Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Вероятността за правителство на ПП, ДБ, ИТН и БСП е голяма

„На изборите на 14 ноември най-голямо поражение претърпя ИТН, която се срина от първото – на петото място. Това е безпрецедентно в българската история – партия-победител да загуби електоралните си позиции толкова бързо. Има и още три губещи анти-ГЕРБ партии“, заяви политологът Иво Инджов.

Като причина за този резултат той посочи преориентирането на протестния вот към партията на Кирил Петков и Асен Василев, като отхвърли възможността да се говори за цялостна загуба на анти-ГЕРБ електората.

„Умерени позиции означава склонност за компромиси, преговори и един по-приветлив стил на общуване с партньорите. Не говорим в никакъв случай за опрощаване греховете на ГЕРБ. Петков заяви няколко пъти, че трябва да има нов главен прокурор, нов модел на Прокуратурата и съдебна реформа, което е явен реверанс към ДБ и към позициите им за борба с корупцията.“

По думите на Инджов, съществуват и рискове, че потенциалните партньори на ПП сега са с отслабени позиции. Той предположи, че тази тяхна слабост ще ги стимулира да направят повече компромиси при сформирането на Правителство, тъй като нови предсрочни избори напролет ще донесат много неизвестни за формации като ИТН, ДБ и БСП.

Вероятността четирите партии да съставят Правителство е голяма. Като аргумент Инджов посочи  заявената готовност за компромиси от лидерите и от знакови лица на тези партии. „Вероятно някои от тях и по-специално ИТН,  си правят добре сметката какво би се случило, ако бъде торпилирано едно такова Правителство на промяната и се стигне до нови избори – че тенденцията да вървят надолу ще продължи и те ще се сринат под 4%.

„Категорично смятам, че курсът на поведение на ПП ще бъде за преговори без ГЕРБ и ДПС. Разбира се, ако по-нататък се търси конституционно мнозинство за промяна на Конституцията за по-радикална съдебна реформа, тогава трябва да се сондира готовност и от ГЕРБ, и от ДПС, но това ще бъде на доста по-късен етап“.

Инджов обаче бе категоричен, че априори  взаимодействие с ГЕРБ и ДПС не трябва да се изключва, но само при условие че те оттеглят Борисов и Пеевски от своите предни редици.

„Промяна и разграждане на модела на управление на системата Борисов-Пеевски няма как да има, докато единият е лидер на ГЕРБ, а другият влиза в Парламента, въпреки санкциите по закона „Магнитски“.

Инджов бе скептичен, че Бойко Борисов, подобно на изгубилите партийни лидери, ще подаде оставка с аргумент, че ГЕРБ е „партия от вождистки тип, изградена с ясно  пирамидална структура, в която има клиентелистки схеми и страх от заемане на самостоятелни позиции“.

Той подчерта още,  че няма как партиите на промяната да правят компромис с политиката за излизане на България от ЕС, от НАТО каквато е политическата линия на партия "Възраждане", но не отхвърли и възможността да има Правителство на промяната с участието на БСП, независимо от лидерската криза в партията. 

"Те са по-надежден партньор от ИТН, което бе доказано в рамките на два ппарламента. Вярно е, че те са партия на статуквото, но от друга страна, анти-ГЕРБ настроенията и желанието на критикуват сегашния модел на управление са много силни". 

Чуйте повече от звуковия файл: 


Още от категорията

"Добро утро, ден!" с д-р Васил Паница

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден!“ ни гостува доц. д-р Васил Паница – съдов хирург, политик -  два пъти депутат от ОДС и ДСБ в 39 и 40 НС и запален ловджия –от 10 години председател на Ловно-рибарско дружество „Сокол“. Сега вече пенсионер, които обаче продължава да практикува.  Казва, че обича сутрините, защото споделя разходката с двете..

обновено на 14.05.22 в 08:17

Инфлацията изяде по- високите с 6,1% пенсии от 1-ви юли

„ Трябва внимателно да се борави с тези мерки, защото има опасност антиифлационни мерки да се превърнат в проинфлационни. Трябва да има баланс на мерките за подкрепа на хората. Защото не може само затова, че има опасност да станат проинфлационни, да оставим хората да не могат да се снабдяват с най-необходими стоки и услуги. И това трябва..

публикувано на 13.05.22 в 16:39

Държавната помощ за бизнеса и хората не трябва да е "на калпак"

„Основният проблем е неяснотата около газовите доставки и цената им в следващите няколко месеца“, коментира по Радио Пловдив енергийният експерт Калоян Стайков. Той припомни, че все още се очаква КЕВР да определи цената на газа за май. „Знаем, че имаме осигурени доставки за май и юни, но не знаем цената, а за следващия месец знаем цената, но..

публикувано на 13.05.22 в 16:11

Държавата да даде бонове на хората за горивата с отстъпка

Всеки лев, който се плати в тези времена е добре дошъл за всяко домакинство – така Апостол Апостолов, който е собственик на малка бензиностанция в Пловдив коментира идеята потребителите да бъдат компенсирани с 25 стотинки на литър за първите 50 литра, които заредят. Апостолов е член на УС на Асоциацията на българските търговци, производители,..

публикувано на 13.05.22 в 14:33
Васко Начев

По-ниска ще е цената на газа от САЩ, отколкото бе руската за нас

Енергийният експерт  Васко Начев  разяснява в програма "Точно днес" какви са вариантите за енергийната независимост, за която всяко правителство твърди, че сме все по-близо до нея. Или как втечнен газ от САЩ ще стигне до България с танкери, че и на по-ниски цени от този, доставян от Русия.  Васко Начев каза, че според него доставките изглеждат..

публикувано на 13.05.22 в 10:17