Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Спецпрокурори предизборно прекратили три дела срещу екскмета Иван Тотев

| обновено на 25.11.21 в 18:24Служебният министър на правосъдието Иван Демерджиев представи пред Висшия съдебен съвет материали за три прекратени досъдебни производства срещу бившия кмет на Пловдив Иван Тотев

Той поясни, че делата са прекратени от четирима спецпрокурори преди изборите за 45-о Народно събрание.

През март тази година две от делата са прекратени едновременно. Това според Демерджиев е странно, защото през април е прекратено и третото. Така Тотев е "амнистиран" и влиза с чисто съдебно досие в изборите за парламент. 

Демерджиев посочи, че в материалите по делото пред Касационния съд, по искане на предишния правосъден министър Янаки Стоилов, главният прокурор Иван Гешев е приложил статия със заглавие "Гешев и справедливостта", в която се посочвало, че той е "нов център на политическата власт". 

Става дума за делото, по което Стоилов иска КС да се произнесе има ли право правосъдният министър да иска предсрочно прекратяване на мандата на председателите на върховните съдилища и главния прокурор. 

В този смисъл Демерджиев попита дали прекратяването на трите дела срещу Тотев са част от тази му функция (на Гешев) и тя специфична ли е за прокуратурата?

Делата срещу Тотев са от 2016, 2018 и 2020 година. Едното досъдебно производство е за зоопарка, другото е за отклонени пари от предвидени за почистване на гробищни паркове, а третото е свързано с градския транспорт.

По отношение на прокуратурата, ефектът от огласяването на днешните детайли може да има юридически последствия, защото някой трябва да понесе отговорност за тези действия. 

Що се отнася до самия Иван Тотев обаче, резонансът на разкритията е по-скоро морален,  призна служебният правосъден министър. 
Чуйте цялото интервю с министъра в звуковия файл. 
Още от категорията
Снимката е илюстративна

Обсъждат санкции за бизнесмен, копал под Главната

Има нарушение на Закона за културното наследство при прокопаването на улица  „Княз Александър I Батенберг“ в Пловдив от бизнесмена Мирослав Стамов. Това съобщи служебният зам. министър на културата  Пламен Славов.  За тунел, прокопан под номер 5 и 7 на Главната в близост до Риммския стадион сигнализираха съседи на бизнесмена. Според тях,..

обновено на 28.11.21 в 17:31
Подписване на Меморандум за нова сграда на Опера Пловдив

Подписаха Меморандум за нова сграда на Операта в Пловдив

300 000 лв. от бюджета на Министерството на културата са заделени за проект на нова сграда на Операта в Пловдив. Това стана ясно по време на церемония в областния град за подписване на Меморандум за изграждането ѝ.  Под документа подписите си сложиха служебният министър на културата проф. Велислав Минеков, кметът на Пловдив Здравко Димитров и..

публикувано на 28.11.21 в 15:41

За евреите тази вечер започва Ханука

Тази вечер започва празникът Ханука - един от най-светлите празници в еврейския календар. Ханукалната вечер носи послание за мир, отговорност и за по-добро бъдеще.  Празникът се чества в продължение на 8 дни.   Всеки ден евреите запалват по една нова свещ в празничния свещник, докато в последния ден грейнат и осемте свещи. Еврейската традиция..

публикувано на 28.11.21 в 14:40
Временен ваксинационен пункт

Изнесени ваксинационни пунктове в Пловдив и Пазарджик

Днес в Пловдив и в Пазарджик ще работят изнесени ваксинационни пунктове срещу COVID-19.  В Пловдив мястото е в хипермаркет на бул."Санкт Петербург" № 135 с работно време от 10 ч. до 18 ч.  В Пазарджик имунизационен пункт ще има в голям магазин за техника на бул. „Стефан Стамболов“ №13, който ще работи от 10 ч. до 16 ч. Там всеки ваксиниран ще..

обновено на 28.11.21 в 08:33

84 са новите случаи на COVID-19 в Пловдив и областта

84 са новите случаи на коронавирус за Пловдив и областта, сочат данните на Единния информационен портал до полунощ. Новоустановените с ковид в Пазарджик са 19, а в Смолян – 5.  Всички те са част от общо за страната 1218 положителни на вируса или близо 5% от тестваните.  1147 души са посочени като излекувани.  Починали са 47 души, като 91,49% от..

обновено на 28.11.21 в 08:33