Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Зико предлага нова сграда за Археологическия музей

| обновено на 25.11.21 в 18:03

Бившата сграда на БНБ, която беше дарена на Община Пловдив през 2013 година, да стане Археологически музей. Това е предложението на пловдивският кмет Здравко Димитров. Причината е, че тя е малка за нуждите на администрацията, която в момента е разпръсната на 13 места.

„Имах желание тук да се премести общината, но няма как да стане административна сграда. Не е подходящо мястото. Може би е най-хубаво да направим Археологически музей“, каза Димитров.

Кметът обясни, че сегашната сграда на Археологическия музей е малка и много артефакти стоят по избените помещения.

„Пловдив има много археология, която трябва да се показва, която трябва да се вижда не само от пловдивчани, но и от всички български и чуждестранни туристи“, обясни още Димитров.

Бившата сграда на БНБ е построена през 1909 година и е паметник на културата. Проектирана е от швейцарския архитект Якоб Майер. До прехвърлянето й на Община Пловдив тя винаги е била банка. През 1929 година е достроен оперативния салон на финансовата институция, а през 1974 година са изградени допълнителни два етажа и още едно крило. 


Галерия

Още от категорията

Завършват "Дни на музиката в Балабановата къща"

Заключителният концерт на есенното издание на 12-я Музикален фестивал  „Дни на музиката в Балабановата къща“  ще представи едни от най-изкусните майстори на камерното музициране в България - струнен квартет  „Филхармоника“. И четиримата участници в състава му заемат водещи позиции в Софийска филхармония – Павел Златаров – цигулка –..

публикувано на 28.11.21 в 08:47

В "Срещите" за метаморфозите на българския смях

Тази събота в „Срещите” ще се потърсим чрез смеха. Така ще порразсъждаваме върху въпроса: "Какво казват проявленията на обществената ни веселост?" Събеседниците ни са експерти в тази област - професорите Георг Краев, Анри Кулев и карикатуристът Калин Николов влизат в разговор за смеха и метаморфозите на българския смях.  Бъдете с Радио Пловдив.

обновено на 27.11.21 в 10:37

Романът "2020" – книга за тревожното време

„2020-а“ e роман за абсурдите в съвременния пандемичен свят. Затворени домове, градове, държави. Страхът и сянката на смъртта витаят в ежедневието. На този фон героите на Недялко Славов преследват мечтите си и търсят спасение не само за себе си. Там на хълма, където човек е не само жив, но и свободен". Така представя темата в новия роман на..

обновено на 26.11.21 в 10:42

Изложба за Цанко Лавренов в библиотеката в Смолян

Изложба, посветена на 125 г. от рождението на един от най-талантливите български художници – Цанко Лавренов, е експонирана в залата на отдел „Изкуство” на Регионалната библиотека „Николай Вранчев“ в Смолян.  Тя ще бъде на разположение на читателите на библиотеката до 22 декември т.г. В изложбата са включени албуми, книги, периодични издания и..

публикувано на 25.11.21 в 13:26

Концерт "Метаморфози" на Дора Делийска

Авторският проект на една от водещите български клавирни изпълнителки с международна кариера – Дора Делийска , ще бъде представен в рамките на цикъла „Млади виртуози“.  Концертът, озаглавен „Метаморфози", е с участието на Оркестъра на Опера Пловдив под диригентската палка на Константин Добройков. Спектакълът се основава на..

публикувано на 25.11.21 в 07:18