Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ПП е маркетингов проект за отговор на предизвикателствата


"Очаквано беше този тип протестен вот да се реализира отново. Дали точно със същата структура, с която се реализира, е друг въпрос. Партиите, участници в последните две НС нямат потенциал да увеличават електоралната си подкрепа и в този смисъл новата партия около двамата бивши министри успя да запълни вакуума на разочарование от тези, които не можаха да рестартират новия политически цикъл  два пъти подред и от друга - на очакването тази  промяна  най-после да се случи". Това заяви политологът Страхил Делийски. 

По думите му, ако партиите са си дали ясна сметка за своите кампании и за грешките, които  са направили, не би могло да има изненадани. Случилото се е  резонно и от гледна точка на контекста, и от гледна точка на обществените очаквания и от трета страна - от състоянието на партиите.

Според Делийски, сега ни предстои да видим  заявките от страна на  ПП по консенсусни теми, около които може да се състави мнозинство. Една от тях е отстраняването от власт на главния прокурор Иван Гешев. Въпросът е дали тези въпроси могат да се решават бързо ефективно или те се нуждаят от действия в други сфери на обществения живот. 

"Не че проблемите за съдебната реформа не са важни, но в момента се очакват по-оперативни действия, по отношение на здравната криза, на инфлацията, на социалните измерения на кризата и това са нещата, които ще дадат по-голяма глътка въздух в работата на едно ново правителство, отколкото съдебната реформа".

Вотът за ПП не е само български феномен. Виждали сме го и преди и за нашата култура и практика това става вече норма. И в близките до нас  георграфски зони има натрупани изследвания върху бързо появяващите се нови, по-нови и най-нови електорални субекти -  движения, партии, които бързо "изсмукват" електоралния вакуум, но не се задържат дълго на  политическата сцена, подчерта Делийски. "Това се нарича "криза на доверието" в представителната либерална демокрация и не е само български феномен".  

ГЕРБ са запазили сравнително добри позиции,  защото все още са във властта. А това помага на партията да създаде организационна мотивация, базирана на определен тип мрежи на клиентелни влияния, каквито са поддържали ГЕРБ дълго време. 

"На второ място, Борисов  проведе кампанията на ГЕРБ отвъд всякакви норми на публично говорене и тя бе изключително агресивна. На моменти той изглеждаше по-странно на фона на тези кандидати, които се чудехме какво правят в националните медии. 

Борисов използва кампанията, за да спасява партията си, за сметка на публичната нормалност и на смисления политически разговор. Явно за него е по-важно партията да намали негативните моменти на ерозия, отколкото обществото да мисли, говори и да преживява политическите процеси по смислен начин".

За Делийски прогнозата за сформиране на Кабинет този път е по-оптимистична. Като аргумент той посочи, че ключовият субект, около който трябва да се формира кабинет вече не е на Слави Трифонов, който е бил деструктивен и това се е забелязало във всички послания, които партията ИТН е излъчвала. 

"А ПП сякаш е пригоден, за да изпълни директивите на ситуацията. Това е маркетингов проект, създаден да отговаря на предизвикателствата на средата. Това са два съвсем различни субекта.

"Възраждане"  са успели да съберат в себе си доста от гласовете, които традиционно преди това са отивали за "Атака", ВМРО, НФСБ и саконсолидирали  разочарованието  около старите партии от техния тип

. "Тези партии обаче са силни навън. На тях институциите им действат като юзда, намордник и практиката показва, че те губят от автентичността си, когато влязат в системата. Предстои да видим какво ще се случи с партията и във връзка с типа поведение на лидера й, защото тя безспорно е от лидерски тип.   

Интервюто - звуковия файл: 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ за поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33