Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Продължаваме промяната" ще успее да сформира кабинет

Разговори се провеждат с ДБ, ИТН и БСП

| обновено на 16.11.21 в 12:16

Вотът отмина, въпросителните започват, поне до нов кабинет. За балотажа - неизвестните не са толкова много. Какви са вариантите за коалиция, питаме в програма "Точно днес" на 16 ноември. Говорим с проф. Христо Даскалов от "Продължаваме промяната", който влиза първи от Пловдив град, а следващите трима в листата са - Александър Ракшиев, Йордан Маджунков и Венцислава Любенова.

Проф. Христо Даскалов заяви, че нов кабинет ще бъде сформиран и преговорите вече са стартирали. Той обясни, че е очаквал силната подкрепата от над 37 хиляди гласа в Пловдив и не е изненадан, че партията му печели вота във всички райони.

"Аз прекарах четири седмици в Пловдив, обикалях във всички шест района на града, още тогава бях сигурен, че ще бъдем първата политическа  формация, защото всеки трети човек идваше при нас и се интересуваше", каза проф. Даскалов. Той уточни, че е предвиждал от 35 до 40 000 гласа, нещо което се е потвърдило за град Пловдив. 

Проф. Христо Даскалов се представи, че е роден в Първомай, като повечето неговите роднини живеят в Пловдив, и определи Пловдив като негов град, както и областта.

В момента  е ръководител секция "Безопасност на храни" към Национален диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт, към БАБХ. Завършва висшето си образование в Московската ветеринарна академия, специалност „Ветеринарна медицина“. Защитава образователната и научна степен „Доктор” по ветеринарна медицина във Висшия институт по зоотехника и ветеринарна медицина Стара Загора. Научната си кариера започва като редовен аспирант по безопасност и контрол на храните. Той има над 100 публикувани научни труда.  Ръководител на 15 научни проекта, 5 от които международни. Владее свободно английски и руски език. Женен е с три деца.

Проф. Даскалов ще се насочи в НС, предимно в политиките на образованието, селското стопанство и земеделската наука. Той не отрече, че може да му възложат задачи и в изпълнителната власт. Той поясни, че в послените години работи само по европейски проекти, заедно с неговите по-млади колеги. 

"Продължаваме промяната" и разликите с другите проекти през годините: "Всеки политически проект е уникален, така че те не може да се сравняват, и не бива да се сравнява ПП с миналите партии, които показаха лошото си лице пред българския народ. Познавайки младите хора в партията виждам амбицията и техния генезис като образование в Европа и САЩ. Точно това ми дава надежда, че тяхната работа вече ще е за България."

Проф. Христо Дасакалов потвърди, че разговорите за нов кабинет са започнали с трите партии ДБ, ИТН и БСП. "Ние заявихме това, че ще бъдем диалогични и отворени и ще говорим с всички наши партньори за бъдещето на България. България не може да продължава няма правителство. Кирил Петков е много диалогичен и ще успее в преговорите ", заключи избраният за депутат проф. Даскалов. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17