Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Индустрията между високите цени на тока и зеления преход


В края на октомври държавите от ЕС не успяха да  се споразумеят за общи мерки срещу енергийната криза, заради различната ситуация в страните – членки. Съставът на т. Наречения енергиен микс, различните данъчни ставки и икономическите показатели на отделните държави налагат вътрешни решения в помощ на бизнеса и домакинствата. 

Сред обявените от правителствата мерки са въвеждане на таван на цените на еленергията и газа, временно намаляване или отпадане на ДДС върху тях или отстъпка от други данъци и такси, въвеждане на ваучери за уязвимите домакинства, разсрочване на сметки. У нас мерките са насочени към бизнеса, тъй като битовите клиенти плащат по цени, определени от КЕВР до края на годината. За октомври и ноември фирмите получиха отстъпка от 110 лева на мегават час за октомври и ноември, като компенсацията най- вероятно ще бъде отразена в сметките за декември.

Според изпълнителния директор на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори Ивайло Найденов при средна цена на ел. енергията на борсата за октомври компенсацията ще е около 30%.

 Отделно около 250 хиляди фирми, които нямат търговец на ток ще бъдат компенсирани между 15 и 30 лева на мегават час. Според Найденов у нас, за разлика от Европа, енергийният пазар е изкривен, а липсата на редовно правителство и кабинет ограничават възможностите на държавата за реакция на кризата. По думите му, структурният дефект у нас пречи да се приложат мерки, които са възможни в другите страни - членки.

Два пъти и половина са се увеличили сметките за ток на Димитър Йолтов, собственик на пекарна в Пловдив. Смята, че мерките са закъснели, защото търговецът му на ток още през лятото го е предупреждавал, че предстои ръст на цените на ел. енергията и предупреждава за фалити и ръст на безработицата.

Високите цени на ел. енергията удариха и електроразпределителните дружества.  Недостатъчна ликвидност  притеснява ЕВН, което оператор в Югоизточна България, казва Александър Сипек – регионален мениджър на ЕВН. Данните показват, че дефицитър на дружеството е вече 100 милиона лева.

Според Станислав Разпопов - директор на най- голямото на Балканите предприятие за производство на велпапе, което е край Пловдив, цената на хартията, която е основен продукт, е скочила с 400 процента. Той е категоричен, че инфлацията е в цяла Европа, че цените по веригата ще растат и това ще продължи следващите няколко години. За Разпопов основната причина да се стигне до ценовия шок е зелената сделка на ЕС.

Брюксел обаче е категоричен -  отговорът на ценовия токов и газов удар е ускореното преминаване към чиста енергия. Според заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс пандемията и високите цени на енергоносителите налагат промяна в индустриалния модел на европейците, който е непроменена от 200 години. 

"Ние трябва да стигнем до един момент, в който икономиката и растежът зависят не от изкопаемите горива, а от възобновяемите енергийни източници. Добраната новина тук е, че те поевтиняват ежедневно и е хубаво Европа да постави средствата на правилното място. Говорим за 1,3 трилиона евро", каза Тимерманс.

Предстои ЕК да реши дали ядрената енергетика да бъде включена в списъка на източниците, които да осигурят преход към зелена икономика.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазарджик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51