Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Пловдив почетоха загиналите британски войници

В Пловдив бе почетена паметта на бринаските войници, загинали в двете световни войни на 20 век.

На церемониятта на Централни гробища, където са погребани 56 британски воини,  присъстваха посланиците на Великолритания и Ирландия Робърт Диксън и Мартина Фийни. 

Почит с едноминутно мълчание отдадоха кметът Здравко Димитров, областният управител Ангел Стоев и ген.-майор Явор Матеев, командир на Съвместното командване на специалните операции.

Всяка година в 11 часа в Деня на маковете -  11- тия ден от 11- тия месец, британците почитат загиналите свои сънародници. 

Това са денят и часът, в които през 1918 г. Първата световна война завършва с примирие и боевете са прекратени.

Изборът на цветето- иимвол не е случаен.

По време на сраженията войниците забелязали, че там, където са падали снаряди, от земята избуяват макове.

Тази година церемонията по изключение е един ден по- късно.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Пожарът край Отец Паисиево се разраства, битката с огъня продължава

Сложна остава обстановката в Средна гора  край калояновскто село Отец Паисиево. Пожарът  е обхванал 9 хиляди декара и е на четири фронта. С тежка техника се правят просеки, за да не се разпространи огъня и да навлезе в селото, както и в по-голям периметър, за да бъдат защитени карловското село Пролом, калояновското Бегово и брезовското Сърнегор...

обновено на 17.07.24 в 12:14

Пожарът край Стрелча е локализиран

Пожарът край Стрелча е напълно локализиран. Продължава прокарването на просеки и неутрализирането на локални огнища. В момента на терен са над 100 души, огнеборци, лесничеи и доброволци.  Ограничаването на огъня, с тежки машини, продължи през цялата нощ. Следствие на голямото движение на тежка техника, днес се повреди главния водопровод на Стрелча...

обновено на 17.07.24 в 12:14

Продължава борбата с огъня край Отец Паисиево

 Продължава гасенето на големия пожар край пловдивското село Отец Паисиево. Няма опасност за жителите на селото, смята Васил Димов, директор на пловдивската дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ И днес в помощ на пожарникарите и служитеите на горското стопанство се включват военнослужещи. При необходимост в гасенето ще действат..

обновено на 17.07.24 в 12:01

Червен код за жега до 43 градуса

Много горещо време и прогноза за достигане на максимални температури до 43 градуса дава Националният институт по метеорология и хидрология за днес, 17 юли. Обявен е червен код за екстремни температури за почти цялата територия на страната. Следобед на места в Североизточна България и Дунавската равнина ще се развие купеста и купесто-дъждовна облачност и..

обновено на 17.07.24 в 08:51

Православната църква почита Света Марина

На 17 юли Православната църква почита света Великомъченица Марина. Според житието й тя била дъщеря на езически жрец в Антиохия през III век. Възпитана от баща си в идолопоклонничество, но Бог й дал да узна истината и я призовал при себе си. Загинала е мъченически едва на 16 години (около 270 г.). Света Марина се счита за покровителка на..

публикувано на 17.07.24 в 08:51