Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдивският куклен театър радва деца и родители за Коледа

Кукленият театър подготвя коледна кампания за най-малките зрители, но със специалното участие на Дядо Коледа. Тя ще стартира на 14 декември, а преди това екипът ще зарадва любителите на Андерсен с премиера на спектакъла „Дивите лебеди“. Тя ще се състои на 5 декември, а в самия ден ще има три представления – от 10.30 ч, 11.45 ч. и 18 ч.

Режисьор на спектакъла „Дивите лебеди“ е Ева Кьосевска. Сценографията е на Крум Крумов. Участват актьорите Емилия Копчева, Наталия Василева, Михаела Андонова, Стайко Стайков и Петър Влайков.

Ева Кьосева признава, че основното предизвикателство е превръщането на изключително тъжната детска приказка в хубав спектакъл.

„Открих в тази приказка една голяма тема – темата за любовта. Заради нея преодоляваш всички трудности, правиш саможертви. В името на това да спасиш любимите хора. Открих и други важни теми, за които трябва да се говори сред младите хора – емпатията, уважението, толератността. Отрицателните ни герои са едни изключително егоистични същества, които жертват доброто и щастието на останалите хора, за да постигнат своите цели. Мисля, че постановката е доста актуална“, разказа режисьорът Ева Кьосева.

Актрисата Наталия Василева обаче подчерта, че отрицателните герои в постановката, се представят по един забавен начин.

Кукленият театър стартира Коледна кампания със специален гост

Директорът на театъра Петър Влайков, който също участва в „Дивите лебеди“ обяви, че стартира коледната кампания на Кукления театър.

„След 14-ти декември започваме да играем тематични представления за Коледните празници. Имаме традиционен гост, тъй като поддържаме тесни връзка с Лапландия. На всички представления от 14 декември до 23 декември очакваме Дядо Коледа, който ще пълни чувалите преди всеки спектакъл. Очакваме родителите на касата на театъра“, обясни Влайков.

В този период ще има и вечерни представления, а целта е родителите да могат да доведат децата от 18 часа на театър, където децата ще се срещнат с дългоочаквания гост.

За най-малките е подготвена и специална коледна картичка за оцветяване, а целта е децата да се поощрят да благодарят.

„Искаме да припомним колко важно е да се благодари – на родители, приятели, учители. А това, че те ще могат да оцветят картичката, ще я направи още по-лична“, обясни Петър Влайков.

Ще бъдат пуснати и коледни клипчета в УouTub за изработка на коледна украса. Децата, които се включат със свои произведения в украсяването на елхата на Кукления тетаър, ще участват в томбола с много подаръци.

Ще бъдат сложени и кутии за дарения за подпомагане на творческите заложби на децата от Центъра за настаняване от семеен тип „Олга Скобелева“.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Христо Нанев за новата си книга в "Срещи" тази събота

Какво е Атлантида, загадка, реалност...  Защо повече от 2000 години я търсят? Какви са били аталантите?  Разказва Христо Нанев, чиято втора книга за Атлантида скоро ще е на книжния пазар.  Бъдете с радио Пловдив и предаването "Срещи" в събота, след новините в 9 часа.

публикувано на 12.07.24 в 10:20

"Централна емисия" - новата стихосбирка на Йорданка Белева

„Централна емисия“ се казва новата стихосбирка на Йорданка Белева , с която авторката отново се завръща към поезията.  Изданието е с печата на „Жанет 45“, а художественото оформление е на Иво Рафаилов. Според поета Йордан Велчев това е една книга, в която смъртта и отсъствията не отнемат, а добавят в живота ни.

публикувано на 12.07.24 в 08:31

Премиера на "Ромео и Жулиета" на Античния театър

Премиера на балета „ Ромео и Жулиета “ от Прокофиев представят Балетът и Оркестърът на Опера Пловдив  в програмата на OPERA OPEN на Античния театър в Пловдив. Постановката е на изтъкнатия световен хореограф  Валентина Турку – ръководител на Балета на театър Марибор, Словения. Тя е автор на хореографията на над 130 балета, оперни и..

публикувано на 12.07.24 в 07:27

Фрагмент от античен надпис откриха археолозите в Пловдив

При провеждане на археологическо наблюдение на строителни дейности в рамките на града, археолозите на РАМ - Пловдив откриха фрагмент от античен надпис.   Макар надписът да е само частично запазен, той допълва с нова и интересна информация историята на Пловдив.  Обектът е на ул. "Митрополит Панарет" 17, в близост до Понеделник пазара, където..

публикувано на 11.07.24 в 13:31

Карлово показва шедьоври Никола Танев

Художествената галерия в Карлово показва 16 шедьовъра на Никола Танев по повод рождения ден на Левски и празника на града 18 юли. Сред картините, съхранявани във фонда на галерията, има рисунки – смесена техника и платна с маслени бои, изобразяващи карловски улици и пейзажи от 20-те и 30-те години на ХХ век. Експозицията „С четка и..

публикувано на 11.07.24 в 10:24