Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вероятността за правителство на ПП, ДБ, ИТН и БСП е голяма

„На изборите на 14 ноември най-голямо поражение претърпя ИТН, която се срина от първото – на петото място. Това е безпрецедентно в българската история – партия-победител да загуби електоралните си позиции толкова бързо. Има и още три губещи анти-ГЕРБ партии“, заяви политологът Иво Инджов.

Като причина за този резултат той посочи преориентирането на протестния вот към партията на Кирил Петков и Асен Василев, като отхвърли възможността да се говори за цялостна загуба на анти-ГЕРБ електората.

„Умерени позиции означава склонност за компромиси, преговори и един по-приветлив стил на общуване с партньорите. Не говорим в никакъв случай за опрощаване греховете на ГЕРБ. Петков заяви няколко пъти, че трябва да има нов главен прокурор, нов модел на Прокуратурата и съдебна реформа, което е явен реверанс към ДБ и към позициите им за борба с корупцията.“

По думите на Инджов, съществуват и рискове, че потенциалните партньори на ПП сега са с отслабени позиции. Той предположи, че тази тяхна слабост ще ги стимулира да направят повече компромиси при сформирането на Правителство, тъй като нови предсрочни избори напролет ще донесат много неизвестни за формации като ИТН, ДБ и БСП.

Вероятността четирите партии да съставят Правителство е голяма. Като аргумент Инджов посочи  заявената готовност за компромиси от лидерите и от знакови лица на тези партии. „Вероятно някои от тях и по-специално ИТН,  си правят добре сметката какво би се случило, ако бъде торпилирано едно такова Правителство на промяната и се стигне до нови избори – че тенденцията да вървят надолу ще продължи и те ще се сринат под 4%.

„Категорично смятам, че курсът на поведение на ПП ще бъде за преговори без ГЕРБ и ДПС. Разбира се, ако по-нататък се търси конституционно мнозинство за промяна на Конституцията за по-радикална съдебна реформа, тогава трябва да се сондира готовност и от ГЕРБ, и от ДПС, но това ще бъде на доста по-късен етап“.

Инджов обаче бе категоричен, че априори  взаимодействие с ГЕРБ и ДПС не трябва да се изключва, но само при условие че те оттеглят Борисов и Пеевски от своите предни редици.

„Промяна и разграждане на модела на управление на системата Борисов-Пеевски няма как да има, докато единият е лидер на ГЕРБ, а другият влиза в Парламента, въпреки санкциите по закона „Магнитски“.

Инджов бе скептичен, че Бойко Борисов, подобно на изгубилите партийни лидери, ще подаде оставка с аргумент, че ГЕРБ е „партия от вождистки тип, изградена с ясно  пирамидална структура, в която има клиентелистки схеми и страх от заемане на самостоятелни позиции“.

Той подчерта още,  че няма как партиите на промяната да правят компромис с политиката за излизане на България от ЕС, от НАТО каквато е политическата линия на партия "Възраждане", но не отхвърли и възможността да има Правителство на промяната с участието на БСП, независимо от лидерската криза в партията. 

"Те са по-надежден партньор от ИТН, което бе доказано в рамките на два ппарламента. Вярно е, че те са партия на статуквото, но от друга страна, анти-ГЕРБ настроенията и желанието на критикуват сегашния модел на управление са много силни". 

Чуйте повече от звуковия файл: 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Президентът е объркан за връчването на третия мандат

"След толкова много поредни избори може да се спори, дали има преформатиране на политическата система. Основните полюси остават същите и динамиката на системата се определя около отношенията на тези полюси в рамките на политическата ситуация.  От друга страна, си спомнете как изглеждаше пейзажът след протестите от 2020 г., когато имаше поява на нови..

публикувано на 22.07.24 в 10:50

Тежко е да гледаш как изчезват хиляди декари гори

Доброволното формирование в община Хисаря набира нови доброволци. Това обяви в социалната мрежа ръководителят на формированието Владимир Топалов. Търсят се петима души, които да попълнят състава на доброволческата структура, която по документи трябва да наброява 20 души, но на практика ентусиастите в нея са само 13.  Доброволците могат да..

обновено на 22.07.24 в 10:42
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ за поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05