Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"А" отборът ни по земеделие е като националния по футбол

Всички, които произвеждаме храна, искаме да знаем в каква посока се готви да тръгне селсктото ни стопанство, но срещата от вчера не ме обнадеждава, най- малкото защото в нея нямаше участие на нито един агроном, присъстваше само един реален производител, коментира в предаването "Точно днес" агроекспертът  Красимир Кумчев по повод проведените в четиристранен разговори по темата земеделие.

"Ако това е "А" отборът на селсктото ни стопанство, то той по нищо не се различава от "А"отбора ни по футбол", каза Кумчев.

По думите му, управляващите, които да се те, трябва да отговорят на два ключови въпроса. 

Първият е как ще се спрат кражбите. Не чух отговор, каза Кумчев. Той смята, че предложения таван върху субсидиите е спорна тема и не е съгласен с ограничаването на големите производители с над 15 000 декара, което предложи Кирил Петков.

Вторият въпрос, на който не е даден отговор е с колко управляващите смятат да увеличат родното производство. Всички говорят за продажбите, но не и за производството. Акценътът трябва да е точно върху производството, това трябва да е първата задача. Ние го нямаме и какво като направим общински магазини или даже национална търговска верига, ако няма производство?!

От години предлагам стратегия, с която да се спрат кражбите и парите дастигнат и до най- дребния производител и бях обнадежден от първите заявки на ПП, но на този етап по темата не се говори повече, каза още Красимир Кумчев. 

"Не държа на авторството, но нека да се покаже план, макар и друг, който да доведе до същите резултати".

Интервюто с Красимир Кумчев и в прикачения файл.


Още от категорията

Спешно са нужни актуализирани ваксини и лекарство срещу К-19

Реакцията срещу новата вълна на пандемията, която може да се очаква с появата на Омикрон трябва да се основава  на повече контрол върху мерките, който за съжаление липсваше досега, препоръча в интервю за "Ден след ден" проф. Мариана Мурджева - ректор на МУ Пловдив и координатор на Експертния съвет по клинична имунология към МЗ. Второто..

публикувано на 01.12.21 в 17:27

80% от хората в социалните мрежи четат само заглавията

Истината е, че още пред Covid-кризата дезинформацията беше постигнала много високи нива на разпространение. Това явление се развиваше като лавина и така се стигна до Брекзит. Ковид разви темата и помогна за разделението на обществото. Хората станаха по- чувствителни, по- яростни привърженици на една или друга теза, без да се вслушват в..

публикувано на 01.12.21 в 16:55

Очакванията към НС и бъдещото правителство са много високи

Новото Народно събрание започва работа в петък.  В 47-ото Народно събрание ще има 7 политически сили, две от които нови - избраната с най-много гласове „Продължаваме промяната“ и най-малобройната  - партия „Възраждане“.  След като депутатите се съберат, се очаква да започнат и консултациите в парламентарните партии за съставяне на кабинет...

публикувано на 01.12.21 в 10:54
Д-р Валери Цеков

Пример сме как не трябва да се постъпва в пандемия

„ Тепърва предстои да видим как Омикрон ще засегне по-възрастното население. Случаите, засечени в Южна Африка са предимно сред млади хора и са леки като клинично протичане“, това заяви в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив д-р Валери Цеков ,  управител на  Българското сдружение по иновативна медицина.  „Твърде рано е да се коментират..

публикувано на 01.12.21 в 09:51

Зеленият сертификат не отнема, а дава права

Малко повече от месец след въвеждането на Зеленият сертификат у нас – въпросът нарушени ли бяха  правата на част от гражданите остава тема на коментар и дискусия сред обществото и специалистите. Социологическите и правните аспекти на кризата КOVID-19 - все по-често са обект на анализ, а въпросът – дали Зеленият сертификат е легитимна мярка, или..

публикувано на 01.12.21 в 09:44
Подкасти от БНР