Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Вероятността за правителство на ПП, ДБ, ИТН и БСП е голяма

„На изборите на 14 ноември най-голямо поражение претърпя ИТН, която се срина от първото – на петото място. Това е безпрецедентно в българската история – партия-победител да загуби електоралните си позиции толкова бързо. Има и още три губещи анти-ГЕРБ партии“, заяви политологът Иво Инджов.

Като причина за този резултат той посочи преориентирането на протестния вот към партията на Кирил Петков и Асен Василев, като отхвърли възможността да се говори за цялостна загуба на анти-ГЕРБ електората.

„Умерени позиции означава склонност за компромиси, преговори и един по-приветлив стил на общуване с партньорите. Не говорим в никакъв случай за опрощаване греховете на ГЕРБ. Петков заяви няколко пъти, че трябва да има нов главен прокурор, нов модел на Прокуратурата и съдебна реформа, което е явен реверанс към ДБ и към позициите им за борба с корупцията.“

По думите на Инджов, съществуват и рискове, че потенциалните партньори на ПП сега са с отслабени позиции. Той предположи, че тази тяхна слабост ще ги стимулира да направят повече компромиси при сформирането на Правителство, тъй като нови предсрочни избори напролет ще донесат много неизвестни за формации като ИТН, ДБ и БСП.

Вероятността четирите партии да съставят Правителство е голяма. Като аргумент Инджов посочи  заявената готовност за компромиси от лидерите и от знакови лица на тези партии. „Вероятно някои от тях и по-специално ИТН,  си правят добре сметката какво би се случило, ако бъде торпилирано едно такова Правителство на промяната и се стигне до нови избори – че тенденцията да вървят надолу ще продължи и те ще се сринат под 4%.

„Категорично смятам, че курсът на поведение на ПП ще бъде за преговори без ГЕРБ и ДПС. Разбира се, ако по-нататък се търси конституционно мнозинство за промяна на Конституцията за по-радикална съдебна реформа, тогава трябва да се сондира готовност и от ГЕРБ, и от ДПС, но това ще бъде на доста по-късен етап“.

Инджов обаче бе категоричен, че априори  взаимодействие с ГЕРБ и ДПС не трябва да се изключва, но само при условие че те оттеглят Борисов и Пеевски от своите предни редици.

„Промяна и разграждане на модела на управление на системата Борисов-Пеевски няма как да има, докато единият е лидер на ГЕРБ, а другият влиза в Парламента, въпреки санкциите по закона „Магнитски“.

Инджов бе скептичен, че Бойко Борисов, подобно на изгубилите партийни лидери, ще подаде оставка с аргумент, че ГЕРБ е „партия от вождистки тип, изградена с ясно  пирамидална структура, в която има клиентелистки схеми и страх от заемане на самостоятелни позиции“.

Той подчерта още,  че няма как партиите на промяната да правят компромис с политиката за излизане на България от ЕС, от НАТО каквато е политическата линия на партия "Възраждане", но не отхвърли и възможността да има Правителство на промяната с участието на БСП, независимо от лидерската криза в партията. 

"Те са по-надежден партньор от ИТН, което бе доказано в рамките на два ппарламента. Вярно е, че те са партия на статуквото, но от друга страна, анти-ГЕРБ настроенията и желанието на критикуват сегашния модел на управление са много силни". 

Чуйте повече от звуковия файл: 


Още от категорията

Ако кабинетът даде резултати, печелят ПП и ДБ

„ Недоволни от средите на ПП и ДБ са няколко десетки от най-шумните и най-радикално настроените хора – 30-40 души. Като цялата социологическа общност твърди, че около 70 процента от българските граждани, които ходят да гласуват, всъщност искат правителство. И ако резултатите на този кабинет са бързи и ефективни, разбира се, ще се..

публикувано на 26.05.23 в 16:22

За да има бюджет, трябва да има кой да го направи

На 10 юни изтича действието на т. нар. удължителен закон за бюджета. Ако след тази дата  няма приет бюджет за годината или ново удължаване на миналогодишния бюджет, държавата ще може да харчи само толкова, колкото събира, съобщиха от Министерството на финансите. Въпреки това, Парламентът все още не е започнал работа по бюджета за тази година...

публикувано на 26.05.23 в 15:14

Варят ни като жаби, играе се фарс и вече се готвим за нови избори

За съдебната реформа, за прокуратурата като бухалка и за Темида за политическа употреба разговаряме с Мария Капон. Преди ден тя озадачено възкликна вав ФБ, че неин сигнал за злоупотреби отпреди 10 години, днес се оказва предложение за продължаване на наказателно преследване срещу Делян Добрев. Самият той определи делото, прекратено по давност, за форма..

публикувано на 26.05.23 в 11:37

Има рискове за разкол вътре в ПП – ДБ и ГЕРБ

Съществуват рискове за разкол вътре в ПП – ДБ и в ГЕРБ заради тази комбинация и несъгласието на част от партийците с нея. Това заяви  политическият анализатор доц. Светослав Живков, който коментира анонсираната ротация за кабинет с хоризонт 18 месеца.  Той подчерта, че евентуална пречка за създаването на правителство в този вариант може да е и..

публикувано на 26.05.23 в 10:45

ЕС е гарант за успеха на мерките срещу домашното насилие у нас

Депутатите приеха законопроектите на ГЕРБ - СДС, БСП и ПП - ДБ за изменение и допълнение на Закона за защита от домашното насилие. Предложението за нов законопроект на ИТН бе отхвърлено.  Адв. Милена Кадиева, председател на фондация "Джендър алтернативи", която от години защитава хора, пострадали от насилие, изрази надежда депутатите в този..

публикувано на 26.05.23 в 10:38