Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Решенията за икономиката няма да са лесни, нито бързи

Финансистът Пламен Данаилов

Преговорите са експертни и открити. Водят се с професионална компетентност и са доста аргументирани. Липсват политически клишета и лозунги, а това е хубаво. 

Това заяви пред Радио Пловдив финансистът Пламен Данаилов от преговарящия екип на „Има такъв народ". Той участва в експертните срещи, организирани от "Продължаваме промяната" за изработване на управленска програма за бъдещо коалиционно правителство.

Той определи като много важни за страната ни краткосрочните мерки, които страната ни трябва да предприеме за справяне с кризите. И четирите преговарящи партии представиха аргументирани краткосрочни мерки в секторите икономика, енергетика и здравеопазване, коментира Данаилов. 

Ковид пандемията 

Справянето с пандемията е не само здравен проблем, но и проблем на икономиката. Неговото преодоляване ще доведе и до подобряване на правенето на бизнес. Надеждата е в тенденцията, която наблюдаваме - намаляване на заболеваемостта и по - малкия товар на болниците.  

За нас ваксинацията трябва да бъде свободен избор, който да е осъзнато направен, убеден е финансистът от „Има такъв народ". По думите му, е необходима информационна кампания, която на разбираем за хората език да каже какви са ползите и ако има, евентуални рискове от ваксинациите, за да се постигне максимално бързо отваряне на бизнеса.

Решението няма да е толкова лесно, колкото се надявахме да бъде, посочи Данаилов. 

Цената на електроенергията 

Днес цената на електроенергията борсата е отново над 500 лева на мегаватчас. Тези 110 лева, които бяха отпуснати за подпомагане на бизнеса, не са достатъчни.

България продължава да бъде една от европейските страни с най - висока цена на електроенергията, а това се отразява пряко на конкурентноспособността на бизнеса. Това е пряко свързано с неговата възможност да плаща заплати и евентуално да си позволи да ги увеличи. 

Необходимо е незабавно да се предприемат мерки да се овладее тази висока цена на електроенергията.

Решението са набелязаните повече от 20 стъпки. Сред тях основна е да се подобри работата на българската независима енергийна борса - чрез промени в наредбите, по които тя работи. Това със сигурност ще поуспокои пазара. 

За да се случи това,  има нужда от редовно правителство, действащ парламент и от промени в Закона за енергетиката. 

Токът за битовите потребители 

КЕВР са независим орган и не би трябвало да се влияе от политически решения. 

Нека да ги оставим да работят без натиск и те трябва да предоставят обоснован анализ каква да бъде цената на тока за битовите потребители след 1 януари догодина.

Доходите и пенсиите

Разговорите за пенсиите ще бъдат в петък. Тогава ще се коментира целият социален пакет. Важно е социалното подпомагане да работи така, че всички хора, които имат социална нужда, да бъдат подпомогнати.

Компенсациите за ток трябва да са от системата за социално подпомагане. 

Що се отнася до заплатите, трябва да се има пред вид, че ние сме свободна пазарна икономика. 

Размерът на минималната работна заплата (МРЗ) ще се обсъжда на експертните разговори в събота. 

Трябва да отговорим на европейската директива, която казва, че МРЗ трябва да е 50% от средната работна заплата. Това няма да стане бързо. 

За приемането на еврото

Въпросът не е само ние да искаме, а и да отговорим на критериите към нас. Със сигурност членството в еврозоната трябва да е приоритет за България, смята финансистът от „Има такъв народ".

Визитка

Пламен Данаилов е един от топ финансовите експерти на „Има такъв народ“. Има над 20-годишен опит на висши управленски длъжности в големи международни компании. Консултирал е и управлявал редица проекти по сливане и придобиване. Данаилов е водещ експерт по оценка на цели търговски предприятия и бизнес оценяване. Завършил е УНСС със специалности "Финанси" и "Счетоводство и контрол". Управител е на консултантска фирма в сферата на финансовите услуги. 

След изборите през месец юли тази година Пламен Данаилов беше обявен за кандидат за финансов министър от екипа на Слави Трифонов.
Още от категорията

Спешно са нужни актуализирани ваксини и лекарство срещу К-19

Реакцията срещу новата вълна на пандемията, която може да се очаква с появата на Омикрон трябва да се основава  на повече контрол върху мерките, който за съжаление липсваше досега, препоръча в интервю за "Ден след ден" проф. Мариана Мурджева - ректор на МУ Пловдив и координатор на Експертния съвет по клинична имунология към МЗ. Второто..

публикувано на 01.12.21 в 17:27

80% от хората в социалните мрежи четат само заглавията

Истината е, че още пред Covid-кризата дезинформацията беше постигнала много високи нива на разпространение. Това явление се развиваше като лавина и така се стигна до Брекзит. Ковид разви темата и помогна за разделението на обществото. Хората станаха по- чувствителни, по- яростни привърженици на една или друга теза, без да се вслушват в..

публикувано на 01.12.21 в 16:55

Очакванията към НС и бъдещото правителство са много високи

Новото Народно събрание започва работа в петък.  В 47-ото Народно събрание ще има 7 политически сили, две от които нови - избраната с най-много гласове „Продължаваме промяната“ и най-малобройната  - партия „Възраждане“.  След като депутатите се съберат, се очаква да започнат и консултациите в парламентарните партии за съставяне на кабинет...

публикувано на 01.12.21 в 10:54
Д-р Валери Цеков

Пример сме как не трябва да се постъпва в пандемия

„ Тепърва предстои да видим как Омикрон ще засегне по-възрастното население. Случаите, засечени в Южна Африка са предимно сред млади хора и са леки като клинично протичане“, това заяви в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив д-р Валери Цеков ,  управител на  Българското сдружение по иновативна медицина.  „Твърде рано е да се коментират..

публикувано на 01.12.21 в 09:51

Зеленият сертификат не отнема, а дава права

Малко повече от месец след въвеждането на Зеленият сертификат у нас – въпросът нарушени ли бяха  правата на част от гражданите остава тема на коментар и дискусия сред обществото и специалистите. Социологическите и правните аспекти на кризата КOVID-19 - все по-често са обект на анализ, а въпросът – дали Зеленият сертификат е легитимна мярка, или..

публикувано на 01.12.21 в 09:44
Подкасти от БНР