Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Много трудно ще се състави кабинет в следващия парламент

Като очаквана изненада коментира социологът Мира Радева евентуалното първо място на "Продължаваме промяната" (ПП) на извънредните парламентарни избори.

По думите й партията на бившите министри Кирил Петков и Асен Василев е мобилизирала вота от последните дни и е успяла да преориентира доскорошни избиратели на "Демократична България" и на "Изправи се БГ, ние идваме". "Предварителните резултати даваха на ДБ повече от 10 %, а виждаме сега с колко паднаха. Така и е при коалицията на Мая Манолова. Има отлив от гласовете на ДБ, ИТН, ИБГНИ и тяхната концентрация към ПП", посочи Радева. 

По думите й партията на Петков и Василев е успяла да убеди хората, че имат шансове да съставят кабинет. 

"Хората искат правителство! Особено тези, които гласуваха за партиите на протеста. А 3-те партии на протеста не успяха да сътавят правителство в предишния парламент и затова техните избиратели търсят алтернатива на ГЕРБ. Кирил Петков и Асен Василев очевидно са успели "да влязат в обувките" на тези избиратели", коментира социологът.

Според Мира Радева ИТН на Слави Трифонов се срина до 5-то място, след като през юли бе победител, защото е имала златен шанс да състави правителство, но са го пропилели. "Партията на Слави Трифонов не реализира нищо от това, за което дойде - нито стана алтернатива на старите партии, нито наложи мажоритарния вот".

Много трудно ще се състави кабинет в следващото Народно събрание, ако 7 партии влязат в него, прогнозира още Мира Радева. "Много се надявам, че ще надделее разумът", добави тя.

По думите й очертаващият се балотаж за президент между Румен Радев и Анастас Герджиков е очакван, с голяма преднина за Радев. "Интересно ще бъде как ще се разпределят гласовете за останалите кандидати, но няма съмнение, че засега предимството е на страната на досегашния президент", коментира Мира Радева.

Цялото интервю на Антоанета Петричанска със социолога Мира Радева е в прикачения файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ да поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33