Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ковид пандемията не повлия на безработицата


През третото тримесечие на тази година коефициента на безработица е 4.6%, а този на населението, на възраст от 20 д 64 г. е 74,5%.  Това са официални данни на НСИ, но според публикации в някои медии, Пловдив оглавява националната статистика по безработица в последната седмица.

Дали наистина това е така – отговаря Николай Димитров от Регионалната  агенция по заетостта.

Пловдивски регион, по териториално деление, освен областта обхваща също  и регионите на Смолян и Пазарджик.  Така, за целия този обхванат регион,  равнището на безработицата е 5%.

Регистрираните беработни в обхвата на тези три области са 23 852 души.  

За Пловдивска област безработицата е 4%,  или 12 105 души, регистрирани в бюрата по труда.

Само за Пловдив – град, процентът на незаетитите е 3,1 на сто, което е под средното за страната, областта и региона.

В Агенцията по заетостта  се работи с регистрирани безработни.  Тоест, към 31 октомври, такива са  23 852 души, което дава и  равнището от 5%. Стастиката се води  месечно, защото динамиката е голяма.

Бюрото по труда е обществен посредник, макар и вече само един от тях, на трудовия пазар. Това не означава, че всички регистрирани получават обезщетения. Бюрото не е социална служба, а само посредник, посочи Николай Димитров.

По думите му, точно определена законова процедура определя дали и колко обезщетение ще получава даден регистриран безработен.

През август например, равнището на безработица е бил 4.3%, а  сега е 4 –  тоест наблюдаваме спад.

Тенденцията обаче не е строго фиксирана, тя също е динамична, зависи от сезонното движение на работната сила. Има традиционно слабо нарастване на безработицата през ноември – декември, но то е много слабо.

От началото на гоздината,  до 31 октомври няма никъде декларирани масови съкращения, за да се видят някакви пикове.  Това са фактори, повлияни от различни причини.

Ковид пандемията не е повлияла на безработицата.  Преобладаващо регистрираните са хора без квалификация – 56%. За Пловдив, по същия признак най-много са хората със средно или основно образование.

За десетте месеца на годината – 11 111 души са прекратили регистрацията си  в бюрата по труда в цялата област.

В момента свободни позиции 11 950 от всякакъв вид, като най-търсени професии от сферата на средното образование, международни шофьори и машинни оператори за рпомишлеността.

И пенсионери могат да си търсят работа чрез пловдивската агенция по заетостта. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12