Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"А" отборът ни по земеделие е като националния по футбол

Всички, които произвеждаме храна, искаме да знаем в каква посока се готви да тръгне селсктото ни стопанство, но срещата от вчера не ме обнадеждава, най- малкото защото в нея нямаше участие на нито един агроном, присъстваше само един реален производител, коментира в предаването "Точно днес" агроекспертът  Красимир Кумчев по повод проведените в четиристранен разговори по темата земеделие.

"Ако това е "А" отборът на селсктото ни стопанство, то той по нищо не се различава от "А"отбора ни по футбол", каза Кумчев.

По думите му, управляващите, които да се те, трябва да отговорят на два ключови въпроса. 

Първият е как ще се спрат кражбите. Не чух отговор, каза Кумчев. Той смята, че предложения таван върху субсидиите е спорна тема и не е съгласен с ограничаването на големите производители с над 15 000 декара, което предложи Кирил Петков.

Вторият въпрос, на който не е даден отговор е с колко управляващите смятат да увеличат родното производство. Всички говорят за продажбите, но не и за производството. Акценътът трябва да е точно върху производството, това трябва да е първата задача. Ние го нямаме и какво като направим общински магазини или даже национална търговска верига, ако няма производство?!

От години предлагам стратегия, с която да се спрат кражбите и парите дастигнат и до най- дребния производител и бях обнадежден от първите заявки на ПП, но на този етап по темата не се говори повече, каза още Красимир Кумчев. 

"Не държа на авторството, но нека да се покаже план, макар и друг, който да доведе до същите резултати".

Интервюто с Красимир Кумчев и в прикачения файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В РСМ няма дебат, а състезание по омраза срещу българите

В кампанията за парламентарните и президентските избори в Република Северна Македония (РСМ) значително място е отделено и на отношенията с България заради готвените промени в конституцията на страната, признаващи българско малцинство. Темата коментира  журналистът и ръководител на агенция БГНЕС Любчо Нешков . "Българските граждани и в най-лошите..

обновено на 19.04.24 в 16:36

Либерализацията на тока ни освобождава от крепостничество

Народното събрание отново отложи първата стъпка към либерализиране на пазара на ток за битовите потребители . Недостатъчно добре подготвена процедура за промяната и риск от сериозно поскъпване на тока бяха причините, които изтъкнаха от БСП, ГЕРБ, ИТН, след като ПП-ДБ единствени се обявиха против отлагането. Това е страх от несвършената..

публикувано на 19.04.24 в 16:03

Офисът на Dreamix в Пловдив празнува първи рожден ден

Най-бързо растящата софтуерна компания у нас – Dreamix, затвърждава присъствието си в Пловдив и ще отпразнува годишнината от отварянето на офиса си в града. Събитието ще се състои на 19 април с коктейл с начален час 16:30, а локацията е бизнес сграда Регус, Каменица парк, бул. “Източен” 59. Очаква да присъства мениджмънта на компанията, много от..

публикувано на 19.04.24 в 15:58

Румен Радев се опитва да пази страната от конституционни кризи

Поканата на президента Румен Радев за разговор със служебния премиер по предлаганите промени в правителството е съвсем логична, за да се чуят подробно аргумените за тях, каза в предаването "Точно днес" Явор Гечев - съветник на държавния глава и бивш служебен министър на земеделието. Процедурата по назначаване на кабинета също включваше консултации,..

публикувано на 19.04.24 в 11:38

Ръст на доходите има, но картината не е толкова розова

Ръст на доходите има, но картината не е чак толкова розова както излиза от данните на НСИ, тъй като цифрите са усреднени. Това обясни икономическият анализатор на КНСБ Петър Мишев по повод данните на статистическия институт, че доходите на лице от домакинството са се повишили с 20,4% през изминалата година. Икономическият анализатор обясни,..

публикувано на 19.04.24 в 10:58