Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Любителски филм представя обичай от село Климент в чужбина

Филмът „През маската на кукера“, който заснеха самодейците от карловското село Климент, е включен в програмата на Културния институт към МВнР за представяне на българското кино в чужбина.

Това съобщи кметът на селото Мано Манов, който е един от участниците в лентата и дългогодишен ръководител на местния кукерски състав.

„През 2022 г. Културният институт към външното ни министерство ще рекламира България с нашия филм. Така широкият свят ще чуе за малкото село Климент и за стародавните му традиции“, заяви кметът.

Филмът е със субтитри на английски език.

Над 120 души участват в лентата, която бе заснета в старинните запазени къщи на селото. Участниците са на възраст от 4 до 92 години, облечени в оригинални носии.

Село Климент е прочуто както с градините си с маслодайни рози, така и със съхранените кукерски игри и традиции, а местният кукерски състав е носител на редица национални и международни отличия за запазен фолклор. 


Галерия

Още от категорията

Великите европейци - Константин Велики, втора част

Император Константин Велики през живота си печели всички битки, в които участва. Така е и срещу пиктите, но войната е партизанска и, въпреки че римляните влизат дълбоко на Север, не се стига до решителна битка, а общият резултат е нулев. Дори отрицателен, защото в похода август Констанций Хлор се разболява и скоро умира.  BNR podcasts ·..

публикувано на 01.12.21 в 10:00

Основаха Консорциум "Изкуство и образование"

Днес в Пловдив се роди нова културна организация с идеална цел, която търси пресечната точка между изкуството и образованието.  По идея на ректора на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство проф. Тони Шекерджиева-Новак се създаде Консорциум „Изкуство и образование“ , който обединява усилията на 13 културни и образователни..

публикувано на 01.12.21 в 07:45

Иван Христов - Грога с нови картини в галерия "Аспект"

В първия ден на декември пространството на галерия Аспект ще бъде завладяно от приказно-фантастичния свят на Иван Христов-Грога.  Всяка година неговата изложба слага точка на активния есенно-зимен галериен сезон и бележи началото на Коледните празници, и така вече шестнадесет години със шестнадесет поредни изложби. Експозицията включва както..

публикувано на 01.12.21 в 07:45

Галерия „Артистика“ с благотворителна изложба

На втори декември, в 18.30 часа, пловдивската галерия „Артистика“ открива благотворителната си, коледна, изложба. Тя обединява признати художници и скулптори от цяла България, в името на една прекрасна кауза. За четвърта година инициативата „Мото Коледа“ ще донесе радост и усмивки на децата в пловдивските домове, за деца лишени от родителски..

обновено на 30.11.21 в 15:49
Подкасти от БНР