Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Решенията за икономиката няма да са лесни, нито бързи

Финансистът Пламен Данаилов

Преговорите са експертни и открити. Водят се с професионална компетентност и са доста аргументирани. Липсват политически клишета и лозунги, а това е хубаво. 

Това заяви пред Радио Пловдив финансистът Пламен Данаилов от преговарящия екип на „Има такъв народ". Той участва в експертните срещи, организирани от "Продължаваме промяната" за изработване на управленска програма за бъдещо коалиционно правителство.

Той определи като много важни за страната ни краткосрочните мерки, които страната ни трябва да предприеме за справяне с кризите. И четирите преговарящи партии представиха аргументирани краткосрочни мерки в секторите икономика, енергетика и здравеопазване, коментира Данаилов. 

Ковид пандемията 

Справянето с пандемията е не само здравен проблем, но и проблем на икономиката. Неговото преодоляване ще доведе и до подобряване на правенето на бизнес. Надеждата е в тенденцията, която наблюдаваме - намаляване на заболеваемостта и по - малкия товар на болниците.  

За нас ваксинацията трябва да бъде свободен избор, който да е осъзнато направен, убеден е финансистът от „Има такъв народ". По думите му, е необходима информационна кампания, която на разбираем за хората език да каже какви са ползите и ако има, евентуални рискове от ваксинациите, за да се постигне максимално бързо отваряне на бизнеса.

Решението няма да е толкова лесно, колкото се надявахме да бъде, посочи Данаилов. 

Цената на електроенергията 

Днес цената на електроенергията борсата е отново над 500 лева на мегаватчас. Тези 110 лева, които бяха отпуснати за подпомагане на бизнеса, не са достатъчни.

България продължава да бъде една от европейските страни с най - висока цена на електроенергията, а това се отразява пряко на конкурентноспособността на бизнеса. Това е пряко свързано с неговата възможност да плаща заплати и евентуално да си позволи да ги увеличи. 

Необходимо е незабавно да се предприемат мерки да се овладее тази висока цена на електроенергията.

Решението са набелязаните повече от 20 стъпки. Сред тях основна е да се подобри работата на българската независима енергийна борса - чрез промени в наредбите, по които тя работи. Това със сигурност ще поуспокои пазара. 

За да се случи това,  има нужда от редовно правителство, действащ парламент и от промени в Закона за енергетиката. 

Токът за битовите потребители 

КЕВР са независим орган и не би трябвало да се влияе от политически решения. 

Нека да ги оставим да работят без натиск и те трябва да предоставят обоснован анализ каква да бъде цената на тока за битовите потребители след 1 януари догодина.

Доходите и пенсиите

Разговорите за пенсиите ще бъдат в петък. Тогава ще се коментира целият социален пакет. Важно е социалното подпомагане да работи така, че всички хора, които имат социална нужда, да бъдат подпомогнати.

Компенсациите за ток трябва да са от системата за социално подпомагане. 

Що се отнася до заплатите, трябва да се има пред вид, че ние сме свободна пазарна икономика. 

Размерът на минималната работна заплата (МРЗ) ще се обсъжда на експертните разговори в събота. 

Трябва да отговорим на европейската директива, която казва, че МРЗ трябва да е 50% от средната работна заплата. Това няма да стане бързо. 

За приемането на еврото

Въпросът не е само ние да искаме, а и да отговорим на критериите към нас. Със сигурност членството в еврозоната трябва да е приоритет за България, смята финансистът от „Има такъв народ".

Визитка

Пламен Данаилов е един от топ финансовите експерти на „Има такъв народ“. Има над 20-годишен опит на висши управленски длъжности в големи международни компании. Консултирал е и управлявал редица проекти по сливане и придобиване. Данаилов е водещ експерт по оценка на цели търговски предприятия и бизнес оценяване. Завършил е УНСС със специалности "Финанси" и "Счетоводство и контрол". Управител е на консултантска фирма в сферата на финансовите услуги. 

След изборите през месец юли тази година Пламен Данаилов беше обявен за кандидат за финансов министър от екипа на Слави Трифонов.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Александър Маринов

Всички партии са наясно, че скоро идват нови избори

Политическата ситуация у нас анализираме в програма "Точно днес" с проф. Александър Маринов.  Политологът смята, че днес политиците ни не разбират ясно своите собствени проблеми, с което усложняват живота на всички хора.  "Политиката трябва да се променя, независими от желанието ни. Не бива да бъркаме разумното и смело движение напред, с някакви..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18