Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови правила за автомобилното застраховане и по-добра защита


Европейският парламент прие актуализирани правила за автомобилното застраховане, които ще осигурят по -добра защита и равно третиране на гражданите на ЕС, при злополуки или при застраховане на техните превозни средства. Преработеният закон има също така за цел да затвори съществуващите вратички и да подобри настоящата Директива за автомобилното застраховане. Това законодателство защитава хората, претърпели инцидент в държава -членка на ЕС, която не е тяхна собствена, и домашните жертви на инцидент, причинен от шофьор от друга държава от ЕС. Той също така хармонизира задължителните минимални размери на покритие в целия ЕС и гарантира, че хората получават компенсации за пътнотранспортни произшествия, при които застрахователната компания фалира. Гражданите ще могат по-лесно да сравняват цените, тарифите и покритието, предлагани от различни доставчици, благодарение на новите безплатни и независими инструменти за сравнение на цените. Според българския евродепутат Андрей Новаков от Комисията по транспорт и туризъм  има няколко важни точки в актуализираните правила.

Това което правят е да защитават равно всички клиенти на застрахователни компании , които са сключили застраховка „Гражданска отговорност“ без значение къде се е случил инцидента или къде са застраховани. Това означава еднакви обезщетения, без значение къде е сключена застраховката, еднакво добри условия, както и се решава един проблем, който наскоро засегна и България - ако един чужд застраховател фалира, то от кой трябва да се търси отговорност.“

И според Владимир Тодоров председател на УС на Българската асоциация на пострадали при  катастрофи тази промяна наистина е важна като и той припомни случая с фалита на чужда застрахователна компания у нас.

„Възникнаха много казуси, които ощетиха българските граждани. Затова Европейската комисия прие нови регулации, които казват –когато има фалирал застраховател щетите се поемат от държавата, в която са настъпили вредите и съответно от гаранционния фонд, който е в съответната държава.“

Българският евродепутат  Цветелина Пенкова от Комисията по вътрешния пазар и защита на потребителите  обясни, че за да се избегне свръхрегулация, изменените правила изключват от застрахователни задължения някой видове превозни средства.

„Това са така наречените алтернативни или устойчиви транспортни решения  като електрическите тротинетки и велосипедите. Като тук се цели да се намалят финансовите тежести върху европейските и българските граждани,  да не се налагат те да се облагат с допълнителни  финансови тежести, ако използват  тези зелени и иновативни решения за транспорт.“

Според Цветелина Пенкова има още една важна промяна:

„Застрахователите вече не трябва в никакъв случай да си позволяват да третират притежателите на  полици по дискриминационен  начин. Тук се има предвид, че не могат да си начисляват допълнителни премии, заради националност на  притежателя на полица или въз основа на предишна държава на  пребиване.“

За да се гарантира еднакво минимално ниво на защита за жертвите, ревизираният текст хармонизира задължителните минимални размери на обезщетение в целия ЕС, без да се засягат по-високите гаранции, които държавите-членки могат да предписват

„По този начин се преодолява възможността за дискриминация, защото щетите по един автомобил са еднакви без значение къде са настъпили те – дали в България, Румъния или Гърция, ако някой турист е пътувал . Ето защо без значение къде е настъпила щетата не трябва това да бъде оправдание за застрахователите, да не изплащат пълния обем от застрахователната премия, само защото щета е настъпила в друга държава. Както и обратното“.

Според Андрей Новаков  има още една важна новост:

Друго което предвижда новото законодателство, което очаквам да влезе след около две години, е предвиждането на нови и безплатни независими инструменти са сравняване на цените. Това е нова възможност благодарение, на която  хората  могат по-лесно да сравняват цените и тарифите на отделните застрахователи, които се предлагат на пазара“.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Скептичен съм за пълен мандат на новото НС

„ За мен лично ниската избирателна активност е един протестен вот на избирателя срещу цялата политическа класа, като с негласуването голяма част от избирателите са решили да покажат, че политиците непременно трябва да променят курса, поет досега, и да отговорят на техните очаквания“ – заяви в интервю за Радио Пловдив Орлин Колев, д-р по..

публикувано на 14.06.24 в 16:16

ГЕРБ и ДПС са принудени да работят заедно на светло

Не мисля, че ГЕРБ и ДПС някога са били поканени да участват във властта толкова открито и лесно. Те са много стари  партньори, но цялото сътрудничество между тях  винаги било скрито. Сега  са принудени да го покажат на светло и да си работят заедно открито. Затова през цялото време се говори за експертно правителство, програмно и..

публикувано на 14.06.24 в 16:15

ГЕРБ постигна значителен изборен успех в Пловдив

Лидерът на ГЕРБ в Пловдив Костадин Димитров, който е и кмет на града, заяви, че партията в града е постигнала значителен успех на изборите за европейски и национален парламент на 9 юни.  Той подчерта, че ГЕРБ-СДС ще имат четирима депутати от Пловдив в 50-то Народно събрание, за разлика от предходните два парламента, когато те бяха по..

публикувано на 14.06.24 в 15:47

"Възраждане" е стабилна, новите проекти ще са краткотрайни

Във време на политическа нестабилност „Възраждане“ е единствената партия, която е изключително устойчива и запазва гласовете си, като дори разширява своето ядро. Това заяви депутатът Ангел Георгиев на първата политическа пресконференция след извънредните парламентарни избори, като подчерта, че всички останали партии отчитат голям срив,..

публикувано на 14.06.24 в 14:31
Д-р Александър Симидчиев

Телемедицината е иновативният начин за диагностика и превенция

Пловдив се включва в кампанията „5 минути за твоето здраве“, насочена към превенцията на рака на белия дроб и борбата с тютюнопушенето.  Кампанията предвижда безплатни изследвания на функцията на белите дробове и основни здравни показатели чрез станция за телемедицина.  Това съобщи в програма "Точно днес" доктор Александър Симидчиев,..

публикувано на 14.06.24 в 14:29