Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Зико провери ремонти на знакови сгради в Стария град

Кметът Здравко Димитров посети къщи в Стария Пловдив, за да се запознае с напредъка по реставрацията на къща "Стамболян" и Данчовата къща.  Той инспектира и ремонта на сградата на Постоянната експозиция на ГХГ на ул. "Съборна"

Припомням, че през 2021 г. ОИ „Старинен Пловдив“ има сключени два договора с Министерство на културата по проекти за предоставяне на целева финансова подкрепа за извършване на консервационно-реставрационни работи за 280 000 лв. 

Единият е за реставрация на фасадите на къща "Верен Стамболян", а другият е за реставрация на фасадите на къща „Георги Павлити“ или т.н. Синя къща - и двете недвижими културни ценности с категория „национално значение“, част от Архитектурно-исторически резерват „Старинен Пловдив”. 

До края на ноември ще приключат дейностите по реставрацията на къща „Стамболян“, която след 20 години ще възвърне богато декорираната си фасада, една от най-впечатляващите на територията на Стария град. 

„Искам да  направим всичко възможно за опазването и за връщането на блясъка на къщите в Стария град. Имате моята пълна подкрепа“, заяви още кметът Здравко Димитров при срещите си с доц. Елена Кантарева – Дечева – и.д.директор на ОИ „Старинен Пловдив“ и екипа, който извършва консервационно-реставрационни работи, ръководен от един от най-добрите художник - реставратори Елена Кривошиева.

По-късно Здравко Димитров инспектира и ремонта на Постоянната експозиция на ГХГ в Пловдив на ул. „Съборна“. Стартът на реставрацията и реновиране на сградата бе даден през пролетта на 2019 г. 

Историческата сграда, паметник на културата с местно значение, е построена за Девическа гимназия през 1881г. по проект на прочутия архитект Йосиф Шнитер. 

Галерия

Още от категорията

Великите европейци - Константин Велики, втора част

Император Константин Велики през живота си печели всички битки, в които участва. Така е и срещу пиктите, но войната е партизанска и, въпреки че римляните влизат дълбоко на Север, не се стига до решителна битка, а общият резултат е нулев. Дори отрицателен, защото в похода август Констанций Хлор се разболява и скоро умира.  BNR podcasts ·..

публикувано на 01.12.21 в 10:00

Основаха Консорциум "Изкуство и образование"

Днес в Пловдив се роди нова културна организация с идеална цел, която търси пресечната точка между изкуството и образованието.  По идея на ректора на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство проф. Тони Шекерджиева-Новак се създаде Консорциум „Изкуство и образование“ , който обединява усилията на 13 културни и образователни..

публикувано на 01.12.21 в 07:45

Иван Христов - Грога с нови картини в галерия "Аспект"

В първия ден на декември пространството на галерия Аспект ще бъде завладяно от приказно-фантастичния свят на Иван Христов-Грога.  Всяка година неговата изложба слага точка на активния есенно-зимен галериен сезон и бележи началото на Коледните празници, и така вече шестнадесет години със шестнадесет поредни изложби. Експозицията включва както..

публикувано на 01.12.21 в 07:45

Галерия „Артистика“ с благотворителна изложба

На втори декември, в 18.30 часа, пловдивската галерия „Артистика“ открива благотворителната си, коледна, изложба. Тя обединява признати художници и скулптори от цяла България, в името на една прекрасна кауза. За четвърта година инициативата „Мото Коледа“ ще донесе радост и усмивки на децата в пловдивските домове, за деца лишени от родителски..

обновено на 30.11.21 в 15:49
Подкасти от БНР