Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Споделената скръб е смисълът на траура

| обновено на 24.11.21 в 11:44


Споделената скръб е смисълът на траура. Понякога и да се взрем вътре в себе си, в чувствата си, в живота си и мълчанието съпровожда тази споделена болка и съпричастност, каза в програма "Точно днес" в днешния ден на траур психологът д-р Пламен Димитров, бивш председател на психолозите в България. 

Нашето общество е в състояние на скръб много отдавна и у нас битува много дълбока колективна травма, посочи още той. 

"Тази ситуация, в която само за ден над 50 души загубиха живота си, е част от една верига. Вижте ежедневната верига за КОВИД смъртността, колко много съдби се промениха по трагичен начин. Колко млади хора не са в България. Всички тези загуби, скръбта и траурът са неизменни части от една дълбоко общо преживяване и когато го откриеш у другите, си готов на съпричастност и съчувствие. България има още много да скърби", обясни психологът.

По думите му човечността съпровожда нашето съществуване, но бива подтискана от егоизма и от други съображения, които хората са склонни да им дадат предимство в моменти на болка. "Споделянето на скръбта е точно такъв тип човечност", каза д-р Димитров.

По повод черните статистики, свързани със смъртността от КОВИД през последните 2 години, той обясни, че това е хилядолетен проблем на човечеството как се справя с ужаса пред смъртта, загубата и тези необратими процеси. 

"Когато отричаме фактите, а един от тях е, че животът е много крехък, има опасност да се втурнем кък какви ли не преживявания, само и само да потулим от съзнанието си факта, че трябва да променим начина си на действие, мислене и отношение. Той произлиза от инстинкта за самосъхранение", смята психологът.

По думите му трябва да дискутираме като общество как така се свиква с огромни числа на загуби, при това рекордни за ЕС и в световен мащаб. "Това е вид слабост на общността, неспособност да осмисли това, което губи". 

 Цялото интервю на Петя Плачкова с д-р Пламен Димитров е в прикачения файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Бих помислил дали да участвам в новия служебен кабинет

"Ако получа покана от новия министър-председател за участие в служебния кабинет, бих го изслушал, бих изслушал целите и приоритетите и тогава бих помислил, но към този етап аз покана нямам и въпросът ви към момента няма никакво значение". Това заяви служебният министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков пред журналисти в Пловдив, в..

публикувано на 09.08.24 в 14:43

Избори на 20 октомври, Горица Грънчарова е служебен премиер

Считам, че най-подходящата дата за провеждане на новите предсрочни парламентарни избори е 20 октомври. Това заяви президентът Румен Радев по време на срещата си с Горица Грънчарова – Кожарева, която държавния глава определи за нов служебен премиер. Той й възложи в срок до 19 август да предложи структура и състав на служебен кабинет.  Указът..

обновено на 09.08.24 в 14:10

Законодателните поправки отнемат правото да се говори

"Приетите промени в уредбата на образователната система в училищата представляват проблем, защото засягат гарантирани в Конвенцията за правата на човека основни права, гарантирани в правния ред на ЕС, засягат и равенството на гражданите пред закона, гарантирано в българската Конституция.  Във фазата на развитие на съвременното общество, в която се..

публикувано на 09.08.24 в 10:28

Политическият инженеринг е в духа на времето, в което живеем

За кризата в управлението на държавата, видимите и задкулисни схеми на партийните играчи и перспективите на политическия процес - коментар на политолога и преподавател в ПУ "Паисий Хилендарски" доц.  Даниела Пастармаджиева . "Дали създадената криза има нещо общо с Конституцията? По-скоро ефектът е обратен, политическата криза доведе до..

публикувано на 09.08.24 в 10:10

Не е важна датата на изборите, а какво правят партиите след вота

В контекста на променената Конституция не мисля, че можем да очакваме някакви изненади. Това коментира в предаването "Точно днес" на Радио Пловдив политологът Страхил Делийски в деня, в който започват консултациите при президента преди поредните предсрочни избори. По думите му, президентът винаги намира поводи да покаже, че има проблеми с новата..

публикувано на 08.08.24 в 10:15