Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

45 загинали в адска катастрофа и пожар на автобус на АМ "Струма"

| обновено на 23.11.21 в 08:34

45 души загинаха, след като пътнически автобус с македонска регистрация се запали на автомагистрала "Струма".  Седем души са ранени и приети в болница. Автобусът е пътувал от Турция към Северна Македония. 

Инцидентът е станал  минути след 2 часа тази нощ, каза за БНР главен комисар Станислав Станев от ГД "Национална полиция".

Превозното средство е с македонска регистрация.

В автобуса е имало 52 души, от които двама водачи със северномакедонско гражданство и 50 пътници с албанско.

Оцелелите 2 жени и 5 мъже са настанени в "Пирогов".

Автобусът е самокатастрофирал, възможни са две хипотези – пожар, вследствие на който възниква ПТП или пътно-транспортно произшествие, вследствие на което възниква пожар, поясни за БНР директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов.

Пътниците, които са успели да напуснат автобуса, са излезли сами. Част от жертвите са били открити струпани около едната врата, допълни той. „Влажен е пътят. Не вали дъжд.“

„Автобусът е сложна машина. Като че ли има информация, че допълнителни резервоари е имало или туби с нафта. Най-вероятно е някаква техническа неизправност, ако е възникнало преди ПТП. Ако е от ПТП, е съвсем нормално предвид липсата на част от мантинелите, да е получено искрообразуване, вследствие на което се е запалил автобусът“, посочи още Николай Николов. 

Липсват около 20-30 метра мантинели, които автобусът е отнесъл заедно със себе си на около 100 метра, уточни комисар Николов.  

Дали загиналите са 46 или 45 ще се уточни едва след като всички жертви бъдат извадени от автобуса, защото се уточнява имало ли е прехвърляне на пътници от един автобус на друг при пътуването, обясни той. 

От Агенция "Пътна инфраструктура" съобщиха, че движението по магистралата в участъка от пътен възел "Даскалово" до пътен възел "Долна Диканя" е ограничено в двете посоки.

Служебният премиер Стефан Янев и министърът на вътрешните работи Бойко Рашков пристигнаха на местопроизшествието. 

Чуйте първите им изявления в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Потушават с хеликоптери огъня над село Отец Паисиево

Продължава борбата с пожара над калояновското село Отец Паисиево.   По груби сметки на пожарната до този момент са изгорели около 9000 декара площи, като една част от тях са земеделски земи, съобщи тази сутрин  директорът на пловдивската пожарна ст. комисар Васил Димов.  Военни, хеликоптери от Чехия и доброволци се включват и днес в потушаването на..

публикувано на 18.07.24 в 08:17

Честваме 187 години от рождението на Васил Левски

С отслужване на литургия в чест на Апостола на Свободата в църквата „Свети Николай“ в Карлово ще бъдат тържествено отбелязани 187-та година от рождението на Васил Левски и празникът на града. Кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов, общински съветници, родственици на Левски и граждани ще положат цветя на гроба на майката на Апостола Гина Кунчева,..

публикувано на 18.07.24 в 07:43

Двата чешки хеликоптера за борба с пожарите са на летище "Пловдив"

Двата хеликоптера от Чехия кацнаха на летище Пловдив. Те ще се включат в борбата с огъня утре, тъй като полети се извършват в светлата част на денонощието, съобщи в ямболското село Воден главният секретар на МВР гл. комисар Димитър Кангалджиев. Стоянов: Ситуацията във Воден започва да се овладява, работи се по обезопасяване на 2 съседни села Вчера..

публикувано на 17.07.24 в 21:18

Дълго поле е новата огнена точка в община Калояново (обновена)

Малко след 21 часа бе отворен пътят за Карлово в района на калояновското село Дълго поле. Той бе затворен заради задимяване преди разклона за гара Калояново, причинено от пожар на стърнища от двете страни на пътя и около жп   линията. Огънят е локализиран от два противопожарни екипа.  Близо два часа движението към Карлово се отбиваше през село..

обновено на 17.07.24 в 20:03

Изправят пред съда брутален домашен насилник

Районна прокуратура – Пловдив предаде на съд 30-годишният Цветомир Пенков, обвинен в домашно насилие над 24 годишната Ванеса, с която се живели на семейни начала и имат едногодишен син.  Случаят стана известен в началото на годината, когато жената бе приета в болница след брутален побой с множество тежки травми по лицето и тялото, сред които..

обновено на 17.07.24 в 20:02