публикувано на 21.05.24 в 10:10

Инициативи като "14 века България в Европа" ни обединяват

Генералните директори на БНР, БТА и БНТ Милен Митев, Кирил Вълчев и Емил Кошлуков представиха съвместната инициатива "14 века България в Европа".  Не само патриотизмът е във фокуса на инициативата. Искаме да се фокусираме върху събития от българската история, за които се знае малко. Ние сме призвани да разкажем истината за събитията, обясни в..

обновено на 20.05.24 в 16:38