Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зико провери ремонти на знакови сгради в Стария град

Кметът Здравко Димитров посети къщи в Стария Пловдив, за да се запознае с напредъка по реставрацията на къща "Стамболян" и Данчовата къща.  Той инспектира и ремонта на сградата на Постоянната експозиция на ГХГ на ул. "Съборна"

Припомням, че през 2021 г. ОИ „Старинен Пловдив“ има сключени два договора с Министерство на културата по проекти за предоставяне на целева финансова подкрепа за извършване на консервационно-реставрационни работи за 280 000 лв. 

Единият е за реставрация на фасадите на къща "Верен Стамболян", а другият е за реставрация на фасадите на къща „Георги Павлити“ или т.н. Синя къща - и двете недвижими културни ценности с категория „национално значение“, част от Архитектурно-исторически резерват „Старинен Пловдив”. 

До края на ноември ще приключат дейностите по реставрацията на къща „Стамболян“, която след 20 години ще възвърне богато декорираната си фасада, една от най-впечатляващите на територията на Стария град. 

„Искам да  направим всичко възможно за опазването и за връщането на блясъка на къщите в Стария град. Имате моята пълна подкрепа“, заяви още кметът Здравко Димитров при срещите си с доц. Елена Кантарева – Дечева – и.д.директор на ОИ „Старинен Пловдив“ и екипа, който извършва консервационно-реставрационни работи, ръководен от един от най-добрите художник - реставратори Елена Кривошиева.

По-късно Здравко Димитров инспектира и ремонта на Постоянната експозиция на ГХГ в Пловдив на ул. „Съборна“. Стартът на реставрацията и реновиране на сградата бе даден през пролетта на 2019 г. 

Историческата сграда, паметник на културата с местно значение, е построена за Девическа гимназия през 1881г. по проект на прочутия архитект Йосиф Шнитер. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

25 години Шекспиров театър в Паталеница

За 25 години в Паталеница са се включили толкова много зрители, актьори, режисьори.  За нас театърът под звездите е кауза, каза Инна Церовска , мениджър на на Шекспирова компания „Петровден“  по повод отбелязването на 25 години Шекспиров театър под звездите в село Паталеница  и представяне на проявите, посветени на годишнината. На 26 юли ще..

публикувано на 25.07.24 в 11:11

Строги мерки за сигурност за тридневния HILLS OF ROCK

Пловдивската полиция огласи мащабни мерки за сигурност по време на големия музикален форум –  „Хилс ъф Рок“.  Предвидено е силно полицейско присъствие в периметъра на фестивала. Мобилни екипи ще патрулират постоянно и ще реагират незабавно при всеки сигнал.  Униформените ще охраняват паркинг зоните за автомобили на посетителите  - пред..

обновено на 25.07.24 в 08:58

Панайот Панайотов открива изложба в Пловдив

Самостоятелна изложба с 56 графики и живописни творби открива художникът и преподавател Панайот Панайотов в новата зала на Дружеството на пловдивските художници, която е на бул. “Цар Борис  III Обединител” 153. Изложбата ще бъде представена от брат му – художника Тодор Панайотов. Панайот Панайотов е завършил Националната художествена..

публикувано на 24.07.24 в 06:46

"В света на музиката" идва в Пловдив на 23 юли

Започна лятното турне на маестро Веско Ешкенази, виртуозната акордеонистка Вероника Тодорова и оркестъра на Плевенската филхармония под диригентството на Георги Милтиядов. „В света на музиката” ще зарадва публиката в Пловдив на 23 юли, а през есента ще гостува в Добрич, Балчик и Варна. Проектът с красивото заглавие „В света на..

обновено на 23.07.24 в 08:13

ГХГ показва картини на Георги Такев

Градска художествена галерия - Пловдив представя художника Георги Такев (1952 - 2022 г). Той е  малко познат у нас, но разгърнал своя талант главно в Германия, където прекарва голяма част от живота си. Изложбата е озаглавена "Завръщане" и е разположена са двата етажа в Залите за временни експозиции (ул. „Княз Александър I“ №15) . Ще бъдат..

публикувано на 23.07.24 в 08:10