Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 19 паралелки 3 остават в ОРЕС в НУ „Христо Ботев“

Снимка: Радио Пловдив- Петя Плачкова

Над 300 ученици се върнаха в класните стаи в пловдивското НУ „Христо Ботев“ в район „Северен“. От общо 19 паралелки, 16 ще учат присъствено, а 3 остават на обучение от разстояние в електронна среда, заради по-малко от 50% съгласие от родители, каза директорът  Иван Пенев.

„От класовете, които се връщат има липсващи деца, но не поради ковид или нежелание да учат присъствено. Тях очакваме в най-скоро време“, каза Пенев.

В училището разполагат с достатъчно тестове и за следващото тестване в четвъртък, имат и резервни.

„Тестовете за учителите са същите като тези за децата. Разполагаме с достатъчно от тях. Да, на този етап те се поемат от бюджета на училището, но това е временно. За нашето училище държавният бюджет е отделил 7500 лв за преодоляване на ковид пандемията“, каза още Пенев.

В НУ “Христо Ботев“ в тестването се включиха и родители-доброволци, които притежават зелен сертификат.

„Имаме по минимум трима родители в клас, които помагат на учителите. Очаквахме и доброволци от МУ-Пловдив, но в последния момент те се отказаха. Студенти по педагогика от ПУ, обаче, дойдоха и работят с нас“, допълни още директорът на школото.

Притеснени родители водеха децата си на училище, по предварителен инструктаж точно в 7:30. Някои от тях изчакаха биенето на първия звънец и чак тогава напуснаха двора на училището.

„Притесняваме се! Това е нещо ново и за нас и за децата. Но така е най-добре. Те трябва да са в училище“, споделя майка на първолак.

Друга пък обясни, че цялото семейство е ваксинирано и не изпитва притеснение от това детето й да се върне в клас.

„Изобщо не ни вълнуват тестовете! Радваме се, че сме обратно в училище!“, казва засмяно баща на друга първокласничка.

От днес малките ученици от 1  до 4 клас се връщат в училище, след като бяха осигурени тестове за всички деца, чиито родители подписаха съгласие. В общо 10 пловдивски училища 100% от паралелките ще учат обратно в клас, в 34 училища от областта – нито една паралелка няма да се върне в училище, сочат данните на Регионалното управление на образованието в Пловдив.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Рамадан Аталай

Организациите на ДПС в Асеновград, Кричим и Първомай защитиха Аталай

Декларация в подкрепа на депутата от ДПС Рамадан Аталай оповести общинската организация на ДПС в Асеновград. Тя е изпратена до почетния председател на движението Ахмед Доган и е публикувана във Фейсбук-групата „Аз подкрепям Ахмед Доган“.  В края на миналата седмица областният съвет на Движението в Пловдив сне доверието си от дългогодишния..

публикувано на 01.07.24 в 16:41

Кандидат- студентите в МУ - Пловдив се явиха на изпита по биология и химия

Като сравнително лесен определиха изпитния вариант по биология и химия кандидат-студентите за специалностите „Медицина“, „Дентална медицина“ и „Фармация“ в Медицински университет - Пловдив.   Те писаха по вариант 1,  изтеглен точно в 8.30 часа от Севинч Керим Кеязим в първа аудитория на Аудиторния комплекс в присъствието на ректора проф...

публикувано на 01.07.24 в 15:15

МОН публикува резултатите от НВО след 7-и клас

Министерството на образованието и науката публикува резултатите от Националното външно оценяване в края на 7-и клас. Проверката става в системата на МОН  https://infopriem.mon.bg  с входящ номер и идентификационен код. Над 59 000 седмокласници на НВО по български език и литература На национално външно оценяване по български език и литература се..

публикувано на 01.07.24 в 15:08

Арестуваха мъж от Велинград, пазарувал с фалшиви евро

Велинградчанинът е задържан след като се разплатил с фалшиви евро банкноти, като купил кобила от жител на село Костандово. За животното купувачът броил 100 лева и 500 евро, като чуждата валута била в 10 банкноти с номинал от 50 евро. След покупката стопанинът на коня установил, че 500-те евро са фалшиви и подал сигнал в полицейския участък в..

публикувано на 01.07.24 в 14:03

С нанотехнология и вода изчистиха графити на Сахат тепе

С нанотехнология и чиста вода бяха почистени днес прясно изрисувани графити на скалите на Сахат тепе зад сградата на Драматичния театър в Пловдив. Новата технология е немска и бе демонстрирана от директора на „Чистота“ Десислава Георгиева.  „От 2012 година непрестанно се борим с драскането на графити по емблематични за града места. В тази..

публикувано на 01.07.24 в 13:38