Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пазарджик е в топ 5 по размер на такса смет за граждани и бизнес

Журналистът Валентин Ненков
Снимка: bulphoto.com

От 1 януари 2022 г. такса смет в община Пазарджик се увеличава с между 30 и над 50 %. Поскъпването важи и за граждани, и за фирми. 

Това решение взеха в късния следобед вчера общинските съветници на Пазарджик. 

Вносител на предложението за по - високите налози за битовите отпадъци е кметът Тодор Попов. Той се опита да го прокара в местния парламент на Пазарджик още през септември. Тогава съветниците реагираха остро и с мнозинство отхвърлиха кметското искане.

На вчерашната сесия обаче кметът Попов успя. Предложението му събера мнозинството от гласовете на общинските съветници. „За" гласуваха 25 съветници, 13 се обявиха „против", един се въздържа. 

Пред Радио Пловдив журналистът от пазарджишкия онлайн всекидневник „Виделина“ Валентин Ненков коментира заседанието на общинските съветници и управленската политика на кмета и екипа му. 

Това, което беше казано преди една година - от кмета и опозицията, де факто се повтори. Не се извадиха факти, нито аргументи, посочи журналистът. 

Община Пазарджик е в топ 5 по размер на такса смет, който плащат нейните жители и нейния бизнес. Не промили, а реална сума. Защото промилите се начисляват по данъчна оценка, коментира Валентин Ненков. 

Той припомни, че миналата година по същото време и със същите проценти - между 30 и 50 % , е била покачена такса смет. Тази година се повтори и на следващата година кметът Попов възнамерява да го потрети

Същевременно кметът цинично заявява, че по този начин не товари гражданите и бизнеса изведнъж с 300 %, а бавно увеличава таксите с между 90 и 150 %.

Чист ли е Пазарджик?

При по - високата такса смет от една година насам Пазарджик е в пъти по - зле относно почистването си. И това се вижда от жителите му, които реагират по всички възможни начини, сезират общината, сезират медиите. 

Само при мен минимум веднъж седмично се получават снимки за състоянието на контейнерите за отпадъци и това, което е около тях. Те са просто едни локални сметища, каза главният редактор на онлайн всекидневника „Виделина". 

Реалността е плачевна и това много дразни хората - че ги правят на балами, посочи пазарджиклията, който дълги години наблюдава отблизо управлението на града. 

Кметът и управата около него нямат желание реално да решат проблема с отпадъците. 

Подобряването на благосъстоянието на гражданите отдавна не е в приоритетите, ако изобщо е било, на кмета Тодор Попов, категоричен е Валентин Ненков. 

Пазарджик затъва от втория мандат на Попов през 2011-та година - с огромни задължения, с  изключително лошо състояние на инфраструктурата, сметоизвозването и сметопочистването също. Не се сещам аз перо в общината, за което да кажа, че не важи това затъване. 

Опозиция невъзможна

С кмета Попов няма такава опозиция, която да успее да прокара точки, които не са в негова изгода. Просто няма такава опозиция. 

Няма как да се роди такава опозиция, която да е конструктивна на Тодор Попов, ако на него не му изнася.

Изходът е да има нов кмет и това трябва да се случи колкото може по - бързо, категоричен е пазарджишкият журналист.  

Интервюто на Иванка Петков с Валентин Ненков е в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Александър Маринов

Всички партии са наясно, че скоро идват нови избори

Политическата ситуация у нас анализираме в програма "Точно днес" с проф. Александър Маринов.  Политологът смята, че днес политиците ни не разбират ясно своите собствени проблеми, с което усложняват живота на всички хора.  "Политиката трябва да се променя, независими от желанието ни. Не бива да бъркаме разумното и смело движение напред, с някакви..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18