Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И срещу грип, и срещу ковид най-доброто е ваксината

Здравното министерство прогнозира тежък грипен сезон - какви грипни щамове ще ни атакуват тази година, как да се предпазим и защо е добре да се ваксинираме - коментира за програма "Точно днес" д-р Христиана Бацелова, епидемиолог от УМБАЛ "Свети Георги" и преподавател в Медицински университет - Пловдив. 

През изминалия сезон 2020/2021 г. циркулацията на грипните вируси в Европейския съюз беше необичайно слаба, а в България за първа година не бяха доказани грипни вируси. Това се обяснява с прилаганите противоепидемични мерки, които оказват ефект не само върху пандемичния коронавирус, но и върху грипните вируси. 

Миналата година благодарение на маските и изолацията се спря разпространението на грипа. Нещо положителното при грип е, че все пак,  ние нямаме здраво заразоносителство на вируса и болните са източник на инфекцията в момента, в който вече имат вече симптоматика. Да, определено ни подмина грипа миналата година, благодарение на противоепидемичните мерки. Сега обаче, всички виждаме в обществото, че маски се носят  на доста малко места, а и не се носят правилно - да покриват носа и устата. Затова очакваме, че има доста хора, които не са се срещали миналата година с грипния вирус и сега  има риск да се разболеят. Това което могат да направят е да се ваксинират, коментира д-р Бацелова 

Тя обясни, че когато си купуват ваксина, хората трябва да се уверят, че на тях пише, че е за сезон 2021/2022 година и да не използват ваксина от предходния сезон. Нови ваксини вече има в България, като в момента не е късно и  също може да се поставят, като се смята, че те ще покрият очакваните варианти на вируса.

Ранното доказване на грипен вирус A (H3N2) в Европа  показва, че настоящият грипен сезон може да бъде по-тежко протичащ, особено за възрастните хора и лицата с ослабен имунитет.

Относно комбинацията на двете ваксини за ковид и грип  д-р Бацелова обясни, че има три варианта:

Единият вариант е да се постави в един и същи ден ваксина срещу грип, от която и да е от двете налични в България   и доза, на която и да е от ваксините срещу ковид-19. Другият вариант - в някой европейски държави съветват да минат 7 дни интервал между една от двете ваксини, а в други  държави съветват да минат 14 дни. Така ли иначе може да се отреагира, може да се направи схема и да не се пропуска нито една от съответните ваксини, поясни епидемиологът.

Тя допълни, че не могат да се объркат симптомите на двете заболявания, защото грипът започва изведнъж и ни поваля  бързо с ясно и категорично начало, а при ковид  е по-скоро трудно да бъдат разграничени симптомите от други банални респираторни заболявания.

 Д-р Бацелова коментира и  предложението на ЕК да се сложи срок на зеления сертификат за ваксинираните. Според нея, една от причините за това е факта, че след шест месеца може да има понижаване в протекцията при някои от ваксинираните, които в последствие да бъдат заразни.

"За  хората, които искат да се предпазят  с ваксини и са отговорни - това не е проблем. Ще ви дам пример с нашия ваксинационен кабинет. Ние предимно в момента правим втори дози и бустерни дози. Много рязко намаляха желаещите за първа доза, поради желание да се изследват антителата, мислейки, че някога са се срещали с вируса. Това изследване на антитела за придобиване на сертификат, който се признава само в България, определено ги отказа от ваксинацията, което ги подлага на риск, защото не знаем тези антитела дали ги предпазват, обясни д-р Бацелова.

Тя припомни, че след поставянето на бустерната доза  веднага се издава сертификат, който е поне с още една година срок.

Според нея новината, че ЕМА  разреши употребата на ваксината  на Pfizer и при деца на възраст от 5 до 11 години е много добра и много важна.

Може да се окаже, че в един момент децата ще изграждат много по-дълга протекция и те ще започнат да стават една група, която ще бъде като една категорична стена за разпространението на вируса. Те ще спират вируса, ще му пречат да се разпространява и може да се окаже, че те ще имат една  много важна роля в така наречения колективен имунитет. И разбира се няма да се разболяват, което е изключително важно, допълни специалистът.

Цялото интервю с епидемиолога може да чуете в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12